Лидерски въпроси от Сара Блейкли

Гледах епизод от Masterclass на Сара Блейкли, създателката на Spanx, и ми допадна нейния blueprint за създаване и филтриране на идеи.

Задавайки определени въпроси за идеите си, тя ги подлага на своеобразен тест, за да реши дали си заслужава да ги разработи или не.

Докато я слушах, ми хрумна, че тестът би бил удачен и за ръководители – защото провокира самоосъзнатост и дава различни перспективи, особено ако си затънал/а в рутината на това, което правиш.

Ето някои лидерски въпроси от Сара и смисъла, който им добавих в лидерски контекст:

🔸 Кои трима ръководители най-близо до мен в компанията? – мислете за колеги на, над и около вашето текущо ниво, хора, с които взаимодействате редовно, формално или не.

🔸 Какво харесвам и НЕ харесвам в тях – като професионални качества, поведения и нагласи – за всеки по отделно.

🔸 В какво сме сходни? – кои организационни навици и нагласи важат и за мен, каква е общата култура, която споделяме.

🔸 В какво аз се различавам от тях? – какво от успешните им практики аз още НЕ правя, какво е различното/уникалното при мен.

Според Сара, осъзнатото различие е сред най-важните аспекти на това да си предприемач.

Според мен, осъзнатото различие е ключ към автентично лидерство – да съзнаваш ясно кой си, какви са предимствата и ограниченията ти, как да ги максимизираш или компенсираш чрез хората в екипа си.

Още лидерски въпроси

🔸 Защо съм различен – каква история, какъв път ме е довел до тук, където съм?

🔸 В какво стилът ми на ръководене е различен?

🔸 Как екипът ни е различен от други екипи в компанията? – като култура, нагласи, резултати.

И ако отидете дори по-дълбоко в разсъжденията си:

🔸 Как „продуктът“ (това, което произвежда екипът ви) ни е различен от подобните на пазара? – какво е вашето „качество“ и как правите живота на „клиентите“ си по-лесен/труден?

🔸 Как компанията ни е различна от други подобни на пазара?

Добавих този въпрос, защото в последните години, предвид динамиката на пазара на труда, много често срещам ръководители, които се оплакват от текучеството на хора.

Че има хора, които идват, за да си тръгнат след около година.

Но когато знаете защо и с какво компанията ви е уникално място? Можете да дадете на хората силни емоционални причини да останат и да се развиват в екипа ви.

А когато имате ясни отговори…

Отговори, в които вие вярвате, енергията в работата ви става много различна и много по-малко ще виждате просто „рутина“ в това, което правите.

Ще виждате ЗАЩО го правите.

Ще разбирате себе си по-добре: КОЙ и КАКЪВ е човекът, който прави възможни вашите постижения.

И най-вече какви постижения са възможни за вас…

=-=-=

Rosen Rashkov е leadership trainer & coach на ръководители и екипи, лектор и автор на The Leadership Workshop – първият newsletter на български език за лидерство в LinkedIn, с над 3970 последователи в цял свят.

От 2017 Росен си партнира с водещи български и международни компании чрез мениджърски тренинг програми и екипен/индивидуален coaching – за развитието на модерно мислещи лидери и екипна култура, основана на комуникация и отговорност.

Вижте още за Росен на rosenrashkov.com

0 коментара

Подобни публикации