Моите книги за лятото

Лятото е вече зад ъгъла и може би вие, също като мен, очаквате седмиците на почивка, когато ще можете да потънете в някой шезлонг с добро четиво в ръка.

И вероятно вие също си имате на шкафчето до леглото или на някой рафт своя купчинка „за някой ден“, които търпеливо очакват да дойде и тяхното време.

Бих се радвал да споделите вашия книжен избор в коментарите, а ако още не сте се замисляли какво да прочетете, ето няколко предложения в шарения ми booklist за лято 2023:

Шонда Раймс – Годината, в която казвах ДА

Защо: Колкото биография на успешна личност, толкова и интересен социален експеримент със себе си. Плах и стеснителен интроверт, Шонда казвала „НЕ“ на всяко по-дръзко предизвикателство пред себе си – модел, в който разпознавам и някои свои страни.

Моите книги за лятото

Какво очаквам: История за намирането на собствената смелост, както и забавни, вдъхновяващи истории покрай всичко това, което се случва, когато решиш да преобърнеш живота си на 180 градуса и започнеш да казваш „ДА“ на всяко плашещо предизвикателство в продължение на една година.

Goodreads оценка: 4,06 от 5⭐ при 85595 отзива

Бизнес книги: Том Питърс – Съвършенство сега

Защо: Определян като „Гандалф на бизнеса„, Ще срещнете Том Питърс в челото на различни класaции като 50-те най-влиятелни мислители и или топ 100 ключови фигури в съвременния бизнес. Затова е и много учудващо, че едва за първи път в епохата на демокрацията негова книга излиза на български.

Адмирации, Locus Publishing 🙂

(„Към съвършенство във фирменото управление“ – шедьовърът на Том Питърс е толкова успешна в световен мащаб, че е издадена дори и в комунистическа България през 1988-ма от „Наука и изкуство“)

Какво очаквам: Подзаглавието на книгата е „Екстремен хуманизъм“, а фокусът е върху лидерството в съвременния свят, което поставя на първо място хората и общността.

Писана във времената на COVID и публикувана в САЩ в края на 2021, „Екстремен хуманизъм“ е много актуална и практична книга.

Бонус: донякъде ми напомни и на „Принципи“ на Рей Далио. Не само като оформление, а също и с включените 7 ключови принципа на съвременното лидерство.

Goodreads оценка: 4,40 от 5⭐

Сюзан Кейн – Горчиво-сладко. Как копнежът и меланхолията ни правят по-силни?

Защо: Първоначално, тук си бях предвидил „Парадоксът на избора“ на Бари Шуорц (също от новите книги на Ciela). Но в първия дъждовен ден на Панаира на книгата, Milena Tasheva ме изненада приятно:

Съвсем скоро ще издадем „Bittersweet“ („скоро“ е 30.06, петък).

И защото много харесах „Тихите. Силата на интровертите в свят, който не млъква“ на Сюзан Кейн, рекох си – това е книгата, а Бари ще почака.

Не само защото определям себе си повече като интроверт. Сюзан пише много добре и съм любопитен как се е развила в десетте години между двете книги.

No alt text provided for this image

Какво очаквам: Развитие на темата за интровертите през проницателни размисли, запомнящи се истории, изследвания и интересни аналогии, разказани увлекателно.

И да, като човек, който копнее за много неща – да разбера как копнежът би ме направил по-устойчив и силен.

Goodreads оценка: 4.00 от 5⭐ при 15797 оценки

Phil Jackson – Eleven Rings: The Soul of Success

Защо: Обичам баскетбол, обичам биографии! А на Фил Джаксън се възхищавам откакто следя спорта и за мен е сред успешните примери за value-based leadership.

(Като главен треньор в NBA, Фил никога не е имал сезон с повече загуби, отколкото победи – и е пръв сред великите: има най-висок % победи от всички треньори в Залата на славата на баскетбола.)

Какво очаквам: Истории „от кухнята“ на някои от най-великите отбори в играта,. Спомени за вълнуващи мачове и моите баскетболни герои, които да преживея отново с Youtube. Най-вече: трудните уроци на Фил по пътя към баскетболното безсмъртие.

Goodreads оценка: 4,17 от 5⭐ при 13695 оценки

Том Мичъл – Уроците на пингвина

Защо: Защото понякога забравям какъв огромен, вълшебен свят има там, извън рамките на ежедневието ни.

Свят, изпълнен с чудеса, които от време на време си напомням – пътувайки по света или по страниците на любими книги.

Какво очаквам: Смайващата истинска история, в която Том Мичъл спасява пингвин от нефтен разлив някъде в Уругвай, след което пингвинът отказва да се отдели от него и всички забавни приключения, които произтичат от това.

От Vakon Publishing.

Goodreads оценка: 4,10 от 5⭐ при 10124 оценки

Последната от моите книги за лятото?

Очаквам да ми я предложите вие в коментарите.

През годините, някои от любимите си четива открих благодарение на неочаквани препоръки от непознати хора в онлайн пространството (Шонда Раймс е такъв случай).

И това лято, отново си оставям място за очарованието на неочакваните литературни открития.

И ще бъда благодарен да споделите с мен някоя от специалните за вас книги. А се надявам и вие да сте намерили добра идея сред моите летни предложения.

=-=-=

Rosen Rashkov е leadership trainer & coach на ръководители и екипи, лектор и автор на The Leadership Workshop – първият newsletter на български език за лидерство в LinkedIn, с над 4190 последователи в цял свят.

От 2017 Росен си партнира с над 30 водещи български и международни компании в мениджърски тренинг програми и екипен/индивидуален coaching – за развитието на модерно мислещи лидери и екипна култура, основана на комуникация и отговорност.

Говорете с Росен за лидерски тренинг програми и коучинг на rosen@rosenrashkov.com и/или 0878921000 

0 коментара

Подобни публикации