Ето какво е коучинг, според мен.

Работни разговори с една цел – хора да започнат да правят нещо по различен начин. И промяната да се случи, защото са положително мотивирани, избирайки здравословни, близки до ценностите им начини за това.

Може би на други места ще откриеш по-бляскави определения какво е коучинг.

За мен, след стотици часове в разговори с мениджъри и екипи, е важно аз и ти да сме наясно още от самото начало – коучинг е работа, важна най-вече за теб. И която аз вземам много насериозно и бих те посъветвал да направиш същото, ако искаме да постигнем резултат заедно.

А резултат е ключова дума!

Защото коучинг е инструмент за постигане на цели.

Без цели, коучинг няма! И ако все пак се случи, ще имаш просто един приятен разговор, който обаче не води до никъде. Ти, като клиент, ще се разочароваш, защото инвестираш време и средства, но не постигаш нищо. Като начинаещ коуч, допусках грешката да поема ангажименти, в които клиентът няма ясни цели в началото. Може би се надявах, че аз ще помогна да ги създадем заедно по пътя.

Два такива случая бяха достатъчни да се убедя бързо, че не става така!

Има разлика между цели и намерения! А хората с намерения рядко проявяват нужната дисциплина и устойчивост в дългосрочен план. Така че още в първия ни разговор аз бих те попитал: Каква е твоята цел? Какъв резултат очакваш от нашата работа? Каква е промяната, която искаш да постигнеш за себе си?

Как работя аз?

Първият ни разговор е винаги безплатен и в него имаме три големи задачи.

Първата вече споменах – да изясним целите на нашата съвместна работа. Втората – да стигнем до разбирането, че коучинг е точно това – работа. Тя има свои правила, за които ще се споразумеем заедно. Също – че като всяка работа, тя изисква определена мотивация, за да бъде свършена добре. И въпрос, който със сигурност ще ти задам, е:

Защо ти е важна целта?

Още преди началото бих искал и двамата да се уверим, че имаш правилната емоционална енергия да работиш за целта си. И свързано с нея, третата задача е да преценим дали бихме искали да работим един с друг. Дали моите решения са ОК за теб. Дали има доверие и чувство на партньорство, които са определящи за успеха ни.

Чисто технически, този разговор отнема между 90 и 120 минути, според контекста, който искаме да създадем за работата ни. Мисли за него като за основата, заради която всичко останало ще бъде възможно.

Какво е коучинг като процес

Най-общо казано, поредица от разговори.

След като сме установили голямата ти цел и рамката на коучинг взаимоотношението, започваме същинската работа по график, договорен между нас. Взимаме крайната цел и я раздробяваме на поредица от работни задачи. Постоянно измерваме прогреса ти и проследяваме как се движиш спрямо резултата, който искаш.

Но истинската магия се случва в паузите между разговорите ни.

Тогава въвеждаш взетите решения в работата си, проследяваш ефекта и анализираш промените. В това постоянно надграждане е силата на коучинг като процес.

Какво е коучинг и какви са ползите от процеса за теб?

Разбира се, коучинг може да работи и on-demand, за преодоляване на конкретна професионална или житейска ситуация.

Например – искаш да се подготвиш за важен разговор или събитие в твоя живот. И може би изпитваш несигурност или виждаш само една, недобра възможност пред себе си. С коучинг, ще си създадеш яснота, увереност как да развиеш проекта си и ще се почувстваш много по-готов/а за предизвикателството пред теб. 

И още какво е коучинг? 

Сигурен съм, че имаш своите въпроси. Може би най-добрият начин да разбереш какво е, е да го изживееш от първа ръка. Разбери лично какво е коучинг и дали е решението, от което се нуждаеш на този етап от кариерата си.

Запази си време за разговор на rosen@rosenrashkov.com

Свържи се с мен в LinkedIn или виж препоръки за работата ми.

%d bloggers like this: