Екип и динамика на екипните отношения

Вероятно никога не сте чували за нея, но Вера Рубин, е сред най-влиятелните учени във физиката.

През 1974, когато билo по-бързо да си направиш изчисленията на ръка, отколкото на компютър, нейната огромна, систематична работа потвърждава съществуването на тъмната материя.

Изучавайки проблема с въртенето на галактиките, Вера видяла очевидно несъответствие между реалните им скорости и криви на въртене и теориите на други учени.

Но от къде идвало то?

Всички други астрономи изграждали теориите си най-вече през така наречения „светлинен материал“ – обекти и явления, които със сигурност могат да видят.

Но това оставяло извън тяхната рамка на мислене всичко онова, което тогавашната техника не успявала да „осветли“.

Теорията

Значи, предположила Вера, има още нещо, което ние НЕ ВИЖДАМЕ. Но то има много голяма гравитационна сила за галактиките и оказва сериозно влияние върху самото им съществуване.

И с времето, изчисленията на Рубин и десетки астрофизици след нея, показват, че галактиките трябва да съдържат поне пет до десет пъти повече тъмна материя от обикновената материя.

Както самата тя казала:

„В една спирална галактика съотношението на тъмната към светлата материя е около десет към едно. Това вероятно е добро число за съотношението и на какво не знаем спрямо познанието ни. Излезли сме от детската градина, но сме едва около трети клас.“

А вие може би се чудите: Добре, Роска, но…

Каква е връзката с нашия екип?

Откритието на Вера може да послужи за чудесна метафора за динамиките във вашите екипи и в компанията като цяло.

В тях също има някаква не-видима „тъмна“ материя с особена сила, която определя тенденции в поведенията и мотивацията на хората ви.

Според принципа на Вера, всеки лидер има очаквания как трябва да работи екипа. Това е неговата теория, която изгражда чрез „светлинен материал“ – нещата, които виждате лично или хората ви казват.

Но го има и всичко онова, което не ви споделят или вие не забелязвате.

И екипът ви може да се окаже много далеч от очакванията ви заради „тъмната материя„. Това е културата, която се случва без знанието и намесата на мениджъра.

Няколко примера

  1. Невидимо влияние: Точно както гравитацията на тъмната материя влияе върху движението на галактиките, „тъмната материя“ в екипа ви има невидимо влияние върху нагласите и поведението на хората ви. Ако се окаже, че имате силен, но токсичен „неформален“ лидер, хората ви ще получават различни послания от вас и него, а играта на „Царят дава, пъдарят не дава“ ще ги обърка и демотивира.
  2. „Тъмната материя“ влияе върху отношенията в екипа. В момента работя с бизнес екип, където двама от топ изпълнителите са в конфликт. Мениджърът им не е действал достатъчно решително от страх да не загуби някой от тях. Резултат: екипът е разцепен на два токсични лагера, които работят на принципа „С нас или против нас.“
  3. „Тук е така“ – експертите нямали доказателства, но все пак отричали теорията на Вера, за да защитят своите теории. Също така, в един бизнес екип, ако мениджърът не се заеме сериозно със скритите съпротиви пред промяната, те се превръщат в силно гравитационно поле на застой и намаляваща продуктивност, а екипът се „върти“ все по-странно и започва да губи „звездите“ си.

Най-вероятно има и още примери, но мисля, че разбирате логиката.

И за финал искам да ви поканя към кратък размисъл:

По скалата от 1 (близо) до 10 (много далеч), къде спрямо вашите очаквания се намира екипната ви галактика?

Колкото по-висока е цифрата, с която се оцените, толкова повече „тъмна материя“ сте позволили.

А тя, в крайна сметка, ще определи екипните поведения и мотивации.

=-=-=

Rosen Rashkov е leadership trainer & coach на ръководители и екипи, лектор и автор на The Leadership Workshop – първият newsletter на български език за лидерство в LinkedIn, с над 3930 последователи в цял свят.

От 2017 Росен си партнира с водещи български и международни компании чрез мениджърски тренинг и коучинг програми – за развитието на модерно мислещи лидери и екипна култура, основана на комуникация и отговорност.

Вижте още за Росен на rosenrashkov.com

0 коментара

Подобни публикации