Често задавани въпроси

Присъствен тренинг

Присъствен тренинг

Мотивиращо тренинг преживяване на място, избрано от вашата компания.

С каква продължителност е обучението ?

Отговорът реално зависи от времето, което компанията-възложител желае да инвестира и реалните възможности на ръководителите да се откъснат от своя работен процес. Затова и ние предлагаме гъвкави времеви формати – от 90 минутни сесии до целодневни тренинги.

Какви са най-често използвани формати, ако за първи път организирате тренинг?

Препоръчваме нашите полудневни програми: с времетраене три часа (напр. 9 сутринта – 12 следобед), или нашите целодневни курсове: шест учебни часа с включена обедна почивка от 60 минути (напр. 9 сутринта – 16 ч. следобед).

Но за всеки клиент ние работим с вашите изисквания за график, за да определим най-удобното време за развитие на хората ви.

Работният ни ден е от 8 до 17 часа. Можете ли да проведете тренинг след това време?

Само в най-редките случаи ще удовлетворим това искане. Опитът ни е научил, че изморените хора рядко създават ефективна тренинг среда.

Какъв е максималният брой участници за една тренинг група?

Адаптираме тренинг дизайна според броя участници, които бихте искали да включите в програмата. Опитът ни научи че в по-малки групи участниците получават повече внимание, всеки има възможност да споделя и в крайна сметка учат по-лесно.

Но разбираме и че понякога просто има бюджет, с който е нужно да се съобразите. Ако имате по- голяма група, моля, обадете ни се, за да научим повече за вашите нужди.

Искам да обучавам една група сутрин и друга следобед по същата тема. Плащам ли за две полудневни сесии?

Не. Бихте платили стандартната ни цена за един тренинг ден.

Интересувам се от една от вашите двудневни програми. Нашите мениджъри обаче разполагат само с половин ден за обучение. Какво можете да направите за нас?

Рим не е бил построен за един ден и да натъпчеш материал от двудневен тренинг в половин ден гарантира, че програмата няма да работи, както е проектирана. И нека бъдем реалисти: половин ден е достатъчен хората ви да усвоят отлично ключови принципи на важната за вас тема. Така че свържете се с нас, за да помислим заедно как да ви създадем най-добър резултат.

Какво предоставяте вие и какви са нашите отговорности?

В зависимост от програмата, ние ще подготвим обучителен дизайн, разработването на съответните активности и допълнителни материали (работни тетрадки, презентации, инструменти, списък с ресурси и др.), предоставянето на тренинга по предварително изготвен график и среща за обратна връзка и препоръки с представители на компанията-възложител след края на тренинг програмата.

От вас очакваме: да подготвите тренинг зала, която ни позволява да провеждаме интерактивни сесии, ние предпочитаме отворено пространство, което позволяват свободно екипно взаимодействие и достатъчно място за движение в различните активности. Очакваме и вие да се погрижите за комфорта на вашите участници: кафе паузи, кетъринг и т.н.

Всички допълнителни въпроси бихме се радвали да уточним в контекста на конкретния тренинг ангажимент.

Продавате ли други ваши продукти по време на тренинг?

Ние никога не продаваме други свои продукти по време на тренинг и няма опасност от скрити разходи за вас или за участниците ви.

Всичко това звучи разумно, но как да сме сигурни, че вашата програма е нашето НЕЩО?

До този момент нашите програми са помогнали на хиляди професионалисти в десетки
различни компании да направят следващата стъпка в своето развитие. Можете да погледнете
списъка с партньори, които вече ни се довериха тук на сайта или да видите отзиви за работата
ни в LinkedIn.

Намерих курс, който харесвам, но имам само един човек, който трябва да обуча. Предлагате ли програми за отворени тренинг групи?

Към момента не предлагаме публични тренинг програми.

Мога ли да се присъединя към група на друга организация?

Да – ако вашите компании са част от една и съща група и/или имате изрично разрешение от Спонсора на тренинг програмата. 

Персонализирани услуги

Прегледах програмите ви и искам някои елементи от някои от тях, но не откривам други важни за компанията ни теми. Можете ли да създадете нещо специално за нас?

Да, точно така работим! Свържете се с нас, за да създадем заедно проект, който най-добре отговаря на нуждите ви.

Имаме специфична терминология и култура. Ще адаптирате ли материалите си, за да отразяват това, което сме ние като екип?

Разбира се! Отговорът изглежда очевиден и все пак включихме въпроса, защото сме го получавали повече от веднъж.

Материалите

Кой ще се погрижи за учебните материали?

Ние проектираме по-голямата част от нашите курсове от самото начало и се грижим за изработката на нужните материали (работни тетрадки, химикали, реквизити за активности). Ако вие държите да добавите брандирани тефтери, облекло и т.н. – моля, чувствайте се свободни да го направите 

Предлагате ли Train the trainers обучение на корпоративни клиенти?

Да, за нас е удоволствие да предадем нататък опита си като създатели и доставчици на тренинг програми и вече успешно сме си партнирали с няколко организации в подготовката на вътрешни обучители – като тренинг програми, менторство и коучинг за развитие.

За онлайн тренинг

Колко дълги са вашите виртуални тренинг модули?

Сегментите на виртуалната сесия продължават между 90 минути и 2 часа. Предлагаме както еднократни решения, така и програми с поредица от надграждащи теми.

Какви са технологичните изисквания?

За оптимални резултати всеки участник се нуждае от компютър с високоскоростна интернет връзка и високоговорители. В идеалния случай тези компютри също ще имат микрофон и уеб камера.

Относно платформата: разбираме, че всяка компания има свои решения за online срещи. Ние използваме вашите платформи за провеждане на тренинг, като държим на функционалност за разделяне на стаи/групи, за да осигурим нужните нива на взаимодействие.

Има ли запис, който да използвам в бъдеще?

Моля, имайте предвид, че поради интерактивния характер на нашите сесии, записът не е равностоен на обучение на живо. Все пак, ако желаете да запишете събитието и да го използвате и на по-късен етап, имате нашето съгласие.

Какви са минимален и максимален брой участници в онлайн тренинг?

Работили сме успешно в онлайн тренинг както с лидерски екип от 4 човека, така и в тренинг група от над 200 ръководители на голяма българска банка. Според големината на групата адаптираме дизайна и активностите.

За коучинг

Как „се случва“ коучинг?

Коучинг е система от:
– резултатно-ориентирани разговори, които водят клиента към последователно постигане на договорените работни цели;
– работа на коучинг клиента СЛЕД разговора: за въвеждане на взети решения, изпробване на нови перспективи, събиране на обратна връзка, наблюдения и т.н.

Коучинг на живо ли е или онлайн?

Първият разговор за запознаване, размяна на очаквания и поставяне на цели е в среща на живо и продължава около 90 минути. След това, работните ни разговори са изцяло online и продължават около 60 минути.

С какво може да ми помогне коучингът?

Предлагаме коучинг в две направления: за развитие и за промяна. Ето някои ползи, които те биха ви дали:

Коучинг за развитие: яснота какво означава за вас „развитие“ – на този етап от кариерата и живота ви, създаване на ясен план и намиране на точните инструменти и стратегии да постигнете устойчиво израстване, изградено чрез вашите ценности, силни страни и нужди.

Коучинг за промяна: понякога успехът не е в това да добавяш и още неща към деня си, а просто да махнеш излишното – например наши собствени поведения, с които сами заставаме на пътя си.

Какво е специфичното в коучинг за ръководители?

Фокусът при коучинг за ръководители е предимно с професионални, организационни, екипни или лидерски цели, в подкрепата на личната (и екипната) ефективност – чрез специфични активности, инструменти и наблюдения. Работим с ясни, съгласувани с компанията цели, в среда на предизвикателства и 100% отговорност към процеса, постоянно измерване на прогреса и висококачествена обратна връзка, които в своята съвкупност, да изведат ръководителите до нивото, което организацията им очаква от тях да отстояват.

Кой поставя целите в коучинга?

Отговорността за целите винаги е на организацията и/или коучинг клиента. Коучът не поставя цели пред клиента, а подпомага постигането им.

Как разбирам, че коучинг работи?

Постоянно измерваме прогреса по два различни начина: външни индикатори за изпълнение и вътрешни индикатори за успех.

Примери за външни мерки включват постигане на коучинг цели, установени в началото на коучинг взаимоотношенията, обратна връзка за представянето от колеги, клиенти, шеф , самият мениджър), данни за лични и/или бизнес резултати (напр. производителност, мерки за ефективност). Важно е за външните измерители да са в зоната на отговорност на клиента.

Примери за вътрешни измерители са различните самооценките, които правим при започване периодично в процеса на коучинг. Също:  промени в нивата на самоосъзнатост, развитието на по-продуктивни нагласи и трупането на знания и опит с техники и коучинг инструменти.

Поверителни ли са разговорите в коучинг?

Нашите разговори са напълно поверителни и всяка информация за конкретни имена, факти, ваши мисли, идеи и планове остава в коучинг разговора. Да, вашата компания е организатор и спонсор на нашата работа, но от мен като коуч, ще получите единствено обща информация, например какъв прогрес и ангажираност има клиентът и график на работата ни.

Колко дълго продължава коучинг?

Няма един универсален отговор. За всеки индивидуален случай продължителността на коучинг зависи от целите, поставени пред клиента, времето, което сте готови да инвестирате и доколко сте ангажирани с процеса. Често, първите положителни резултати са видими след едва няколко разговора, а за видим прогрес са достатъчни около 6 месеца.

Какви са финансовите параметри на коучинг?

Вашата инвестиция в коучинг за ръководители ще зависи от няколко фактора, например вид и брой на целите, които искате да постигнете с коучинг, колко опитен и квалифициран е коучът и времевата рамка, в която бихте искали да постигнете резултати.

За екипен коучинг

Как и с какво екипният коучинг ще помогне на екипа ми?

Екипният коучинг помага на екипите – лидерски или оперативни, като им предоставя структура и система за подравняване на приоритети, подобряване на тяхната продуктивност и комуникация. Екипният коучинг насърчава членовете на екипа да споделят, да се доверяват и да се предизвикват по уважителен начин в сблъсъците на идеи и при поява на конфликти.

В какви ситуации работи най-добре екипният коучинг?

Според нашия опит, екипен коучинг е чудесен инструмент, когато даден екип изпитва един или повече от следните проблеми:

Екипът не работи ефективно заедно;
Екипът не постига целите си;
Екипът не успява да се справи с конфликт;
Екипът не комуникира добре;
Екипът не е продуктивен.

Според нас, екипният коучинг е особено ценен, когато се е пропукало доверието сред членовете на екипа.

Но не мислете, че задължителното условие да използвате екипен коучинг е някаква форма на „Екипът не…“ – понякога най-ефективните екипи имат коуч, който да им помогне да направят прехода от добро към страхотно представяне.

Тогава, екипният коучинг е катализатор за високоефективния екип, за да постига още повече!

Как точно се случва екипен коучинг?

Стартираме с оценка на текущото състояние на вашия екип:  силните и слабите ви страни и преглед на динамиката на екипа. Определяме съвкупност от цели – екипни и лични. След това коуч и екип разработват план за действие, за да помогне на отбора да постигне целите си и действаме!

Как ще разберем, че екипният коучинг работи?

Има няколко начина, по които да определим ефективността: през обратна връзка за промените в динамиката на екипа, както и измервания на продуктивността преди и след коучинг работата – чрез преглед на специфично зададени KPI zа работа в екип преди и след коучинг програмата, например: брой на екипните конфликти, времето, необходимо на членовете на екипа да постигнат решения и броят на идеите, генерирани от екипа. Също – чувството на доверие, което изпитват един към друг хората в екипа.

В нашата практика използваме измервания на ефективността на всеки етап в процеса – преди, по време на и след края на програмата, както и в рамките на всяка коучинг сесия – и адаптираме работата си според реалните нужди на екипа.

Как протича една сесия в екипен коучинг?

Имаме индивидуален разговор с всеки участник преди старта, в който изясняваме очакванията и даваме детайлна рамка за процеса. Обикновено, съдържанието на екипната сесия ще зависи от поставените цели. Ролята на коуча е да улесни напредъка към поставените резултати, като задава въпроси, насочва напредъка на срещата и предлага инструменти или техники, които да подкрепят екипа. Предоставяме експертни знания или умения с екипа, както и опит от сходни ситуации, ако това е подходящо и одобрено от екипа.

С колко участници работите и колко често?

Работили сме в малки групи (3-ма директори в банка) до оперативен търговски екип (12 търговци и мениджъри). Препоръчваме работа в екипи до 10-12 участника, за да гарантираме на всеки нужното внимание и възможност за принос в рамките на екипната сесия.

Броят и честотата на сесиите ще зависят от целите, които трябва да бъдат, но индустриалният стандарт често е среща (1-3 часа) веднъж месечно, за 6 месеца, и задачи за продължаваща работа, които трябва да бъдат изпълнени от членовете на екипа между сесиите, като вашият коуч ще осигурява подкрепа и насоки на екипа през целия процес на коучинг.

Визия, мисия, цел

Някога, Клейтън Кристенсен бе казал, че изпълнявана добре, лидерската роля в една организация е сред най-благородните професии. Защото, като ръководител, имаш възможност да организираш работата на всеки човек в екипа, за да учи и израства, да получава отговорности и признание за приноса си в общия успех.

Така че в края на деня хората да се прибират вкъщи с чувство на удовлетворение и благодарност.

Затова и МОЯТА МИСИЯ е да предоставя на ръководителите висококачествени тренинг и коучинг услуги, които им дават възможност да осъществят тази визия – в рамките на своя екип или организация – и така да направят света по-добро място, започвайки от там, където са.

И защото в моя професионален път съм бил благословен да имам невероятни ментори и учители, моята лична цел е да ги почета, като „предам нататък“ знанията, уменията и принципите, които биха ви помогнали да работите по-ефективно, по-устойчиво и по-удовлетворяващо.

Конфиденциалност

Конфиденциалност

След като предоставите програма за нашата организация, имаме ли право да продължим да използваме вашето съдържание, за да предоставяме наши собствени обучения?

Не. Таксите, показани в ценовата таблица, са за доставка на курс. Те не покриват собствеността върху съдържанието. Без предварително разрешение не е добре да ни наемате с цел копиране на нашата работа. Моля, попитайте за нашите модели за обучаване.

НЕКА ДА РАЗГОВАРЯМЕ

Запазете час за среща с мен на rosen@rosenrashkov.com или ми задайте въпросите си на 0878921000 и заедно ще изберем най-удачната форма за партньорството ни. 

ИЗПРАТИ СЪОБЩЕНИЕ