търпение

Преди няколко дни стартирах работа с нов коучинг клиент и целта на първия ни разговор беше тази, за която и ръководството на компанията, и клиентът бяха категорични, че е приоритет №1.

Да се научи на търпение.

Причините зад целта?

Клиентът, към средата на 30-те, вече директор на функция в компанията, имаше достатъчно доказателства, че нетърпението, помогнало му да стигне до високата позиция, започва да му пречи на стратегическо ниво.

Бих казал, че съм импулсивен. Миналата година имахме ситуация, в която ми се искаше да действам бързо и взех някои краткосрочни решения, които не бяха добре обмислени. Не загубихме, но излязохме на нулата от това – което за мен си е загуба.

Какво още?

Получих обратна връзка, че действам прибързано, не изслушвам всички мнения и пропускам детайли, които имат значение за решенията ми.

Какво още?

Очевидно, нетърпението ми изнервя хората и това, че им налагам някакво високо темпо и после сменям рязко посоката, ги прегаря. За мен това е нормата, защото виждаш колко динамичен ни е бизнеса. Но за тях е too much. И резултатите не са добри за никого.“

Трудна промяна

Да се научиш на търпение може да е сред най-трудните промени, през които преминава един ръководител.

Изисква да наблюдаваш себе, повече самоконтрол да усмириш импулсите си, дисциплина съзнателно да постъпваш по различен начин в ситуациите, където инстинктите те тласкат да скочиш с главата напред.

Но усилията си заслужават, защото търпението носи значителни ползи:

– Когато имаш търпението, си даваш време за обмисляне на решения през повече информация и перспективи, преди да действаш. Това помага за по-добри стратегически избори за хората и бизнеса.

– Бързането в решаване на проблеми често се превръща в припряност и прибързаност. Резултатът? Постоянна нужда от краткосрочни корекции, които работят с последиците, а не с причината за проблема.

– Изграждаш качествени взаимоотношения. Търпението е емпатия и много прилича на отглеждането на ябълки: знаеш, че ще мине време от засаждането до първия плод. Но инвестираш грижа и внимание в хората, за да подпомогнеш развитието им.

Формулата

Моят клиент се пошегува, че му се иска търпението да имаше формула. Попитах го:

А ако наистина имаше формула за търпение, какво според теб би включвала тя?

Въпрос, който обикновено не си задаваш.

Може би точно това те кара да се замислиш – от какво би могло да е съставено търпението – ако го погледнеш като умение, което всеки може да развие?

Ето някои съставки, върху които ние размишлявахме в разговора:

  1. Скоростта на вътрешния ти часовник. Способността съзнателно да изключиш режима „Спешност“ – който ти е по подразбиране за всяка ситуация. Когато е нужно, да го заменяш с „наблюдател“ или „асистент“ – примерно.
  2. Яснота за горещите бутони. Да се наблюдаваш, за да осъзнаеш какво те задейства: хора, ситуации, твоят вътрешен диалог. И когато разбереш, да го контролираш – вместо то теб.
  3. Отношение към неочакваното. Когато се объркат плановете, когато изскочат непредвидени задачи или се разминават очакванията, първият импулс е трескаво да се завърнеш към познатото и сигурното. Но защо? И какво би се случило, ако останеш в ситуацията и потърсиш ползите на несигурността?
  4. Постоянство. То идва от ценностите ти. Когато знаеш какви са, се придържаш към тях във всяка ситуация, а това те прави и устойчив/а.
  5. Емпатия: нужно е време и внимание да разбереш и съчувстваш. Да, има ситуации, в които хората сякаш изпитват търпението ти – ти бързаш и даваш решението, за да продължиш напред. Но ако искаш добри отношения? Нужно е внимание и присъствие, не скорост.

Има и точка 6 и тя е за вас – какво бихте добавили вие към формулата на търпението – защото вярвам, че всеки си има своя уникална формула за това.

-=-=-

📱 Говорете с Росен за лидерски тренинг програми и коучинг на rosen@rosenrashkov.com и/или 0878921000.

The Leadership Workshop e първият и най-популярен newsletter за лидерство на български език в LinkedIn, с над 6200 последователи – настоящи и бъдещи ръководители от близо 2500 бизнес и nonprofit организации.

Rosen Rashkov е leadership trainer & coach на ръководители и екипи.

От 2017 Росен си партнира с над 60 водещи български и международни компании в мениджърски тренинг програми и екипен/индивидуален coaching – за развитието на модерно мислещи лидери и екипна култура, основана на комуникация и отговорност.

0 коментара

Подобни публикации