Някои разговори, с които да се подготовите за вашите мениджърски разговори в края на годината

Декември е и в много компании предстоят (или вече са в ход) годишните разговори между ръководителите и хората им.

И за много от тях това е сред най-стресовите таскове изобщо. Буквално за МНОГО – различни проучвания показват, че между 60% и 90% от персонала, включително мениджърите, имат притеснения за срещите за оценка.

Каква е причината?

Според моя опит, принос за неприятното изживяване имат самите ръководители. Често, те пропускат да се подготвят за разговор, който би могъл да зададе тона на работа с хората им за цялата следваща година.

Преди да напиша статията, зададох на девет мениджъри с предстоящи year-end разговори този въпрос:

Колко време отделяте, за да се подготвите?

Отговорът им? За седем от девет: „Не отделям!“ За тях, както и за всички други ръководители, които не са започнали все още подготовката си: ето някои добри въпроси, които бихте могли да зададете първо на себе си, а след това и на хората си.

Надявам се с тях да направите разговорите по-ценни – и за двете страни.

По-добри въпроси

С какво послание за Бъдещето НИ искам човекът да излезе от срещата?

Един от любимите ми въпроси! Ако не си го зададете предварително, рискувате да действате реактивно в разговора, водени от емоционалната енергия на хората. Ако предварително изясните посланието си към екипа – и към човека конкретно? Ще имате ясна и позитивна посока, към която да насочвате дискусията.

В каква роля участвам в разговора?

Ако изберете да сте критик, това ще ви даде едни изразни средства. Ако бъдете техен партньор, това ще отвори съвсем различна вселена от възможности. Ако действате като анализатор на представянето, ще имате съвсем различен фокус на дискусията.

Ако искам човекът да подобри нещо в себе си, как да го оформя като SMART цел?

По-често, отколкото ни се иска да признаем, даваме неясна обратна връзка. А тя никак не помага на хората. Пък и как би могла, ако всичко, което им казваме, е „Искам да виждам повече инициатива от теб“?!

Но когато си отделите време да обмислите подобрението в SMART цел? Например, вместо „повече инициатива“: През Q2 на 2022 искам да поемеш лидерската роля в разговорите с клиента Х – а след това да дадете пространство на хората да си планират пътя към целта.

Как и аз да получа качествена обратна връзка?

Разговорите в края на годината са и място, в което вие да слушате хората си. За да научите нови неща за тях, да видите свои области за подобрения, бъдете готови с въпроси, които провокират споделяне. Например – на какво според теб би трябвало да обръщаме повече внимание в екипа? Къде смяташ, че можем да работим различно?

И чуйте това, което имат да ви кажат.

В заключение

Дори четирите въпроса са достатъчни за по-качествени срещи.

А докато разсъждавате над тях, вероятно ще създадете и свои, по-подходящи. И както виждате, подготовката не отнема много време, а помага да имате по-ценни и полезни разговори – за вас и за хората ви!

Разбира се, ако искате да бъдете наистина PRO в разговорите за оценка на представянето:

Добро решение е двучасовият модул „Управление на представянето“ – самостоятелно или като част от тренинг програма Ефективност за мениджъри, в която развиваме умения за основано на овластяване лидерство. Достъпен е присъствено и онлайн, на български и английски език. Поискайте оферта на rosen@rosenrashkov.com – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации