Суперсила за лидери: смелостта на "НЕ ЗНАМ!"

„По-голяма глупост не съм чувал, Рашков!“ – спонтанно възкликна тогавашният ми шеф.

А аз по-скоро бях съгласен с него и ето, все пак я бях казал. В среща на няколко отдела, мениджърът на маркетинг отдела в компанията, ме попита какво бих искал да получа като рекламни активности в следващите шест месеца. Бях напълно неподготвен за въпросa и нямах никакви идеи.

Но пет чифта очи, вперени в мен, очакваха отговор. И вместо да призная, че нямам такъв, с целия ентусиазъм на нов мениджър, аз импровизирах с първото нещо, което ми се стори удачно.

А по израженията на хората в срещата видях, че може би не е трябвало.

Проблемът с „Не знам!“

Според мен, сериозна причина за много мениджърски грешки и последващите ги проблеми, е неспособността да кажеш „Не знам!“

Наблюдавайки стотици ръководители през годините, си мисля, че проблемът е в нагласата, че лидерът би трябвало да има решение на всеки проблем и отговор на всеки въпрос. И макар дълбоко в себе си да знае, че е невъзможно, мениджърът се опитва да отговори, движен от страха, че може би ще го помислят за некомпетентен.

Както и в моята история, но…

Импровизиран отговор, дошъл от място на несигурност и незнание, много повече би увредил доверието в способностите ви. Защото хората не очакват какъвто и да е отговор от нас, а качествени решения, които движат бизнеса напред.

А вярването, че трябва да дадем отговор на всяка цена е точно това – единствено наше вярване.

Защо „Не знам!“ е суперсила?

Какво би се случило, ако лидерът прояви уязвимостта да не знае?

Първо, би спечелил доверието на хората си, защото показва смирение и желание да се учи, търсейки отговорите. Мислете за „Не знам“ като за началната точка на вълнуващо лидерско пътешествие. Когато мениджърът не знае и пита, той отваря пространство за дискусия и нови идеи.

Което е съвсем различно лидерско послание от даването на неадекватен отговор (и опитите да си го защитим).

Когато имаме „не знам“, насърчаваме креативност и взаимодействие в екипа. Показваме уязвимост, защото сме честни за нашите собствени ограничения в опит, знания и умения. И свързано с това – посланието е, че търсим ефективност и добрите резултати, вместо просто работата да върви… някак.

P.S. Няколко месеца след злополучната среща отново се събрахме за общ проект.

И когато към мен дойде нов неочакван въпрос, спокойно казах, че нямам отговор в момента и бих искал време, за да проуча въпроса, преди да дам мнение. А реакцията ми стана възможна и заради урока от първата среща, но много повече заради личния пример на нашия мениджър, че понякога е нормално да не знаеш.

А за финал ви каня да помислите за себе си: кога ви се случва да „знаете“, когато не знаете и каква е вашата причина за това?

Смелостта да кажеш „Не знам!“ е суперсила и тя е част от тренинг програма Ефективност за мениджъри, в която изграждаме основано на комуникация лидерство. Програмата е достъпна присъствено и онлайн, на български и английски език.
Поискайте оферта на rosen@rosenrashkov.com или в LinkedIn: Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации