Лидерство и лидерски принципи, тренинг програми за ръководители, обучение за мениджъри

Това е ученето. Изведнъж разбирате нещо, което сте знаели през целия си живот, но по нов начин.

Думите на Дорис Лесинг са добро въведение към статията. Защото вероятно така ще почувствате четирите принципа, изведени от Ричард Хакмън. Дългогодишен професор в Harvard Business school, той е автор на един от по-добрите модели за успешно лидерство.

За създаването му, той изследва как подготовката и процесите на мениджърите, определят резултатите им. И извежда „личните навици, които изглежда отличават отличните ръководители от тези, за които да водят е проблем.“

И може би, в неговите принципи за по-добро лидерство вие също ще откриете неща, които сте знаели и виждали в професионалния си път. Надявам се, че този текст ще ви помогне да ги погледнете по нов начин или може би да осъзнаете, че точно сега се нуждаете от някой от тях в работата си.

Ето ги и тях:

Четирите принципа

1. Лидерите знаят НЯКОИ неща – не обща мениджърска култура, а солидно разбиране на условията, които са нужни в екипа, за да могат неговите членове да процъфтяват.

В тренинг зала правим следното упражнение: моля участващите мениджъри да посочат три ключови умения и поведения за успех в тяхната работа. А по техните отговори с точност 99% познавам кои са по-добрите изпълнители.

„Да е инициативен, да комуникира добре и да е екипен играч.“ са принципно верни твърдения, но издават една нагласа. „Да поеме отговорност в ситуация Х и да представи свое решение. Да се осмели да го защити пред по-senior хора. Да спазва срокове, като си запазва буферно време за проверка преди deadline.“ показват съвсем различен поглед към работата.

С кой от двата типа бихте искали да работите?

От кой принцип имате най-голяма нужда в момента?

 2. Знаят как да правят НЯКОИ неща – а именно действията, най-важни във всяка ситуация, в която се намира екипът, и как да преодолеят разликата между текущото състояние на екипа и успешно постигната цел.

3. Емоционално зрели са – способност да управляват собствените си тревоги, докато се справят успешно с чувствата на другите.

А изследване на университета Йейл от 2020 подкрепя този принцип. Изследователите установяват, че сред служителите на ръководители, показващи малко емоционална интелигентност, 70% от основните им чувства към работата са отрицателни. Обратно, в екипи на лидери с високо емоционално интелигентно поведение, почти две трети от думите, които те използват, за да опишат работата, са положителни.

4. Притежават смелост – За да придвижи екипа напред, лидерът трябва да наруши някои процедури и да оспори статуквото. А когато има съпротива, дори гняв, лидерите трябва да имат смелостта да защитят позицията си, вместо да се огънат пред екипа.

За още по-добро лидерство

„Човек научава от книги и от примери, че определени неща са възможни. Но за истинското им научаване, е нужно вие да направите тези неща.“

Приемете мисълта на Франк Хърбърт като покана към вас.

Голямата идея на Хакмън: Да водиш не е бляскавата харизма на Илон Мъск, а успешни малки стъпки всеки ден. В края на този текст ви каня да помислите – как биха изглеждали принципите за по-добро лидерство за вас?

От кой принцип може би имате нужда в момента? И как бихте го въвели успешно?

Още лидерски принципи, идеи и добри практики в готов за употреба вид има в тренинг програма Ефективност за мениджъри, в която развиваме умения за основано на овластяване лидерство. Програмите са достъпни присъствено и онлайн, на български и английски език. Поискайте оферта на rosen@rosenrashkov.com & 0878921000 – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации