Наистина, как работи коучинг

Представяйки на широката публика своя благотворителен проект „Сътвори Търговище“, отново беше нужно да обясня същността на своята работа. Интересът бе голям и основно от хора, които не са имали никакъв досег с коучинг. Съответно и полярните реакции – от отрицание („това е някакъв нов вид мошеничество“) до любопитството да опиташ коучинг от първа ръка, участвайки в сесия. Говорейки с колега по темата, получих интересен въпрос – предизвикателство. Защо не напишеш статия, която да обясни как работи коучинг за по-малко запознатите? И точно това направих…

Замислих се кой е най-добрият сценарий за една такава статия? Дали да вляза в подробните обяснения какво е и какво не е? коучинг Дали да задълбая в метафизиката на процеса? Но ако нямаш никаква представа за принципите му, няма ли това да направи нещата още по-неясни? Замислих се за какво аз го ползвах напоследък. Дали пък да не взема собственото си преживяване, за да разкажа как работи? И в следващите редове ще видите тъкмо това – транскрипция и анализ на коучинг сесия. В нея се изследва и изяснява примерна лична цел в разговор между коуч (К. ) и клиент (Кл.)

Ето как работи коучинг

К: Какво искаш да постигнеш за себе си днес? 
Кл: От известно време уча испански и това ми е годишна цел. Наскоро завърших курса в езиково приложение, но не се чувствам сигурен, за да говоря. Усещам, че не знам доста думи и когато слушам музика или гледам филм, много бързо губя разговора. Сега не знам с какво и как да продължа. 

К: А защо е важно за теб да учиш испански?
Кл: Харесвам езика, имам голяма колекция с музика на испански език, бил съм няколко пъти в страната. Ако го говоря по-добре, това ще ми помогне да разбирам по-добре испаноезичната култура, която много харесвам. Ще мога да чета любимите си автори в оригинал. 

К: Какъв е конкретният резултат, който искаш за себе си? 
Кл: Искам да говоря и да разбирам на много добро ниво до края на годината. 

К: Какво означава за теб „много добро ниво“? 
Кл: Добър въпрос. Аз не знам реално какво е моето моментно ниво. Всеки път се чувствам различно несигурно според това какво знам или не в конкретната ситуация. Понякога разбирам почти 80% и това ме прави много горд, но понякога хващам едва около 30% и се разочаровам. 

К: Как ще разбереш какво е моментното ти ниво?
Кл: Ами… Знам, че има тестове онлайн… И има стандартизирани нива. Добра идея е да направя такъв тест и да разбера какво е моментното ми ниво. След което ще мога да си поставя по-разумни цели и да измервам напредъка по-вярно. Всъщност аз веднага мога да направя такъв тест…

*  Тук слагаме една пауза за кратък анализ. Какво имаме тук – човек, който е искал да постигне нещо – да научи език, да отслабне – каквото искате, можете да сложите тук. Достигнал е до някъде и не знае как да продължи. Ако клиентът няма достатъчно мотивация, тук е точката, в която може да се откаже. А ако иска да постигне целта си, ще потърси подкрепа и решение. Коучинг в конкретната ситуация дава на клиента възможност да оформи идеята си за целта в малко по-конкретен план, в който първа стъпка е да осъзнае къде се намира. Едва след това ще продължи напред. Да видим как. 

Създаване на целта

К: Какво показва теста? 
Кл: Хмм, моментното ми ниво е … А2, 13 от 35 верни отговора. Значи съм съвсем близо до B1. Странно защо не съм се сещал по-рано да направя по-рано такъв тест. Подейства ми мотивиращо да разбера  къде съм. 

К: Днес си на А2. Къде искаш да бъдеш в края на годината?
Кл: В края на годината мога да съм на ниво С1. 

К: А къде искаш да бъдеш след 3 месеца?
Кл: След три месеца трябва да съм приключил с ниво В1. 

К: Три месеца от днешна дата? 
Кл: Това прави трети април, да. 

*  Тук отново слагаме пауза – само за няколко минути с подходящ инструмент клиентът успя да обясни за себе си какво стои зад целта си и от мъглявото „да говоря и да разбирам на много добро ниво“ премина към конкретна крайна цел и работна цел в следващите три месеца. Разбиването на Идеалната цел, към която се стремим, на малки, изпълними стъпки, е ключово за крайния успех, защото ясно показва, че от нас невъзможни неща не се очакват.

От цел към план

К: С какво вече разполагаш, за да почнеш работа по целта?
Кл: Имам учебник, който не съм използвал никога. Мисля, че ще е достатъчен, за да стигна до ниво В1 и ще работя по него в следващите три месеца. 

К: Какво означава за теб да работиш? 
Кл: Хмм… да видим. мога да отделям време 3-4 пъти седмично, за да уча. Мисля, че ще е достатъчно.

К: Конкретно как ще го направиш?
Кл: Конкретно…  За мен най-удобно е да отделям време сутрин, между 8 и 9. Тогава нямам други ангажименти и ще мога да се фокусирам на спокойствие върху изучаването на езика. Всеки ден, в който уча, мога да минавам по един урок в учебника. Там, където се чувствам по-сигурен, мога да отмятам дори по два. 

К: Какво още можеш да направиш?
Кл: Ако си вкарам часовете в графика, за мен това ще е сигурен ангажимент. Тогава ще подхождам много по-дисциплинирано към ученето. 

К: Как би изглеждал един такъв график? 
Кл: Мога да отделям вторник, четвъртък и събота за учене. А в неделя мога да правя бърз преговор на наученото през седмицата. Приложението ме връщаше постоянно към по-стари уроци. И аз видях, че е полезно да преговарям, защото забравям разни думи и правила. 

К: Какво още ти е необходимо?
Кл: Знаеш ли… Имам сериозни трудности с някои граматически правила, които не мога да си обясня. Нямам испанска граматика. Днес ще си поръчам една. С нейна помощ ще разбирам по-добре точно тези места, в които се чувствам най-несигурен в момента. 

*  Отново анализираме какво се случва –  освен целта за следващите три месеца, вече имаме план, който включва конкретен ангажимент за учене, теми за заниманията и набавяне на необходимите ресурси. Помислете за своя цел за миг. Как би изглеждала тя, ако знаете как ще работите по нея всеки ден от следващите три месеца?

Затвърждаване на решенията

К: Кога ще започнеш с уроците? 
Кл: Мога да започна утре, 04.01 – четвъртък е, идеално! 

К: Кой трябва да бъдеш, за да изпълниш така формулираната цел?
Кл: Трябва да бъда дисциплиниран. Постоянно излизат и други неща за правене, лесно се разсейвам. Не трябва да пропускам часове. Всъщност ще ги добавя още сега в календара на телефона. Така няма да мога да поема други ангажименти за тези часове. 

К: Какво може да ти попречи по пътя към целта? 
Кл: Освен мен ли? Понякога пътувам и не мога да нося учебниците. Възможно е да пропусна часове. Имам няколко пътувания през февруари и март. Може би ще е по-добре да отложа покриването на нивото за средата на април. Така ще ми е по-спокойно. Но в началото на април има празници и за няколко дни мога да наваксам с материала, като отделям по 2-3 часа сутрин.

К: Каня те да оцениш мотивацията си да изпълниш този план. По скалата от 1 до 10, където 1 е няма да го направя, а 10 е ще го направя, къде се намираш? 
Кл: Имам план и график, имам материалите и желанието. Да речем, че между осем и девет?

К: От къде идват колебанията между осем и девет? 
Кл: Колебанията идват от крайния срок, който си поставям. Наистина аз не знам какво предстои като ангажименти и това малко ме притеснява. 

К: Всъщност каква е твоята цел?
Кл: Да науча езика, разбира се! Ами да – задълбах в срока, а той зависи само от мен. Дори и да не го спазя с няколко дни, какво от това? За мен важно е да се чувствам добре, защото съм научил нещо. Сега вече се чувствам девет!

К: Да се чувстваш добре. Представи си, че току-що си покрил ниво В1. Какво е чувството?
Кл: Чувство на удовлетворение. Мотивиран да продължа, зареден с енергия от изпълнената цел. 

К: Как ще възнаградиш себе си за изпълнената цел? 
Кл: Хмм… интересен въпрос. Когато покрия В1, ще си купя в оригинал една книга на Льоса. Но знам какво ще направя, когато покрия В2 – ще си подаря пътуване до Мадрид. 

*  В тази част се случи нещо, което много прилича на оценката на риска. Изследваме възможните пречки, за да ги отстраним и рафинираме мотивацията. Получаваме завършеност на плана за клиента. Подкрепяме го за първата крачка чрез фокус върху позитивните възможности на изпълнена цел. 

В заключение как работи коучинг

Всеки от нас носи в себе си един прекрасен хаос от идеи, желания, нагласи, стремежи и цели. Понякога го виждаме кристално ясно. А понякога е замъглен от чужди оценки, нашите предразсъдъци и множество „трябва“, „може би“ и „ами ако“… Нашият креативен потенциал, мотивацията да сме себе си, се превръща в ядката на ореха. И ако искаме да я достигнем, трябва да счупим черупката на предубежденията. А ако изобщо не осъзнаваме, че има черупка и от какво е изградена тя?

Ето как работи коучинг – помага да превърнеш своя идея в цел и изпълним план. Без значение дали става дума да учиш чужд език, да отслабнеш, за кариерно развитие или да имаш баланс между работа и личен живот. Коучинг ще ти помогне да разбереш къде се намираш. Да разбереш дали посоката, в която гледаш, е наистина твоята. Да избереш път в синхрон с дълбоките си лични ценности. И ще те подкрепи да намериш мотивацията да го извършиш докрай. Какво още ти остава?

Да опиташ коучинг, разбира се!

0 коментара

Подобни публикации