ролеви модели, мениджъри, ръководители

Преди около 15 години, компания за услуги взе дръзко решение – да увеличи броя на офисите си в опит да придобие пазарен дял.

Целта бе амбициозна – близо 40 нови обекта в рамките на 18 месеца, в съществуващи и нови локации.

Само си представете колко труд (и късмет!) са нужни да намериш подходящо помещение. А материалната инвестиция в наемане, ремонти, оборудване и брандиране на обекта?

И всичко това да стане „за вчера“!

Оказало се, че тази е сред по-лесните задачи.

Да наемеш и обучиш персонал, в някои случаи от нулата, особено в градове с пет до осем хиляди жители може да е истинско предизвикателство.

Дори преди 15 години, в един различен и все още изобилен пазар на труда, мениджърите и HR хората на компанията били неприятно изненадани: нула кандидати в онлайн платформите или малък брой, неподходящи кандидати, дошли на място.

Въпреки това, след десетки и стотици часове в пътуване, интервюта и офериране на избраници, щатът бил криво-ляво подреден и офисите отваряли (почти винаги) в срок. Което довело до следващия важен въпрос:

Кой ще ги управлява?

Новите локации означавали преразпределение на текущите региони. Компанията решила: ще назначи 4 нови регионални мениджъри и поискали да дадат възможност за развитие на своите собствени кадри.

Само че…

Седмица след обявяването на новите позиции във вътрешния портал, нямало нито една кандидатура. Изненадани, HR-ите сигнализирали на търговския директор.

– Сега ще видим тая работа – навъсил се той и свикал извънредна среща на мениджърите си.

Любезно попитал няколко от присъстващите как точно са представили новите позиции на хората си и… се оказало, че само една дама е провела разговори в екипа си за възможността.

Директорът гърмял и трещял

А мениджърите се свивали засрамени по столовете.

– До три дни – казал той – всеки от вас да е провел разговор за развитие със 100% от управителите на офиси в региона си. Когато сте готови, изпращате ми мейл с изрично потвърждение. И лично ми давате по две препоръки за добри кандидати.

Дните минали, мейлите дошли, а HR-ите и директора направили списък с потенциалите. Седмица по-късно… Имало само един кандидат.

– Вървете и разберете какво се случва! – наредил директорът на човешките ресурси.

Защо не искат да са мениджъри?

Върнали се HR-ите, а по угрижения им вид директорът разбрал, че става нещо.

– Ние имаме някои отговори, но ще е най-добре сам да поговориш с кандидатите.

Речено-сторено. Срещнал се директорът, а няколко дни след това бил умислен и мълчалив.

Отново свикал извънредна среща с мениджърите.

– Хора, имаме проблем. Управителите на офиси не искат да станат регионални мениджъри, защото във ваше лице не виждат човека, който биха искали да бъдат. – смутен шум се разнесъл из залата – Във вас виждат един преуморен, изнервен човек, който няма време за личен живот и дори не печели чак толкова добре. И, за съжаление, са прави, когато те не искат да бъдат този човек!

А регионалните, колкото изненадани, толкова и наясно, че нещата стоят точно така, се споглеждали, и не знаели как да реагират. Та именно шефът бил сред причините да бъдат изнервени и преуморени с неговите безспирни късни обаждания, среднощни мейли и weekend задачи!

Но директорът продължил с изненадите:

– Кажете ми какво трябва да се промени, за да не изглеждаме така пред хората си.

А после…

Много неща се изговорили в онзи ден, а след тях дошли и промените – някои убедителни и за добро, други – не чак толкова. И това няма толкова голямо значение.

Поуката, която аз си взех, наблюдавайки ситуацията от първия ред, е тази:

Когато си ръководител, всеки ден твоите хора те наблюдават. Забелязват енергията ти, нагласата ти, как се грижиш за тялото си, за дрехите си, за личния си свят. Забелязват дали постигаш резултати, защото си в най-добрата си форма или с цената на системно изтощение.

От това, което виждат, зависи доколко и как ще те следват.

-=-=-

📱 Говорете с Росен за лидерски тренинг програми и коучинг на rosen@rosenrashkov.com и/или 0878921000.

The Leadership Workshop e първият и най-популярен български newsletter за лидерство в LinkedIn, с над 6230 последователи – настоящи и бъдещи ръководители от близо 2500 бизнес и nonprofit организации.

Rosen Rashkov е leadership trainer & coach на ръководители и екипи.

От 2017 Росен си партнира с над 65 водещи български и международни компании в мениджърски тренинг програми и екипен/индивидуален coaching – за развитието на модерно мислещи лидери и екипна култура, основана на комуникация и отговорност.

0 коментара

Подобни публикации