твоята мотивация

Каква е ролята на “другите” за твоята мотивация?

Ако се загледате в някое видео за личностно развитие, там ще попаднете на вдъхновяващото послание, че твоята мотивация зависи само и единствено от теб. Ако попитате мениджър, заседнал от години в средните нива на голяма корпорация обаче… Може би ще чуете, че те, “другите” са му убили мотивацията.

И двете твърдения могат да бъдат верни, според мен.

Защото мотивацията е своеобразен коктейл от съставки, в който личните нагласи са толкова важни, колкото поведенията на хората около нас. В изминалата седмица имах две тренинг дати, свързани с мотивацията, в две много различни като култура компании.

Какво ми направи най-ярко впечатление?

Че дори не се замисляме за някои от начините, по които те, “другите”, влияят на мотивацията ни – и чрез нея, в крайна сметка, на нашите поведения и резултати. И с въпросите в днешната статия искам да ви поканя да помислите за две големи измерения.

Твоята мотивация и другите: подкрепа и пречки

Да я наречем “косвена мотивация“.

Понякога хората около нас просто ни пречат да си свършим работата, съзнавано или не. Като мениджър, един от начините, по които аз пречех, е да спестя информация на хората си. Излизайки от важна среща, да им предам в twitter-стил най-важното, оставяйки ги да отгатват останалото.

Или, бързайки за друга среща, да оставя въпроси и решения без отговор за момента, което паузира процеси не само в моя екип. Принудени да бездействат или притиснати от срокове и клиенти, моите хора недоволстваха. С право.

А кога не получавате нужните за работа ресурси?

Чудесен въпрос! През 2014-та година, в тогавашната ми компания планирахме цялата продажбена стратегия върху един основен продукт. Беше декември и годишните цели зависеха от успеха ни. Цялата рекламна стратегия обвързахме с него и… в склада просто не дойдоха достатъчно бройки на първо зареждане.

И не само това!

Наличното количество беше разпределено по неясни критерии. Екипите в София получиха много повече бройки от нас в провинцията. Което пък ние, екип от петнадесет мениджъри, приехме много лично. “Очевидно, ние не сме важни за тях!” – повтаряхме си един на друг и мотивацията ни се срина.

Някои въпроси, които да си зададеш… защото през повечето време и ние сме “другите” 🙂

Признание и критика

Колко и каква обратна връзка получаваме за работата си?

И колко тясно е свързана тя с твоята мотивация? Очевидно, всеки ден хората влагат своите усилия да постигнат някакъв резултат в работата си. И тези стараещи се хора очакват (много често негласно) някой да отбележи усилията им. Особено в работа, която дава резултат не веднага, но след няколко седмици/месеци. И тя не би се случила без същите тези ежедневни усилия, които се натрупват и правят възможен успеха.

Само че този “някой” (другите, които имат полза от труда) не осъзнават тази нужда. Което е парадоксално, защото те се чувстват точно по същия начин – че усилията им не са виждани и оценени.

Какво се случва?

Хората бързо решават, че липсата на feedback всъщност си е обратна връзка, само че негативна. И усилията им започват да намаляват. Със сигурност така е било за мен – признанието (или липсата му) е катализатор на мотивацията.

Някои добри въпроси

Думите на Пери Белчър са много популярни в интернет.

Защото са много верни. Случвало се е и с мен, и в двете посоки.

Като лидер на хора, заровен в задачи с по-висок приоритет, не съм забелязвал дефекти в поведението на хората си. В един конкретен случай, търговци от моя екип решиха, че негласно толерирам действията на мой мениджър и започнаха да напускат. Когато реагирах, вече бе късно. Двама от най-добрите вече си бяха тръгнали.

Аз самият си тръгнах от компания заради двойните стандарти на лидерите в нея. И за да не стигате до подобна ситуация, ето някои добри въпроси, които бихте могли да си зададете:

Като лидер, как решавам колко внимание и на кого ще обръщам?

Къде е необходимо да овластя хората си, за да не срещат пречки в работата?

И един от най-трудните въпроси за един лидер – Кога АЗ правя неща, които пречат на мен и екипа ми да успяваме?

Защото в много по-голяма част от деня, ние също сме от “другите” и вярвам, че е важно да го осъзнаем. Как ние влияем на тяхната мотивация? Как те влияят на нашата?

Разбирайки и използвайки това, ще бъдем много по-успешни!

„Мотивация за лидери“ е тема от тренинг програма Ефективност за мениджъри, в която развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Програмите са достъпни присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете оферта на 0878921000 – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации