шофьорско знание

През 1918 великият Макс Планк получава Нобеловата награда за своя принос в теоретичната физика – конкретно за формулирането на закона за квантуване на енергията.

Любопитното е, че Макс получава наградата си едва на следващата година, защото е твърде зает да обикаля из Европа, където изнася лекции по квантова механика.

Макс Планк получава своята Нобелова награда през 1919

Разказват, че тогава му се случила и тази чудата история.

Пътувайки из родната Германия, Макс навсякъде изнасял все същата лекция. С течение на времето неговият личен шофьор я научил наизуст. Една вечер, пътувайки в колата, той предложил на уморения професор (на 60 по това време):

Сигурно ви е скучно да изнасяте една и съща реч всеки път, професор Планк. Какво ще кажете да ви заместя в следващия университет? А вие седнете на първия ред с моята шофьорска шапка и се забавлявайте. Това ще ни даде малко разнообразие.”

Планк харесал идеята, така че след няколко дни, в малък университет, шофьорът се качил на катедрата – и с помощта на няколко бележки, изнесъл съвсем порядъчна лекция по квантова механика пред възторжената публика.

Имало аплодисменти, а после дошли и въпросите. Първи бил местен професор по физика, който попитал нещо простичко, но със сложни думи.

А шофьорът?

Той погледнал невъзмутимо питащия и отговорил:

Оо, та на този въпрос дори шофьорът ми би отговорил. Заповядайте!“ – и посочил към широко усмихнатия професор Планк на първия ред.

ето така излгеждали шофьорите тогава

Шофьорското знание днес.

Вероятно, историята е доста поукрасена, ако изобщо се е случила.

Но дори и да е само забавен анекдот, тя би могла да провокира някои въпроси в нас.

Къде в работата ми си имам работа с подобен тип „знание“?

Какво е моето лично шофьорско „знание“?

В тренинг залата понякога срещам ръководители, които могат да изрецитират основни принципи на делегирането, обратната връзка и психологическата сигурност, например. Само че те никога не са отделили времето да ги анализират, да ги адаптират към своята бизнес ситуация и да ги приложат на практика – от където идва истинската дълбочина и ценност на знанието.

А когато те липсват?

Разбираш колко разбираш истински едва когато започнат въпросите.

-=-=-=-

📱 Говорете с Росен за лидерски тренинг програми и коучинг на rosen@rosenrashkov.com и/или 0878921000.

The Leadership Workshop e първият и най-популярен newsletter за лидерство на български език в LinkedIn, с над 5770 последователи – настоящи и бъдещи ръководители от близо 2500 бизнес и nonprofit организации.

Rosen Rashkov е leadership trainer & coach на ръководители и екипи.

От 2017 Росен си партнира с над 60 водещи български и международни компании в мениджърски тренинг програми и екипен/индивидуален coaching – за развитието на модерно мислещи лидери и екипна култура, основана на комуникация и отговорност.

0 коментара

Подобни публикации