Ако погледнеш на страницата с препоръките от хора, с които съм работил, ще откриеш и мнението на Маргарита, която казва:

Помощник за сбъдване на мечти – това е коучът. 

Много поетично и също толкова вярно описание на призванието, което съм избрал за себе си. Или по думите на един от великите коучове – ние сме в бизнеса с чудеса.

Хората споделят мечтите и целите си с мен. Говорим.

И чудеса се случват.

Кариерата ти е затънала в блатото на рутината. Или поне това е историята, която си разказваш. И тя влияе на поведението и резултатите ти. Които тръгват надолу заедно с мотивацията ти. 

Говорим. 

А после „блатото“ се оказва базов лагер, от който си готов/а да щурмуваш нови върхове в развитието си. 

Мениджъри и екипи, които враждуват и се саботират, се превръщат в съюзници. Ръководители, действащи като „пожарникари“ и „момчета за всичко“ осъзнават лидерската си роля и влизат в нея, а резултатите им скачат високо в небето. 

Какво е коучинг?

Според мен, коучинг е процес на партньорство, в центъра на което си ТИ.

Работим заедно за постигането на твоите лични и професионални цели.

Изграждаме среда на общуване, в която свободно можеш да изразиш идеите си и да учиш от своя опит. Създаваш свои собствени решения, основани на ценностите ти. И защото са твои решения, много по-лесно е за теб да поемеш пълна отговорност за тях.

Така, с постоянна подкрепяща и безпристрастна обратна връзка от твоя коуч за качеството на своите избори, вървиш напред към целите си. 

Как работи?

В своята основа коучинг е качествен разговор между мен и теб.

Общувайки, изследваме твоята реалност. Откриваме нови перспективи през задаването на въпроси (аз) и извличането на продуктивна информация  от тях (ти). Използваме тази информация, за да създадеш твоя лична стратегия.

Коучинг е процес на учене и разбиране. Осъзнаваш по-ясно какви мисловни и поведенчески модели използваш и как те работят за теб. Сменяйки перспективите, откриваш или си създаваш нови възможности за вземане на решения. 

Фокусът ти се измества към това, което правиш, когато осъзнаеш какво искаш да промениш в живота си – независимо дали в личен или в кариерен план. 

И защото имаш на своя страна коуч, който те държи отговорен за взетите решения, рискът да останеш само на фаза безкрайно планиране, е минимален. 

Коучинг процесът

Коучинг е много ефективен като дългосрочен процес за развитие на лични и професионални проекти. И в иновативни компании като Google, мениджърите използват минумум 2 сесии месечно.

Ето как работя аз –  започваме с въвеждаща сесия, продължаваща 60-90 минути и е ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА! В нея ние поставяме рамката на нашето партньорство, като извеждаме цели и резултати, които ти искаш да постигнеш чрез работата ни. И още по-важно – преценяваме дали има съвместимост между стиловете на коуч и клиент. 

Какво е коучинг и как работи процесът?

След като сме установили рамката на коучинг взаимоотношението, започваме същинската работа в сесии по график. В тях изследваме твоите работни цели, които те движат към поставената в началото крайна цел. Проследяваме и дали вече свършеното от теб те приближава към избраната посока или те отклонява от курса. 

Във всяка сесия осигуряваме измерване на прогреса, за да сме сигурни, че правиш нужната за теб крачка. И макар че разговорите ни завършват с резултат за теб, коучинг работи най-добре между сесиите.

Тогава въвеждаш взетите решения и се случва истинския ти прогрес. 

А може ли да има коучинг в еднократен разговор? 

Да, coaching може да работи и on-demand – за преодоляване на конкретна професионална или житейска ситуация. Например – искаш да се подготвиш за важен разговор или събитие в твоя живот. И може би изпитваш несигурност или просто блокираш и не знаеш как. 

С коучинг, ще си създадеш яснота и увереност как да развиеш проекта си и ще се почувстваш много по-готов за предизвикателството пред теб. 

Какви са ползите?

След като ти разказах какво е коучинг, нека ти споделя малко и за ползите от него. 

Според мен, най-голямата полза е свързана с вероятността да видиш бързи, положителни резултати за себе си. Ако се чувстваш заседнал/а например, в разговора ни стигаш до прозрения, които отпушват мисленето ти и веднага след като сесията приключи, можеш да приложиш своите нови прозрения в практиката.

А такива прозрения идват по естествен път, защото в коучинг  създаваме среда на доверие, в която да развиеш идеите си, без да бъдат подлагани на оценки и осъждане. Да, получаваш моята обратна връзка и тя е безпристрастна, с една единствена цел – да осъзнаеш как това, което избираш, работи спрямо поставените от теб цели. 

В дългосрочен план? Коучинг е възможност да учиш за себе си и да разбереш какво те движи или спира. Често не разбираш какво поражда вътрешните ти съпротиви, просто защото не си наясно с дълбоките си ценности и правиш избори, които може би им противоречат.

И усещането за свобода и мотивация в коучинг идва от възможност да вземаш решения за себе си, които изразяват същността ти. Имаш ли яснота как ценностите ти определят целите ти и с какво правиш съзнателни компромиси по пътя към тях, е много по-лесно да действаш. 

За какво мога да ползвам коучинг?

На база на личния ми опит, коучинг е подходящ и работен инструмент за работа по:

– професионални цели – под формата на кариерна или бизнес програма, с предмет на разглеждане на мениджърски, продажбени или кариерни ситуации и казуси;

– лични цели – за постигане на желана промяна в емоции, нагласи, житейски състояния и подобряване на общото качество на живот.  Работи и при реализация на лични проекти – създаване на произведение на изкуство, усвояване на ново умение и други.

И още какво е коучинг? 

Сигурен съм, че имаш своите въпроси. И съм сигурен, че бих искал да отговоря! Може би най-добрият начин да разбереш какво е изживяването от „коучинг с Росен“ е като опиташ какво е коучинг с мен. 

Разбери лично какво е коучинг и дали е решението, от което се нуждаеш на този етап от живота си. Разкажи ми за своите предизвикателства и цели на 0878921000 или на rosen@rosenrashkov.com

%d bloggers like this: