Една история колко е важно незабележимото ежедневно усилие, което понякога подценяваме, но натрупването му носи неочаквана стойност...

За какво се сещате, когато чуете „викинги“?

No alt text provided for this image

Ако и вие като мен сте почитатели на сериали като „Последното кралство“ или „Викинги“ – най-вероятно първата ви асоциация е за свирепите бойци, които близо пет века оформят историята на познатия ни свят и разширяват границите му със своя глад за приключения и плячка.

Обаче…

Всички велики дела на северняците, с които ги помним, нямаше да са възможни без едно умение, наглед недостойно да го възпееш в песни и саги и твърде тривиално…

Говоря за гребането.

Рутината на незабележимото ежедневно усилие – понякога много часове наред в периоди на безветрие.

Но… то било необходимото условие и цената да достигнеш нови земи и да се прославиш. То било тест за издръжливост и мъжественост на младите мъже, поели на своята първа експедиция. Както и страхотна ежедневна тренировка.

То било изпитанието в бурни дни и пред непознати брегове, което калявало психиката и сплотявало викингите.

Как това се отнася към вас?

Каквато и да е вашата професия, също като викингите, всеки от нас си има своята версия на „гребането“ – монотонни задачи, изискваща усилия и в която няма нищо бляскаво. Но..

Тихото ежедневно усилие е основата, която прави възможно надграждането и успехите ви.Също както при гребането, с подобни задачи се каляваме и ни „придвижват“ към следващото ниво.

Ако сте мениджър – ежеседмичната екипна среща е „гребане“ – защото там с натрупване създавате и развивате идеите си.

Ако сте търговец – времето за подготовка да опознаете не само своята услуга, но и конкуренцията е „гребането“, с което достигате клиента.

Ако сте студент? „Гребете“ по страниците на учебниците, книгите и лекциите, макар и желаната ви професия да е все още далеч отвъд хорзонта.

А когато откажем да гребем?

Започват проблемите – както се случи с мен през 2015…

Едно от най-досадните неща в тогавашната ми длъжност беше да събирам вечерен SMS  с продажбите на мениджърите в региона – пипкава работа, която започваше вечер около 19.30 и понякога продължаваше почти до полунощ.

No alt text provided for this image

Не помагаше и това, че от ръководството, в изнервените периоди на слаби продажби, искаха подобна справка на всеки 3 часа.

Реших да хитрувам. И вместо да проверявам всеки SMS поотделно, си съчинявах нещо, което ми изглеждаше вероятно като резултат и го изпращах към моя шеф.

С други думи, спрях да греба.

Само че без това ежедневно усилие…

Ето какъв беше ефекта:

почти веднага загубих day-to-day погледа върху движението на отделните екипи – а заедно с това и възможността да правя бързи корекции в представянето им. Така че когато „потънаха“ резултатите на някои от тях, го видях твърде късно и не успяхме да компенсираме спада. Загубихме месеца.

И днес, когато нямам сили и желание да „греба“, не постигам много. А когато просто „греба“ без посока, не стигам до никъде с идеите си.

Как да бъдеш викинг?

Задайте си някои от следните въпроси:

Какво лично за вас е „гребането“?

Къде може би подценявате значението му и имате нужда да станете по-добри „гребци“?

Една история колко е важно незабележимото ежедневно усилие, което понякога подценяваме, но натрупването му носи неочаквана стойност...

А от мен бонус- съвет: Научете се да правите разлика между истинското „гребане“ във вашето ежедневие и спам-задачки. И двете изглеждат като рутина и досада. Но…

Докато спам-задачките са по-скоро обикаляне в кръг и дългосрочно не ти добавят особена стойност, „гребането“ има натрупващ се ефект, добавя стойност и те води нанякъде – в посоката на твоите цели.  

-=-=-=-=-

p.s. А ако ръководителите във вашата компания се нуждаят от update на своите мениджърски умения, чудесно решение е нашата лидерска тренинг програма, създадена за компании, които вярват, че пътят към устойчиви резултати минава през развитието на хората им. Поискайте оферта на rosen@rosenrashkov.com – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации