Джон Максуел изгражда една от най-добрите метафори за развитието на лидера. Екипирането на мениджърите, казва той, е цялостната им подготовка за лидерските роли в екипа. И то много напомня на подготовката за изкачване на висок планински връх.

Подготовката е процес

Да, нужно е да имаш екипировка – дрехи, въжета и инструменти за катерене. Но по-важно е да се научиш да използваш екипировката.

В планината лесно можеш да различиш опитните планинари от новите ентусиасти. Ветераните имат по-малко багаж, а го използват по-пълноценно. Неопитните сякаш носят твърде много излишни вещи. И за някои сякаш не знаят за какво служат и как се работи с тях.

Тоест, за да се подготви един алпинист (и мениджър), не само трябва да има нужните инструменти, с които да стигне до върха. Трябва да знае как да ги използва. Да е подготвен физически и много повече психически за предизвикателствата пред себе си.

И защото никой не покорява върховете сам, необходимо е мениджърът да се научи да бъде част от екип!

В планините и в корпоративните офиси се разказват десетки истории…

В някои, героите достигат върха. В други, хора, които не са имали (използвали) възможностите да се екипират добре, все пак са вървяли известно навреме нагоре. До точката, в която разбират, че нещо им липсва и без него не могат да продължат.

И започват да слизат надолу.

Или, достигнали платото, задълго остават на една и съща позиция. А докато наблюдават как хора от други експедиции (компании, отдели) продължават успешно нагоре, започват да губят инициатива, мотивация и ангажираност към работата.

Изнасят отговорността за изкачването към причини извън себе си.

Как да помогнете на своите мениджъри да се екипират успешно?

Безспорно, на пазара днес има изобилие от обучителни програми за мениджърска ефективност. И можете да изберете лесно решение, когато искате да адресирате конкретна „болка“ на мениджърите в своята организация или екип.

Минусът в такива случаи – отделен тренинг ден, без подходящ follow-up, се превръща в еднократно упражнение. А ефектите от него скоро се разсейват под натиска на организационната действителност и научаванията просто нямат трайност.

Друг минус е в универсалното съдържание.

То понякога адресира косвени за участниците предизвикателства, вместо научавания, които биха добавили висока полезност, ако мениджърите ги свържат с ежедневието си. Но в суров вид, готовите модели от типа „6 стъпки за…“ и „4 принципа на…“ не предлагат подобна свързаност.

Какво биха искали самите мениджъри от програма за мениджърска ефективност?

Нека започнем от това какво със сигурност не искат.

В последните три години в тренинг зала установихме, че мениджърите, независимо от компанията и отрасъла, не искат сухо лекционно съдържание. Не искат и безкрайни Powerpoint слайдове с безлични човечета, купи и медали.

Не искат и стриктно придържане към тренинг сценарий, в който примерите са от мега корпорации и култури, различаващи се от условията, в които мениджърите работят така, както се различават алпинизъм от разходка в парка.

Тогава, какво искат мениджърите?

Мениджърите биха искали програма, проектирана да отразява ценностите в тяхната работа. Която да почувстват близка до своите нужди, но и да ги предизвика да излязат от своите традиционни разбирания и модели на поведение.

Високо оценяват Plug-n-play дизайн на тренинга, който да позволи гъвкавост в работата. Тоест, съдържание, което следва енергията, въпросите и потребностите на участниците.

Те искат обучение, което е практично и реалистично, фокусирано върху проблемите, а не върху предмета. Искат да разберат как научаването на определено умение или задача ще им помогне да бъдат по-успешни, тоест как мениджърът може да работи по-бързо, по-лесно и по-ефективно.

И най-вече искат възможности за незабавно приложение на наученото в своята реалност.

Чрез новите научавания помагат да решат проблеми или да изпълнят задачи. Хората са мотивирани да учат, когато видят отношение към ситуациите в реалния живот и са в състояние да приложат наученото възможно най-бързо.

Програма за мениджърска ефективност от коуч Росен Рашков

И най-вече – ролята на уникалния опит. Всеки мениджър влиза в обучение с богатство от личен опит, който предоставя база за нови научавания, както и ресурс за споделяне с другите.

Тези преживявания може да са добри или лоши, но определят начина, по който служителят подхожда към новите знания в обучението.

Тъй като хората основават обучението си на предишен опит, новата информация трябва да бъде усвоена чрез напасване към него. Разбирайки какво вече знаят участниците, нашата програма за мениджърска ефективност ще надгражда върху тези преживявания, вместо да ги игнорира и да започне от нулата.

Как е проектирана програмата?

Целта на програмата е да предостави нови научавания и рефлексия върху най-важните мениджърски умения.

Предоставена е в готов за употреба вид чрез практически приложими модели, техники и инструменти, както и споделяне на опит в тренинг зала и възможност за създаване на индивидуални цели и план за продължаващо развитие на мениджъра.

За да постигне своите цели, тренингът залага на учене чрез преживяване, предоставяне на качествена и безпристрастна връзка и предизвикателства към участниците под формата на групови активности, работи в двойки или самостоятелно и достатъчно пространство за коучинг (само)рефлексия.

Поискайте оферта за тренинг програмата ни за мениджърска ефективност на rosen@rosenrashkov.com или на 0878921000.

Съдържание на тренинг за мениджърска ефективност

As it is, програмата адресира голяма част от предизвикателствата, които срещат мениджърите в своята работа. На какво акцентираме:

Тренинг програма за мениджърска ефективност

Модул 1: Започваме цялостната програма с изчистване на личните възприятия за ролята, която играе всеки участник на своята позиция в организацията, изследваме неговите нагласи и очаквания, като изолираме поведенческите аспекти на мисленето – кои са продуктивните и кои са негативните поведения – като даваме възможност на всеки участник да определи своята моментна и желана позиция в този спектър.

Имайки тази яснота, преминаваме към работа по някои от най-важните елементи на мениджърската работа – ПРАВИЛНО поставяне на ПРАВИЛНИ цели, разпределение на задачите по начини, които развиват персонала и проследяване, което овластява, вместо да отнема инициативата на служителите.

Модул 2 е за изграждането на собствен процес за вземане на добри
решения.

Но какво означава добро решение и за кого? Използвайки авторски модел на Росен Рашков и практики, работещи в най-големите организации, участниците имат възможност да съставят свой алгоритъм.

обучение за мениджъри

Справянето с конфликтите е сред основните задачи на един добър лидер – и то ефективно, така че да не се стига до повтарянето им. Освен инструментите за справяне, ще говорим и как мениджъра изгражда култура без конфликти.

Силно разчитаме на личния опит и саморефлексията в модул 3 – за да открием и да се справим с най-честите грешки в екипите. Заедно с това – работим върху казусите, които самите мениджъри понякога създават – микромениджмънт, bottlenecking, деструктивните методи за обратна връзка и много други често срещани поведения.

Емоционалният мениджмънт става все по-значим в управлението на хората – дори и при виртуални екипи, важно е да познаваме и рабираме собствените си емоции, за да изградим качествени отношения.

Модул 4: Управлението на екипа е управление на отношенията в него

Мотивирането към не просто добро, а отлично изпълнение е функция на общуването вътре в екипа. Мениджърите имат на разположение няколко основни оръжия, за да го постигнат. Ние ще работим с онези от тях, които го превръщат в успешен ролеви модел и увеличават вътрешната мотивация на хората му.

И защото всяка организация има свои уникални предизвикателства, програмата дава възможност за добавяне и/или замяна на включеното съдържание с нова информация, специално разработена за конкретна тренинг група – например изграждане на екипи, управление на промяната или креативност за мениджъри.

И ако компанията търси фокус върху конкретно предизвикателство в работата на мениджърите си – например мотивация или общуване, ще бъде проектиран специален дизайн, в който посвещаваме тренинг ден само на тази тема.

Как постигаме дългосрочни ефекти в програмата за мениджърска ефективност?

Освен работата в тренинг зала, която дава възможност за извличане на научавания, ние работим на още няколко нива с участниците.

В рамките на обучението, всеки участник създава свои лични цели чрез самооценка на нивото си, която може лесно да сравни с работата на другите участници. И тези цели се превръщат в основата на план за лично развитие.

Също – осигуряваме постоянно измерване на прогреса на участниците в програмата, чрез система от създадени от тях критерии.

И това не е всичко!

В програмата, всеки участник има възможност да въведе научаванията в практиката си чрез работа в индивидуални коучинг сесии. Провеждани по стандартите на ICF, в тях мениджърите получават подкрепа за развитие на конкретни цели и стъпки за постигането им в организационната рамка.

Така мениджърите съчетават по здравословен за тях начин лична отговорност, ангажираност и професионално развитие. Получавайки безпристрастна, качествена обратна връзка, те създават on-the-spot успешни нагласи и поведения за изпълнение на целите си.

И още – за продължаваща работа извън тренинга, мениджърите получават достъп до специална селекция от информация, с която да продължат самостоятелно развитието си дори и в месеците след края на обучението.

Подготовката на мениджърите е процес и това е нашата представа как той може да протече ефективно. Гордеем се с работата, която стои зад този тренинг – той включва над 15 години мениджърски опит, постоянен процес на проучвания и внасяне на нова информация всяка седмица (вижте един от последните ни ъпдейти) както от собствени изследвания, така и от най-новите публикации в мениджмънта.

Поискайте оферта за тренинг програмата ни за мениджърска ефективност на rosen@rosenrashkov.com или на 0878921000. Вижте другите ни тренинг програми тук

%d блогъра харесват това: