"мръсно" ДА

Разбира се, шефе, както кажеш, така ще го направим.

Така ви отговаря Траян, мениджър на по-ниско ниво, който е от години в компанията. Но безразличието в гласа му, погледа му, в който се чете смесица от съжаление и презрение към вас, както и досегашната ви история с него някак ви подсказва, че току що сте получили „мръсно“ ДА.

Какво означава това?

„Мръсно“ ДА е всяко формално съгласие, което хората около вас (и вие също) дават, само за да се измъкнат от разговора. Това са обещания, които хората поемат с ясното съзнание, че няма да изпълнят. Както в примера с Траян, дългогодишен мениджър от търговска компания, който в разговор с мен откровено си призна:

Виж, аз такива като нея (регионалната), съм сменил поне три. Идват, дават си нарежданията, аз се съгласявам и си правя каквото си знам. Не може някой дето идва два пъти в месеца и не знае какво е тука, да ми казва какво да правя!“

„Мръсно“ ДА – щети и видове

Какво се случва в екипите, където живее „мръсното“ ДА?

Може би вече си припомняте конкретни истории от своя опит. И знаете, че някой е поел обещание за определени действия и резултати. Но тези резултати няма да дойдат. Работата ви ще се забави или нацяло ще спре. Ще има грешки, съпротиви и проблеми.

И ако мениджърите не реагират бързо и адекватно на първите му прояви, то може да се превърне в екипна култура.

Едно от най-честите оплаквания сред хората в тренинг зала е за „комуникацията между отделите“. И от моя опит, „мръсното“ ДА има сериозен принос за разминаванията в общуването. Защото много често хората от „другия отдел“ ви казват ДА, само за да запазят отношенията ви или да избегнат по-сериозен конфликт в момента. А после, справката, която са ви обещали „веднага“, не идва. Което все пак води до конфликт, и то по-траен.

И според намерението на човека има няколко вида формално съгласие.

Как да работим?

Понякога „мръсното“ ДА е съвсем добронамерено.

Човекът, който ви го сервира, иска да свърши работата за вас, защото ви харесва, уважава, мотивиран е и т.н. За съжаление, той е твърде екипен играч и е поел повече ангажименти, отколкото може да изпълни. Така, в 13.00 днес на Иван му се налага да е едновременно в среща с HR на 4-я етаж, на среща с Reporting на 7-я етаж и на работен обяд с вас в заведението до офиса.

За да работите добре с Иван, още когато поема ангажимента към вас, попитайте го: Когато ми казваш ДА за това, на какво трябва да кажеш НЕ, за да се случи наистина? – и помогнете на човека да се подреди.

Но ако имате работа с тип „Траян“?

Той просто не вярва в начина ви и дори би саботирал вашите идеи.

И ако след като получите съгласието му го попитате „Защо би го направил?“, той ще се затрудни да ви отговори. Или ще ви даде неясен, уклончив отговор.

За да спечелите Траян за каузата си, върнете му директно наблюдение. Например: Виждам, че се съгласяваш с мен само привидно и очевидно имаш някои свои причини за несъгласие. Бих искал да ги обсъдим сега, за да сме сигурни, че всичко това ще се случи.

Много мениджъри си спестяват това „вълшебно“ изречение от страх да не чуят нещо неприятно.

Обаче, скъпи хора, ако си позволите откритост и създадете достатъчно психологическа сигурност за Траян да говори? Ще разберете точно с какви съпротиви работите, какви са реалните шансове нещо да се случи и как. Възможно е дори да превърнете саботьора в съюзник.

Веднъж аз, в ролята на „Траян“ известно време отказвах да попълвам една досадна планограма в Excel, в която просто не виждах никакви ползи, а само загуба на време. Още повече, моят пряк ръководител я използваше основно да ме „кове“ за нея, докато в същото време други мои колеги най-безсрамно копираха съдържание от мен… и получаваха похвали за работата си. А когато в понеделник на обяд моят шеф ми поискаше планограмата, казвах му „След малко!“ и му я изпращах… малко преди полунощ.

Едва след като друг старши мениджър изслуша моята страна и ми обясни как би работила добре за мен тази планограма, започнах да я попълвам и да я изпращам няколко седмици поред на този мениджър за обратна връзка.

Започнах да виждам в нея не наказание, а награда.

Така че, драги мениджъри…

ако забележите „мръсно“ ДА около себе си…

първо се запитайте как вие му помагате да съществува.

След това разберете намеренията на човека, който ви го сервира и работете с него веднага, щом се случи. Доверете му се да говори и му създайте достатъчно психологическа сигурност да ви каже истинските си причини – дали не харесва идеята, дали не я разбира или просто не може да се справи със задачата. Помогнете му да вземе позитивно решение още там, на място!

И за да подкрепите процеса, създайте ясен follow-up за поведенията, а когато резултатите дойдат, не забравяйте да отдадете признанието, което заслужават усилията на човека.

Изкуството на лидерските разговори и справянето с „мръсно“ ДА са част от тренинг програми Ефективност за мениджъри и Резултатно-ориентирана комуникация, в които развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Програмите са достъпни присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете оферта на 0878921000 – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации