3 грешки в Разговорите за оценка на представянето

It`s that time of the year 🙂

Mного мениджъри, в различни компании, ще трябва да оценяват представянето на хората си. А това са някои от най-трудните разговори и за двете страни. Подготвяйки се за тях, ето три грешки, които бихте могли да избегнете.

Възможност за разплата

„Падна ли ми сега?“

Може би се усмихваш при тези думи, а те изразяват съвсем реална нагласа в някои мениджъри. И е сред най-честите грешки в разговорите за оценка на представянето, защото е несъзнавана. Ето какво води до нея:

Обратната връзка за представянето има смисъл единствено когато е през редовни наблюдения от първа ръка. И когато по някаква причина (най-често заетост) мениджърът няма такива, той ще използва в разговора селективни примери да поправи служителя.

Които са реални, но не дават цялата картина. Например, може да се фокусира само върху скорошни събития. Също – в режим „работа от вкъщи“, когато липсват преките наблюдения – да си припомниш само по-ярките моменти, които си пропуснал да адресираш навреме.

Какво се случва?

Неволно разговорът е преминал в другарски съд, управляван от „Ти защо тогава…“ Появяват се първи, втори, трети пример и започва да звучи като разочарование в мениджъра. А закъснялата, не толкова позитивна обратна връзка демотивира служителя.

Отделете не повече от 10% за миналото в разговорите за управление на представянето

Разминаване в очакванията

Широко отворени очи, озадачен поглед.

Лесно е да кажеш какво означава изражението на човека срещу теб – изненада! Само че тя едва ли е от най-приятните. Очевидно, разговорът е стигнал до неочаквани за другата страна теми. Грешката може да се дължи на липса на опит или фокус.

Някои мениджъри просто не са изяснили предварително очакванията какво очакват от хората си.

А служителите са решили сами какво е „тяхна работа“ и са я вършили добросъвестно. И ето ги в разговора, разбират с няколко месеца закъснение, че са хвърляли усилия на грешното място. Или – както ми сподели А.Н. – мениджър в търговска компания – „Аз очаквам похвала, защото си мисля, че проявявам инициатива, а шефът ме сдъвка, че върша чужда работа!

Грешки в разговорите: монолог

Никога няма да забравя първия си разговор за оценка на представянето. Годината е 2008-ма и от друг град пристигна моят пряк ръководител. Седнахме в близко кафе и около двайсет минути слушах, че принципно съм много готин, но бих могъл да правя и още 100 неща 🙂 След което шефът ми подаде два листа, посочи ми къде трябва да се подпиша и тръгна към следващата си дестинация.

А в края на 2020 все още има любители на монолога.

3 грешки в разговорите за управление на представянето
В разговора слушайте два пъти повече, отколкото говорите.

Моля ви, не завладявайте разговора!

Той е двупосочен път и важна възможност вие също да получите обратна връзка, особено ако си подготвите добри въпроси. Например – как бих могъл да те подкрепям повече, какво мислиш, че бих могъл да подобря в моята работа с теб и т.н…

Едно нещо за теб, с което да подобриш своята работа като мениджъри, е тази статия. Дори само осъзнаването на грешките би те замислило и предпазило от тях. А ето и добра идея за качествена подготовка:

Двучасовият модул „Управление на представянето“ е важна част от тренинг програма Ефективност за мениджъри, в която развиваме умения за основано на овластяване лидерство. Достъпен е присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете оферта на:
 rosen@ rashkov.keyweb.bg или на 0878921000 – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации