Какво е коучинг според Росен Рашков

Какво е коучинг?

Според мен, коучинг е процес на партньорство, в центъра на което си ТИ. Работим заедно за постигането на твоите лични и професионални цели. Изграждаме среда на общуване, в която свободно можеш да изразиш идеите си и да учиш от своя опит. Чрез осъществяване на ценностите си, да вървиш напред, постоянно подкрепян от моята честна обратна връзка.

Как работи?

В своята основа коучинг е диалог между мен и теб. Изследваме твоята реалност. Откриваме нови нейни аспекти чрез задаването на въпроси (аз) и извличането на продуктивна информация чрез тях (ти), с която заедно да създадем твоята ефективна стратегия чрез работещи за теб решения и мотивацията да действаш. Коучинг е дългосрочен процес на поетапно личностно осъществяване, но може да работи и on-demand – за преодоляване на конкретна професионална или житейска ситуация.

Какви са ползите?

Създаваме среда на безусловно приемане и стимулиране на твоята креативност. Чрез нея ти учиш и израстваш в естествен процес на личностна трансформация. Неговата цел е да създаде необходимите вътрешна мотивация за предприемане на успешни стъпки за постигане на твоите целите. И всичко това – в хармония с най-съкровените ти ценности и лични стремежи. Пробуждаш своя потенциал с коучинг  и използваш пълноценно възможностите си, за да преодолееш пречките пред себе си. Промяна, движение, свобода – това е коучинг. 

За какво мога да ползвам коучинг?

На база на личния ми опит, коучинг е подходящ и работен инструмент за работа по:

– професионални цели – под формата на кариерна или бизнес програма, с предмет на разглеждане на мениджърски, продажбени или кариерни ситуации и казуси;

– лични цели – за постигане на желана промяна в емоции, нагласи, житейски състояния и подобряване на общото качество на живот.  Работи и при реализация на лични проекти – създаване на произведение на изкуство, усвояване на ново умение и други.

За какво не мога да ползвам коучинг?

Важно е да се знае, че коучинг не е панацея. Можеш да разчиташ на мен, че ще те пренасоча към експерт в друга област, когато твоят казус изисква специализирани решения. Например:

– не дава готови решения,наставления и насоки, ако са ти нужни такива, попитай ме за консултиране и менторство;

– не ти предоставя готова информация, от която да учиш, ако ти е нужно това, попитай ме за тренинги;

– не е терапия, ако такава ти е необходима, попитай ме за съдействие.

А ако желаеш да разбереш лично от мен още какво е коучинг, задай въпросите си на rosen@rosenrashkov.com или на 0878921000.

%d блогъра харесват това: