Днес на моята страница във Facebook предложих такава тема за размисъл: 

Любопитно, дискусията под поста тръгна в посока какво изобщо е успехът.

И този коментар – „Притесни ме думата „успехи“. Звучи като крайна цел. Искам ли да постигна нещо конкретно? Или „успех“ е състоянието, с което извървявам пътя, който харесвам и избирам?“ – ме провокира да се заровя малко по-дълбоко в темата за определението на успеха. 

Вярвам, че успехът е лично изживяване, доколкото критериите какво е успех са също строго лични. Да, често се случва да възприемем и външни измерители за успеха. Но да преследваш чужди мечти в дългосрочен план се оказва грешна стратегия.

И реших да проведа малко лично изследване този следобед, резултат от което е тази статия. 

Успехът и речникът

Първото място, на което проверих, е онлайн тълковен речник. В него открих следното описание: Какво виждаме? Успехът е „ПОСТИГАНЕ“ и донякъде – притежание според предложените определения. Аз не съм съгласен с две неща.

Първо – да гледам на успеха единствено като на движение по еднопосочна улица. От моя коучинг опит знам, че успех понякога e не само да правиш неща.

Успех е понякога да СПРЕШ да правиш.

И ако тук повдигаш изненадано вежди, се замисли за вредните навици например. 

И не визирам само пушенето, а всички онези личностни поведенчески навици, които дразнят околните. Негативни поведения като отлагането, даването на оценки, лепенето на етикети и подхвърлянето на саркастични забележки към определени хора? Какво мислиш за тях? 

„Ние прекарваме много време да учим лидерите какво да правят. Не отделяме достатъчно време да научим лидерите какво да спрат. “ Питър Дракър 

В един свят, където често успех и продуктивност са взаимо заменяеми, ние измерваме нашата стойност в заетост. Колкото си по-зает, толкова си по-значим. Така се е появил и мултитаскингът – да добавяш още стойност към своята продуктивност. Измерваме го по нашите TO-DO списъци. 

А ето че аз ви предлагам идеята за NOT-TO-DO списък. И вярвам, че в нея има потенциал. 

Защото, когато се отървеш от някой вреден навик, какво правиш? Празнуваш. Хвалиш се, че спря цигарите. Гордееш се, че вече не отлагаш. Простото спиране превръщаме в постижение! 

 Успехът като пристигане… или не съвсем 

Второто нещо, с което не съм много ОК – успехът като крайна гара. В спорта много широко е разпространен терминът „Success Disease“ – болестта на успеха. Това е трудна ситуация, в която се опитваш да мотивираш себе си след първите успехи. 

И стотици професионални спортисти са доказателство какво се случва, когато след първия златен медал си кажеш – „Аз съм най-добрият! Няма нужда да се развивам повече…“ 

Като мениджър на върха, мислиш че твоите идеи са най-добри… Как ще подходиш към членовете на екипа и техните идеи? Ще ги отхвърлиш,защото са по-малко добри.

Така се появява лидерската нагласа „Аз знам най-добре“. И спираш. 

Наистина, успехът е движение. При това постоянно. Без крайна гара!

Успехът е процес и това обяснява донякъде защо устойчивото му повторение му е толкова трудно. Микеланджело например вярвал, че успех е да научиш нещо ново всеки ден. 

И ако се замислиш за всеки много успял човек, постоянството е сред ключовите му личностни навици. 

И така, какво е успехът? 

В своя TED talk, Джон Уудън дава следното определение: 

„Усилието да направиш най-доброто, на което си способен, да се опиташ да подобриш ситуацията,която съществува за теб, мисля, че това е успех. И не смятам, че други могат да преценят това. „

Обърнете внимание на последното изречение. Успехът е функция от личното удовлетворение, а не от чуждите оценки. Единственият сигурен начин да се провалиш, казват, е да се опиташ да угодиш на всички… 

Успехът е усилие. Успехът е създадената лична стойност в резултат от това усилие. 

Успех е… невероятната история на Мег Вогел, която в бягането на 3200 метра предпочита да помогне на контузена съперничка все пак да завърши състезанието и дори я пропуска да мине финала преди нея. Губиш състезание? Печелиш приятел за цял живот. И същия този свят, който често те презира, ако не си първи, сега се просълзява от гордост и възхищение към момичето, което завършва последно!   

Photo taken by the Piqua Daily Call photographer Mike Ullery

Какво ни казва тази история?

Успехът е да осъществиш своите ценности. И за всеки човек под слънцето, те са различни. Десет други състезателки са подминали контузеното момиче. 

Успехът може да бъде цел в една област. Но като цел, той не трябва да бъде преследван, а да дойде като следствие на процеса на развитие на твоята личност. Успехът е проявлението на автентичното ти аз.

Спомни си как се чувстваше, когато изживяваше най-големите си успехи? Какъв беше тогава? 

0 коментара

Подобни публикации