Хората, които често общуват с мен, са забелязали как при казус, чието решение отлагат дълго време, аз им предлагам “Хвърли монета!”. Засмиват се и го приемат шеговито, а всъщност зад този стар, “детски” механизъм за правене на избор стои много повече… Нещо, което някога научих от книгите на Аджан Брам и всъщност работи удивително добре. Да видим… 

Да приемеш ли новата оферта за работа или не?

Хвърли монета! Ези – ще приема. Тура – няма да приема. И тук вече е тънкият момент – да следиш за своята емоционална реакция спрямо резултата. Тук се намесва интуицията ти.

Ези – ще приема офертата! И се усмихваш блажено, защото ти подсъзнателно знаеш, че това е добро решение. Или… се мръщиш и си казваш – добре, но нека да е две от три? Реакцията ви всъщност показва, че решението е вече взето. И остава само да последваш вътрешния си глас…

0 коментара

Подобни публикации

Принципи на доверието

Принципи на доверието

3. Бъдете човек – често казваме, че няма съвършени хора, но изглежда някои ръководители се опитват да докажат противното като настояват да имат всички отговори и да изградят фасада на перфектен професионалист.

Но ние се доверяваме на онези, които са като нас – несъвършени човешки същества със своите предимства и недостатъци. И имаме едно на ум за онези, които се опитват (неуспешно) да бъдат нещо/някой друг.