Как бихте могли да подготвите хората си за тренинг?

Бихте ли искали хората, които включвате в обучение, да бъдат мотивирани да учат и да влизат в тренинг зала с желание, вместо по задължение?

Бихте ли искали хората ви да си вземат техники и идеи, които реално да използват в работата си?

Бихте ли искали ефектът от тренинга да е по-траен?

Ако сте отговорили на въпросите с “Да!” – тази статия е за вас. А реших да я напиша, след като в последните 10 дни водих една и съща тема – “Лидерска комуникация” – пред две много различни групи.

Да, имаше специфики в съдържанието, предвид че едната група бе от търговска, а другата – от производствена компания. Но… голямата разлика в резултата от тренинга бе друга!

Единият екип бе подготвен за обучение. И влязоха в конферентната зала с яснота какво да очакват и защо са там. Другата група хора бяха получили мейл от типа: “Скъпи колеги, на дата Х елате за обучение по “Лидерска комуникация” в…”

И защото в последните две години се сблъсквам по-често със случаи от втория тип, ви предлагам бърз и лесен начин да подготвите хората си за предстоящо обучение.

Надявам се да ви бъде полезен!

Попитайте хората

Бихте могли да го направите в кратки (10-15 минути) разговори с участниците или да ги помолите да попълнят онлайн форма. Ето и някои добри въпроси, които да включите:

Доколко сте запознати с темата (имате нужда от нея)?

Живеем във време, когато хората сменят работата си сравнително често и може да се окаже, че някои от тях вече са имали подобно обучение в предишна работа. Точно това ми се случи през юни миналата година.

Водих тренинг на тема “Ключови мениджърски умения” с новосформиран лидерски екип в компания за услуги. И… 3 от 7 участници бяха преминавали сходни обучения на старата си работа. За тях повечето от информацията бе повтаряща се…

Какво считате за най-сериозно предизвикателство пред себе си, когато темата е…?

Когато зададете предварително подобен въпрос, помагате на участниците – да помислят и да изведат свои реални нужди. Помагате и на тренера (мен) – за да създадем адекватен дизайн на обучението според тези нужди. И защото в отговорите излизат и реални проблеми на хората, помагате на организацията да върви напред, решавайки някои от действителните и проблеми.

В кои ситуации срещате по-сериозни затруднения и бихте искали да разгледате?

е въпрос с висока практическа стойност и бихте могли да извлечете добри идеи за работни казуси и активности в хода на тренинга.

За да подготвите хората си дори по-добре…

Нека си създадат цел!

Изпратете им съдържанието и ги помолете “Посочете 2 конкретни неща, които бихте искали да си вземете от включените теми?

Надграждащ въпрос, който дава допълнителна дълбочина и помага на хората да си поставят важни за тях цели. Наистина, задавам им въпроса и в началото на тренинга, когато са в залата. Но неподготвените хора обикновено отговорят с 10-12 вариации на “Искам да се науча да комуникирам по-добре.”

А хората, които са обмислили своята цел?

“Бих искала да подобря качеството на своите 1-to-1 разговори.”
“Нямам търпението да изслушвам хората и искам техники за това.”
“Как да задавам по-добри въпроси за развитието на човека срещу мен?”

/примерите са от споменатите групи/.

И още нещо важно – в тренинг активно участват подготвените хора. Задават страхотни въпроси, споделят релевантни примери от своя опит и така помагат на цялата група да върви напред.

Моят съвет – поискайте мнението на хората на два пъти.

Веднъж при изготвянето на тренинг дизайн и след това – около 2 седмици преди началото на същинската работа. Върнете им кратка обратна връзка как сте използвали дадената от тях информация до момента. Ако помислите и вие, ще откриете още ползи и/или въпроси, които да зададете.

При всички положения, добре модериран диалог би ви помогнал да изясните и насочите някои очаквания за участниците.

А ясните очаквания и въвличането на хората в процеса ще ги направи по-ангажирани и активни по време на обучението, защото ще работят по ценни за тях теми.

p.s. С група 1 имахме спокоен тренинг ден, в който имаше някои въпроси и като цяло най-ценно за участниците беше: “Припомнихме си важни неща и се събрахме на живо за пръв път от март!” В другата група обаче вря и кипя. Имаше спорове, въпроси и дискусията продължаваше дори в паузите и след тренинга.

А вече имаме и обратна връзка как прилагат някои от идеите и активностите в работата си. Което е и целта ни!

Добре направени предварителни въпросници и интервюта с участници вече повече от четири години са сред причините за на успеха на тренинг програми Ефективност за мениджъри и Резултатно-ориентирана комуникация, в които развиваме основано на комуникация лидерство. Програмите са достъпни присъствено и онлайн. Поискайте оферта на rosen@rosenrashkov.com – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации

Аз и 2024

Аз и 2024

В началото на миналата година допуснах грешка. Започнах да записвам и да размишлявам върху нещата,...