Един ден през 1948-ма, скучаещият Ричард Файнман, носител на Нобелова награда за физика, си казва: „Вместо да ходя на екскурзии до нови места, това лято ще ида на екскурзия до някоя научна област.

Така, той се захваща с микробиология, първо в Калтех, после в Харвард. Не постига забележителни резултати, но научава нови лабораторни техники и трикове. И после ги използва успешно в основната си научна област.

А през 2014-та година, прочитайки забавната му биография „Сигурно се шегувате, г-н Файнман!„, се натъкнах на тази идея и я харесах. От тогава, в свободното време, се ровя в нови за мен области. Как? Чрез книги, видеоуроци, посещения на нови места и контакти с хора от различни на моята професия.

И днес реших да споделя някои книги, които харесвам. Може би са непознати за вас и тъкмо защото са различни от обичайните ви четива, биха ви харесали.

Разбира се, от всяка от тях можете да си откраднете по нещо, което да приложите и в работата си…

„Изкуството на правилното мислене“

Авторът: Ролф Добели е автор със солиден мениджърски опит (включително СЕО) в различни швейцарски компании и създател на годишния форум World Minds, който да обедини мислители от различни области за по-добро свързване между бизнеса и обществото.

3+1 книги, които ще ви обогатят и разведрят

Книгата: „Изкуството на правилното мислене“ е добро начално ниво към разбирането на всекидневните поведенчески заблуди, в които изпадаме при вземането на решения. Кратичко и разбираемо, чрез популярни истории и лични примери са изведени 52!!! мисловни грешки – като заблудата на комарджията, на оцеляването, парадокса на избора, грешката на нулевия риск, социалната леност…

А ако искате да се задълбочите в темата? Имате сериозен списък с използваната литература.

За кого е подходяща? За всеки, който иска да научи повече за невидимите механизми зад човешките поведения.

„Давид и Голиат“

Авторът: Малкълм Гладуел е журналист, изследовател и автор на някои от най-четените книги в областта на популярната социална психология. И ако повечето хора са чели/чували за „Повратната точка“, „Проблясък“ или „Изключителните“, то предложеното от мен изследване често е оставало някак встрани…

Книгата: „Давид и Голиат“ е за борбата на обикновените хора срещу „великаните“ в живота и бизнеса или онези необикновени предизвикателства, които ни принуждават да покажем най-доброто от себе си в борбата с тях.

Две са ключовите концепции:
1. Изправянето срещу неравностойни противници ни изгражда като характер И
2.позицията на „аутсайдер“ често създава възможности и ни образова.

Полезно четиво за свободното време

За кого е подходяща? За хора в началото на кариерата си, за собственици на стартиращи компании и всички онези, които в настоящата ситуация по някаква причина са влезли в ролята на Давид пред „великанските“ последици от кризата.

„Общуване без агресия“

Авторът: Маршал Розенберг създава Nonviolent Communication още в началото на 60-те години на миналия век. По своята същност, това е основана на емпатия система за справяне с конфликти и създаване на партньорства. И това не е просто теория, а „изпитана в бой“ практика, която помага на индивидуални пациенти, работа с обществено опасни групи и дори като медиатор при враждуващи държави.

Препоръка за книги от коуч Росен Рашков

Книгата: Общуване без агресия представя системата на общуване чрез поглед към себе си и към другите при процес на осъзнато изразяване на наблюдения, чувства, нужди и молбата. Подходяща за ежедневието, още по-ценна е техниката в трудни времена, когато емоциите се натрупват и търсят проявление.

За кого е подходяща? За всички, които интензивно работят с хора и за онези, които желаят да развият повече емпатия в общуването си.

Четвъртата книга…

Е биографията на Ричард Файнман. Преминава през любопитни истории за велики учени като Айнщайн, Бор и Опенхаймер, както и забавните лични премеждия на един разностранен талант.

Някога бях попаднал на мисъл от Джет Ли, който казва, че ако си позволиш, всеки човек би могъл да бъде твой учител. Биографията на Файнман е сред онези книги, които доказват тази мисъл , като я надграждат с важното чувство, че истинската свобода на човека започва вътре в него и не зависи от наложени отвън ограничения.

Така че, бъдете здрави, бъдете свободни и пътувайте – ако не до нови географски дестинации, то поне до нови измерения на духа!

p.s. Ще бъда благодарен, ако споделите своя любима книга в коментарите или споделите тази статия и помогнете на още някойда открие добра книга за себе си.
Поздрави, Росен!

0 коментара

Подобни публикации