Когато има разлика между думи и дела

Рекорден срив!

Цели 20 пункта, само за четири дни загуби от своя рейтинг Борис Джонсън, премиер на Великобритания, през май 2020.

Причината?

Скандалът с Доминик Къмингс, главен съветник на премиера. В първите дни на lockdown миналата година, премиерът, както почти всеки друг световен лидер, ежедневно напомняше важността на забраните за пътуване. В същото време, Къмингс и съпругата му – със симптоми на COVID, пътуват няколко пъти до Дърам, в нарушение на всички мерки.

А когато новината се появи в медиите, Джонсън подкрепи, вместо да осъди поведението на Къмингс.

Как се почувствахте в последната ситуация, когато видяхте лидер да казва едно, а прави друго?
А как постъпихте?

Което предизвика вълна от недоволство в страната от очевидно различните правила за правителството и народа. Обвиниха премиера, че не защитава своите думи, когато това има най-голямо значение и доведе до рязка (и трайна!) загуба на обществено доверие.

Сериозна последица и само една от възможните, когато за един лидер думи и дела не съвпадат.

А казусът на Джонсън е просто публична метафора за случващото се всеки ден в десетки офиси по света. Ръководители поемат ангажименти, поставят правила и отправят послания към хората си, а после не подкрепят думите си с последващи действия. Например, създават изключения или изискват неща, които сами те не са готови да направят.

А когато се случи в един бизнес екип…

Какви са последиците от разликата в думи и дела?

Хората виждат противоречието между какво казвате и правите.

Ще се почувстват объркани и несигурни. Ще се опитат да си обяснят какво се случва – но не лично с вас! По-често в разговори помежду си ще обсъждат случващото се. И ще действат по-предпазливо, което се отразява на резултатите. Ако забележите това…

Дайте си миг на размисъл.

Напълно възможно е понякога разликата между думи и дела да е несъзнавана за лидера. Появяват се нови задачи, нови приоритети, които не сте комуникирали навреме с хората и просто превключвате в движение.

Когато сложите паузата при първите прояви на несигурност, добър въпрос, който да си зададете, е „Как действията ми през тази седмица се отнасят към думите ми?

Дори по-добре, попитайте хората си!

А ако пропуснете тази възможност за корекция? Следващата последица от разликата в думи и дела са грешките и неотговорените очаквания. Хората ви просто няма да правят това, което очаквате от тях. Трудно е и да ги държите отговорни за случващото се, защото вие самите не сте отговорни към своите правила и стандарти.

Ще се появят и конфликти.

Защото, както в случая с Борис Джонсън, е разрушено някаква част от доверието между вас. По-често хората ще отвърнат с някаква форма на пасивна агресия, но е възможно да стигнете до по-остри разговори на висок тон.

И ако това се е случило с вас…

Поемете отговорност и признайте грешката си.

Преди няколко месеца работих с търговски екип, където един от хората бе обект на подигравки от екипа. Минавайки през едно от упражненията, човекът отказа да участва, защото не искаше повече да му се присмиват публично.

В паузата след активността поисках 2 минути насаме с лидера на екипа и му обясних ситуацията. А после го попитах: „Михаил, ти ми сподели, че тук сте като семейство. Как случващото се отговаря на тази представа?

Първото нещо, което Михаил направи след почивката?

Поиска думата и адресира ситуацията:

„Искам да се извиня на всички, че позволих подобно отношение с Х. Бих искал да се отнасяме един към друг с уважение и съзнавам, че аз самият не винаги съм бил пример за това с някои мои саркастични забележки. Гарантирам, че това ще спре незабавно!“

И, разбира се, този път подкрепете думите си с дела!

p.s. Няколко дни след тренинга Михаил ми се обади да ми благодари. „Оказа се, че и други хора в екипа не са били ОК, с това което се случва и са разочаровани, че не се намесвам и дори подкрепям нещо, в което аз виждам само офис фолклор. Сега постоянно се питам как изглежда уважението в ситуацията и се старая да действам така.“

Още въпроси, които бихте могли да си зададете – на себе си и в екипа си:
Доколко съвпадат твоите лидерски послания и действия?
В кои случаи е възможно да създаваш разлика между думи и дела?
Какво е нужно да направиш, за да си сигурна/сигурен, че ще действаш последователно?

Хармонията между думи и дела на ръководителя е тема от тренинг програми Ефективност за мениджъри и Резултатно-ориентирана комуникация, в които развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Програмите са достъпни присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете оферта на 0878921000 – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации