Представи си, че искаш да вземеш важно решение за своята кариера. 

След две години в компанията, ти се чувстваш готов/а да направиш следващата си стъпка нагоре. Може би очакваш труда ти до този момент да бъде оценен и да бъдеш промотиран. И разчиташ на тази възможност, която обаче не идва.

Дори напротив, дадена е на друг човек в екипа.

Ти се фрустрираш, което оказва влияние на поведението и резултатите ти. Които тръгват надолу заедно с мотивацията ти. И вместо за развитие в компанията, в която си инвестирал/а усилия и енергия, почваш да мислиш за смяна на работодателя. 

Защото от твоята позиция, ситуацията ти носи обида, разочарование, токсичност. 

Това е действителна история.

И също толкова действителна история е тази: решаваш, че искаш развитие. Внимателно създаваш здравословна за себе си линия на времето – какво би искал/а да постигнеш в следващите 3 години? 

Планираш грижливо нейните етапи и подготвяш успеха си. Как?

Чрез постепенно придобиване на нужните знания, умения, опит. Чрез създаване на ключови връзки с хора, които биха подкрепили твоя прогрес. Хора, които биха били за теб ментори и учители. 

Чрез изследване на възможностите за развитие през ценности, лични потребности и силни страни, така че следващата кариерна стъпка за теб да не е бягство от нещо, а приближаване към значима Цел.

Резултатът от този процес, както може би вече чувстваш, е вдъхновение, увереност и мотивация. Така работи коучинг. 

Какво е коучинг?

Според мен, коучинг е процес на партньорство, в центъра на което си ТИ.

Работим заедно за постигането на твоите лични и професионални цели. Изграждаме среда на общуване, в която свободно можеш да изразиш идеите си и да учиш от своя опит. Създаваш свои собствени решения, основани на ценностите ти. И защото са твои решения, много по-лесно е за теб да поемеш пълна отговорност за тях.

Така, с постоянна подкрепяща и безпристрастна обратна връзка от твоя коуч за качеството на своите избори, вървиш напред към целите си. 

Как работи?

В своята основа коучинг е качествен разговор между мен и теб.

Общувайки, изследваме твоята реалност. Откриваме нови перспективи през задаването на въпроси (аз) и извличането на продуктивна информация  от тях (ти). Използваме тази информация, за да създадеш твоя лична стратегия.

Коучинг е процес на учене и разбиране. Осъзнаваш по-ясно какви мисловни и поведенчески модели използваш и как те работят за теб. Сменяйки перспективите, откриваш или си създаваш нови възможности за вземане на решения. 

Фокусът ти се измества към това, което правиш, когато осъзнаеш какво искаш да промениш в живота си – независимо дали в личен или в кариерен план. 

И защото имаш на своя страна коуч, който те държи отговорен за взетите решения, рискът да останеш само на фаза безкрайно планиране, е минимален. 

Коучинг процесът

Коучинг е много ефективен като дългосрочен процес за развитие на лични и професионални проекти. И в иновативни компании като Google, мениджърите използват минумум 2 сесии месечно.

Ето как работя аз –  започваме с въвеждаща сесия, продължаваща 60-90 минути и е ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА! В нея ние поставяме рамката на нашето партньорство, като извеждаме цели и резултати, които ти искаш да постигнеш чрез работата ни. И още по-важно – преценяваме дали има съвместимост между стиловете на коуч и клиент. 

Какво е коучинг и как работи процесът?

След като сме установили рамката на коучинг взаимоотношението, започваме същинската работа в сесии по график. В тях изследваме твоите работни цели, които те движат към поставената в началото крайна цел. Проследяваме и дали вече свършеното от теб те приближава към избраната посока или те отклонява от курса. 

Във всяка сесия осигуряваме измерване на прогреса, за да сме сигурни, че правиш нужната за теб крачка. И макар че разговорите ни завършват с резултат за теб, коучинг работи най-добре между сесиите.

Тогава въвеждаш взетите решения и се случва истинския ти прогрес. 

А може ли да има коучинг в еднократен разговор? 

Да, coaching може да работи и on-demand – за преодоляване на конкретна професионална или житейска ситуация. Например – искаш да се подготвиш за важен разговор или събитие в твоя живот. И може би изпитваш несигурност или просто блокираш и не знаеш как. 

С коучинг, ще си създадеш яснота и увереност как да развиеш проекта си и ще се почувстваш много по-готов за предизвикателството пред теб. 

Какви са ползите?

След като ти разказах какво е коучинг, нека ти споделя малко и за ползите от него. 

Според мен, най-голямата полза е свързана с вероятността да видиш бързи, положителни резултати за себе си. Ако се чувстваш заседнал/а например, в разговора ни стигаш до прозрения, които отпушват мисленето ти и веднага след като сесията приключи, можеш да приложиш своите нови прозрения в практиката.

А такива прозрения идват по естествен път, защото в коучинг  създаваме среда на доверие, в която да развиеш идеите си, без да бъдат подлагани на оценки и осъждане. Да, получаваш моята обратна връзка и тя е безпристрастна, с една единствена цел – да осъзнаеш как това, което избираш, работи спрямо поставените от теб цели. 

В дългосрочен план? Коучинг е възможност да учиш за себе си и да разбереш какво те движи или спира. Често не разбираш какво поражда вътрешните ти съпротиви, просто защото не си наясно с дълбоките си ценности и правиш избори, които може би им противоречат.

И усещането за свобода и мотивация в коучинг идва от възможност да вземаш решения за себе си, които изразяват същността ти. Имаш ли яснота как ценностите ти определят целите ти и с какво правиш съзнателни компромиси по пътя към тях, е много по-лесно да действаш. 

За какво мога да ползвам коучинг?

На база на личния ми опит, коучинг е подходящ и работен инструмент за работа по:

– професионални цели – под формата на кариерна или бизнес програма, с предмет на разглеждане на мениджърски, продажбени или кариерни ситуации и казуси;

– лични цели – за постигане на желана промяна в емоции, нагласи, житейски състояния и подобряване на общото качество на живот.  Работи и при реализация на лични проекти – създаване на произведение на изкуство, усвояване на ново умение и други.

За какво не мога да ползвам коучинг?

Важно е да се знае, че коучинг не е панацея. Можеш да разчиташ на мен, че ще те пренасоча към експерт в друга област, когато твоят казус изисква специализирани решения. Например:

– не дава готови решения,наставления и насоки, ако са ти нужни такива, попитай ме за консултиране и менторство;

– не ти предоставя готова информация, от която да учиш, ако ти е нужно това, попитай ме за тренинги;

– не е терапия, ако такава ти е необходима, попитай ме за съдействие.

Разбери лично какво е коучинг!
Подарявам ти БЕЗПЛАТНА коучинг сесия! Вземи я сега на 0878921000
или задай въпросите, които имаш на rosen@rosenrashkov.com

%d блогъра харесват това: