Надеждност Суперсила за лидери

Кой е Кал Рипкин Джуниър и защо го наричат „Железния човек“?

За 16 години, в 2632 последователни бейзбол игри, той е винаги на линия и не просто играе, а е сред най-добрите в спорта изобщо.

Представяте ли си, хора?!

Има дни, в които Кал е контузен. Но играе.

Има дни, в които не е на кеф. Но играе.

Има дни, когато е болен с температура. Кал играе.

Независимо какво му се случва, когато отборът играе, той е там и дава всичко от себе си.

Надеждност: защо е суперсила за всеки лидер?

Как бихте описали Кал само с една дума?

Надеждност

Бих казал аз.

И може би вече се досещате защо я определям като Суперсила. Как бихте се чувствали, ако имате някой като Кал в отбора си?

На когото можете винаги да разчитате?

Ние ценим надеждността – и в други хора, и дори във вещите си. Искаме да получим обещаното – независимо дали става дума за точност в срещи, интернет, който не прекъсва, изпълнен ангажимент от колега или кола, която няма да те остави някъде по пътя.

Надеждност е сред скритите суперсили на ежедневието.

Прави нещата и хората предвидими, придава ни сигурност и е в основата на добрите ни отношения. Ако се замислите, без надеждност би било невъзможно да се доверим трайно на когото и да е.

Но защо Суперсила за лидери и как да я развием?

Защото, когато сте надеждни, вие сте ролеви модел за ключова човешка ценност и задавате стандарт за нея в екипа си.

Да си надежден е нещо много простичко: означава да си държиш на думата. Но може да е трудно постижимо в действителност.

Една причина, според моя опит – хората рядко се замислят какво точно е нужно, за да бъдеш надежден. Ако и вие не сте, помислете за:

Приоритети и граници: Невъзможно е да си надежден, ако казваш „ДА“ на всичко, което идва към теб. Надеждността изисква да знаеш с каква енергия, време и ресурси разполагаш, за да поемеш ангажименти, които можеш да изпълниш качествено.

За да бъдеш надежден, научи се да казваш и „НЕ“ – където е необходимо.

Комуникация – поеми отговорност и изясни очакванията – твоите и чуждите. Комуникирай ясно какви обещания поемаш и какви не. Има разлика между „ще се опитам да дойда“ и „ще бъда там в 13.00“.

Често допускана грешка: надеждността НЕ Е опит да отговориш на ВСИЧКИ очаквания. Особено на онези, които идват отвън. Надеждността е твой вътрешен избор на какво и до колко да се посветиш и способността да го отстояваш.

Което ни води до…

Действие: надеждността е най-вече в нещата, които правиш. Изпълняваш обещанието си така, както си го дал. И когато това се случва постоянно, а не от време на време, хората ти се доверяват.

Границата

Преди малко, в точка първа, споменах и „граници“.

Кал Рипкин сам прекъсва своята серия – в последния домакински мач на отбора си през 1998-ма. Не е контузен, в топ форма е и решението му е добре обмислено.

Кал отстъпва мястото си на млад играч, за да му даде възможност да натрупа опит.

Когато виждат какво се случва, целият гостуващ отбор, легендарните New York Yankees, свалят шапки в знак на почит към Кал. А над 40 хиляди по трибуните избухват в бурни овации.

Аплодират надеждността.

А Кал? Той смутено се усмихва и сякаш се опитва да се скрие от цялото това внимание. Може би, защото надеждността е и смирение, разбиране, че си само част цялото, а не негов център.

=-=-=

Rosen Rashkov е leadership trainer & coach на ръководители и екипи, лектор и автор на The Leadership Workshop – първият newsletter на български език за лидерство в LinkedIn, с над 3700 последователи в цял свят.

От 2017 Росен си партнира чрез мениджърски обучения и коучинг с водещи български и международни компании – за развитието на автентични лидери и създаване на екипна култура, основана на комуникация и отговорност.

Още суперсили за лидери:

Уязвимост

Смирение

Слушане

Умението да поискаш помощ

0 коментара

Подобни публикации