Принципи на доверието

В света на бизнеса често говорим за доверието като за някаква абстракция, макар и някак почтително.

Може би, защото от опит сме се научили, че докато има доверие, всичко в екипа върви по вода.

Да, всеки си има собствено определение какво точно е доверие. Но има и видими, ежедневни измерения, които откриваме в поведенията на ръководителите.

А когато те липсват, работата на екипа става много по-трудна.

Кои са принципите на доверието?

Днес подбрахме за вас няколко универсални правила, без които не бихте могли да изградите доверие в екипа си, ако сте техен ръководител.

Първо – Бъдете доверието – хората ще гледат какво правите, няма да слушат какво им говорите. Доверието е проактивна лидерска позиция и изисква действия да го развиеш. Доверието НЕ Е пасивно чакане някой друг да направи нещо, за да те впечатли.

Въпрос за размисъл: С какви действия най-добре ще покажеш на хората си, че им се доверяваш през следващата седмица?

2. Изцапайте ръце – нищо не убива доверието на екипа така, както това да видят, че има проблем и ръководителя не прави нищо, за да го реши. Без значение дали става дума за човек с по-слабо представяне, лошо поведение или проблем с друг отдел, нещата стоят така:

Всички виждат, че има проблем и вие избирате да не поемете отговорност да го решите – особено когато това ви е работата.

3. Бъдете човек – често казваме, че няма съвършени хора, но изглежда някои ръководители се опитват да докажат противното като настояват да имат всички отговори и да изградят фасада на перфектен професионалист.

Но ние се доверяваме на онези, които са като нас – несъвършени човешки същества със своите предимства и недостатъци. И имаме едно на ум за онези, които се опитват (неуспешно) да бъдат нещо/някой друг.

Бъдете себе си, такива каквито сте, искайте помощ, когато не знаете и не можете.

4. Бъдете честни – казвайте директно какво мислите по уважителен към околните начин, вместо да разводнявате посланията си към тях.

„Бих искал да обсъдим представянето ти в последния проект, в което не спази поставените срокове.“ VS „Понякога се справяш по-бавно с поставените задачи.“

5. Постоянство! С коя дума бихте описали ръководител, който в сходни ситуации взима мноооого различни решения или реагира с различна емоция? Или изчакващите да видят накъде духа вятъра, за да се настроят по течението?

Лидерът не трябва да оставя съмнения, когато става дума за ценности и принципи. Искаме да знаем какво отстоявате – и че го отстоявате безкомпромисно.

Един последен принцип

Но може би първи по значимост.

Доверете се на себе си – единствено тогава ще можете да се доверявате и на други хора. Всеки човек има своите моменти на несигурност, съмнение и разклатена вяра (или поне мотивация). Това е съвсем ОК.

Но и всеки ръководител има богатство от опит, знания и постижения.

Колкото и да е труден моментът, имате здрава основа, на която да стъпите и да намерите своя път през блатото на ситуационната неувереност.

А когато се доверите на себе си, ще ви се доверят и хората около вас.

-=-=-=-=-

p.s. А ако ръководителите във вашата компания се нуждаят от update на своите умения за изграждане на доверие, чудесно решение е нашата лидерска тренинг програма, създадена за компании, които вярват, че пътят към устойчиви резултати минава през развитието на хората им. Поискайте оферта на rosen@rosenrashkov.com – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации