Със сигурност се е случвало и на вас…

Шофирате към вкъщи в края на дълъг работен ден. Мислите за недовършени задачи, проверявате мейли, планирате вечерта по телефона… И неусетно, след около 30 минути, се оказвате на паркинга пред дома си, без да имате ясни спомени как сте пристигнали.

Включили сте на „автопилот“, докато съзнанието ви е било заето с други приоритети.

Какво точно е нашият „автопилот“?

Той е защитен механизъм, който пази съзнанието ни от претоварване.

Когато включим на автопилот, губим активен фокус върху настоящата дейност. Съзнанието ни генерира спонтанни, несвързани мисли за други задачи, както в примера с шофирането. Или се изключва – състоянието daydreaming – в което не мислите за нищо конкретно и просто възстановявате своята ментална енергия.

Затова, според изследване от 2012, автопилотът може да подобри вашата креативност.

Което пък ще подобри представянето ви. Особено ако имате скучни, еднообразни задачи. Честите, кратки почивки на автопилот възстановяват енергията ви и ви помагат да работите по-резултатно и бързо.

Разбира се, всичко това е възможно, ако се случва контролирано.

В детайли темата за автопилот, професионален фокус и справяне с разсейванията вижте чудесната книга на Даниел Голман

Но автопилотът има и своите недостатъци

Как бихте реагирали, ако ваш служител или колега, от чиято работа зависи и вашата, признае, че действа на автопилот, без да е обмислил предварително своите решения и последиците от тях?

И защото, според изследване на Дейвид Дисалво, в 30 до 50% от времето ние сме на „автопилот“, истинското предизвикателство пред мениджъра не е, че тази ситуация изобщо се случва. Тя е факт и за самия мениджър.

Как обаче да работиш с нея?

Дан Голман пише, че автопилотът се задейства най-често от силен стрес, скука, неяснота и умора.

Само че, когато това се случи… Мениджърите първо търсят отговорите в друга посока – на ангажираност, работна етика и дори в „личността“ на своите хора („Тя/той е много разсеян/а“).

Което, вместо да реши един проблем, може да отвори нови.

Така че, ако имате хора в екипа, които включват по-често на автопилот… Преди да ги осъдите, помислете с какво вие допринасяте за това? Предизвиквате ли ги с вълнуващи нови задачи? А какво количество негативен стрес им създавате? От 1 до 10, на колко бихте оценили яснотата, която им създавате за цели, срокове и задачи?

p.s. Според Вашия опит, кога още хората ви (и вие) минават(е) на автопилот?

В тренинг програма Ефективност за мениджъри развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Програмата е достъпна присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете оферта на rosen@rosenrashkov.com или 0878921000 – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации