Мениджърите по неволя, мениджъри на приливите, мениджъри PRO+

Ще ги откриеш във всяка организация.

Наблюдавайки през годините стотици мениджъри като техен колега, ученик и ментор, като обучител в тренинг зала или като партньор в коучинг, забелязвах някои общи черти.

И когато в скорошен разговор HR от IT компания подхвърли, макар и в друг контекст, израза „мениджъри по неволя“, се роди идеята за този текст.

Мениджърите по неволя

Са ръководителите, „издърпани“ до мениджърска позиция, без да се чувстват готови. Или – да имат осъзнато желание за това. По какво ще ги познаеш?

Липсва им осъзнатост за ролята, която заемат. И оперативната работа (целите) им е по-важна от управлението на хората. Не само при новите и неопитни мениджъри.

Те просто си обичат работата – с машини, програми, цифри – защото са експерти в нея. А работата с хора е друго и… някак неприятно нещо. Причините са различни. Като експерти, за тях е дразнещо да не ги разбират за „елементарни“ неща. Лесно забравят, че някога са били начинаещи и те.

Също – разминаванията в работната етика, която мениджърите по неволя очакват хората им да развият. И забравят, че тяхна задача е формирането на очаквания.

Кои са характеристиките на мениджърите по неволя
Три от характерните черти на мениджърите по неволя. Кои са другите, според теб?

Предполагам, че микромениджмънтът е тяхно изобретение. Защото са експертите, вярват, че тяхно право (и задължение!) е да кажат как точно да стане. Те не приемат друг начин освен своя и оспорването му приемат за лична атака.

Как да ги култивираш?

Според моя опит, работата в лидерска програма за осъзнаване на ролите и отговорностите е чудесно решение за мениджърите по неволя, защото им отваря очите за нови възможности. Индивидуален коучинг също би помогнал – само ако бъде продаден правилно от компанията и коуча.

В противен случай, ако почувстват, че се опитвате да ги „ремонтирате“, ще се настроят защитно и можете дори да ги загубите.

Мениджъри на приливите

Са голямата част от ръководителите във всяка организация.

Те вършат добра ежедневна работа и са стабилната основа за изпълнението на целите на организацията. Ръководители с опит, които са усвоили фирмената култура и се вписват добре в нея. И от време на време, в прилив на мотивация и енергия, вършат и страхотна работа.

За компанията, приливите са чудесен индикатор за потенциала, който мениджърите имат. И предизвикателство – как да усвоят очевидно неизползваната част от него или да го разширят.

Обаче… където има приливи, има и отливи.

Mениджърите губят ритъм и фокус и страда представянето. Най-често заради непродуктивни поведения, неясно комуникирани цели и очаквания.

коучинг и мениджърски обучения
За повече приливи, работете с причините за отливите!

Разбира се, не можеш да бъдеш постоянно на върха на вълната.

Обаче, когато разбираш причините за приливите и отливите на мениджърите, ще им помогнеш да сърфират по-уверено между своите продуктивни поведения и ежедневните разсейвания.

Според моя опит, отливите най-често са резултат от пропуски в общуването.

А за повече приливи?

Подобряване на уменията за комуникация в областта на трудните разговори и качествената обратна връзка е ключово. Важно е мениджърите, особено от интензивно общуващи помежду си отдели, да са на една страница.

И чудесен начин е да ги включите в тренинг програма или в екипни коучинг сесии, в които да създадат и/или изравнят стандартите си за комуникация.

Мениджърите Pro+

Както в една армия има наборни и професионални войници, така и в една компания част от мениджърите са „професионални“.

Мениджърите Pro+ търсят развитие. За да го получат, са наясно, че са им нужни инвестиции. И с готовност влагат време и енергия в преследване на своята цел, за която най-често имат ясен план.

Те са добрите примери в организацията. За следващата стъпка пред тях, нужно е да им помогнете да направят съзнателен преход към неформално лидерство.

Какво означава това?

Те вече имат авторитета на позицията и страхотните резултати, които постигат. И защото няма съвършени хора, Pro+ мениджърите имат своите остри ръбове. Не виждат различните ефекти на свръхжеланието да побеждават върху хората около себе си. А то се изразява в лошите лични навици, които бледнеят пред постигнатите цели. Краткосрочно.

коучинг и лидерски програми от Росен Рашков
Сред най-важните преходи за един мениджър е…

А в дългосрочен план многократното присвояване на успехи, отхвърляне на чужди идеи, саркастичните забележки рушат отношенията им с екипа и подкопават кариерата им. Тоест, хората им уважават позицията, но не и личността.

И ако не го видят и действат навреме, рискуват, както го описа мой клиент в коучинг сесия: „Да бъда голям мениджър и малък човек.“

И като казах коучинг – преходът към неформално лидерство при тези мениджъри е най-успешен през коучинг – където да осветлят своите дефиците и да работят за тях, за да запазят и увеличат своята ценност за организацията.

В заключение

Ще откриеш описаните типове не само на работното си място…. Но и на различни етапи от своето развитие като ръководител. Защото истинският въпрос не е кой тип сред мениджърите си, а кога влизаш в ролята си на управленец по неволя, на приливи и като pro+?

И ако желаеш да научиш повече за начините, по които да работиш за развитието на отделните типове, виж повече детайли на:

Тренинг програма „Резултатно-ориентирана комуникация“

Тренинг програма „Ефективност за мениджъри“

Статия за разликите между екипен коучинг и екипен тренинг

Препоръка за чудесна мениджърска книга от Джим Колинс

Като коуч и тренер по мениджърски умения, аз помагам на организациите да растат чрез израстване на хората в тях. Бих могъл да подкрепя развитието и на вашите мениджъри. Разкажете ми повече за предизвикателствата пред ръководителите и екипите в компанията си на 0878921000 или поискайте оферта за тренинг на rosen@rosenrashkov.com

0 коментара

Подобни публикации