Кои бяха моите топ книги през 2021?

Обичам книгите и имам щастието част от работата ми да е свързана с тях.

Да изследвам нови хоризонти или да търся дълбочина в познати теми, да следя трендовете в професията или просто ей така, за удоволствие, в края на деня да потъна в страниците с аромата на хартия и мастило със следващата добра история…

И в края на чудесна литературна година, се обръщам назад за бърза равносметка.

Какви бяха моите топ книги?

Те ме научиха на важни уроци, показаха ми различни перспективи и – вярвам – помогнаха ми да бъда по-успешен професионалист и по-добър човек.

Атомни навици“ от Джеймс Клиър

Харесах Джеймс Клиър в някакъв подкаст още през 2018, но после, както понякога се случва, го забравих.

А един ден в края на януари, се разхождахме из Пловдив със сестра ми и размишлявахме как все не остава време за спорт. И по някакво странно съвпадение, на витрината на книжарница, видях книгата. Едва ли е случайно, рекох си. И я започнах още същия ден.

„Атомни навици“ се оказа сред по-практичните и приятни за четене книги. Какво точно ми хареса?

Чудесни истории, метафори и трикове, без това да е за сметка на философията зад формирането на навици.

Предвид нетърпението ми за някои бизнес и лични резултати, силно ме докосна посланието за забавената награда, което беше моето Голямо НЕЩО в книгата:

Представете си, че сте животно, бродещо из африканската савана – жираф, слон или лъв. Всеки ден повечето ви решения оказват незабавно въздействие… А сега се върнете в човешкия си облик. В съвременното общество много от изборите, които правите днес, няма да ви донесат незабавна облага…. Може би… ще работите години наред, преди действията ви да дадат резултат.

И свързано с това – идеята за 1% подобрения. Че ако всеки ден правиш малки, неосезаеми стъпки, те се натрупват и дават огромна разлика дългосрочно. Като например моето време за спорт – което, благодарение на книгата, намерих – заради по-различния поглед към него.

А към днешна дата книгата е с над 3 милиона продажби по цял свят и средна оценка в goodreads: 4.36/5.0 – от близо 290 хиляди отзива.

Моите топ книги: „Legacy“ by James Kerr

Обичам вдъхновяващите спортни истории!

Харесвам и книги за лидерство. И нямаше как да не харесам „Legacy“ – тя е любопитна смес от забавни лични истории, мъдрост от съблекалните и опит, извоюван с пот, сълзи и най-вече кръв по терените на няколко финала от Световните първенства по ръгби. Повечето от тях – спечелени категорично от героите на книгата.

Може би най-вълнуващата от моите топ книги през 2021 - "Legacy"на Джеймс Кер съчетава лидерство и вдъхновяващи истории от конкурентния свят на ръгби

И така, на какво биха могли да ни научат легендарните All Blacks за Бизнеса на живота?

Отговорът е „На повече, отколкото очаквате!“ А петнайсетте принципа от книгата ще бъдат много полезни за всеки ръководител, който би искал да създаде и отстоява позитивна култура на високи резултати в екипа си. И тъй като вече съм споделял по-обширно впечатленията си, можете да ги видите в тази статия.

Или потърсете книгата в goodreads (оценка 4.2/5.0)

Да се осмелиш да шофираш“ – Манал Ал-Шариф

Колко смела жена е Манал Ал-Шариф!

„Да се осмелиш да шофираш“ – ВЪПРЕКИ ЧЕ СИ ЖЕНА, в една страна, където това означава затвор (минимум) и социална смърт (обикновено), е сред най-вдъхновяващите истории, които съм чел в последните години. И тя е страхотен пример, че за да водиш, не ти е нужна формална власт.

Би могъл да водиш от там, където си!

За да съм напълно обективен, макар и от моите топ книги, има си недостатъците – просто Манал не е професионална писателка. Твърде много детайли на места, недовършени (или спестени) размисли на други.

Само че, скъпи мои, силата на „Да се осмелиш да шофираш“ не е в как са подредени думите, а в духа на жената зад тях.

Това е историята на активистката, майката, съпругата, дъщерята Манал и нейната сила е в преживяното – да се изправиш срещу цялата система на религиозно безумие, насилие и човешка глупост. Да се осмелиш да се бориш срещу онова, което оковава духа ти!

Мисля, че макар и да има белези, които може би трябва да се скрият, поради факта, че причиняват силна душевна болка, има и такива, които бихме искали да виждаме винаги в огледалото. Защото тези белези завинаги ни напомнят за нашето минало. Белезите ми ме убеждават, че съм по-силна от онова, което ги е причинило.

Книгата в goodreads: средна оценка 4.32/5.0 от над 6000 отзива

Анджела Дъкуърт – „Хъс“

Малко странен ми е българският превод на заглавието.

Бих предпочел „Воля“ или „Устойчивост“ (макар и да не е много секси) пред „Хъс“… Но не съдете по заглавието.

Чудесна книга – и все по-важна в свят на заливащи ни отвсякъде разсейвания.

Знаете ли, докато четях, се случваше да си припомня истории – мои или на хора, които познавам. Хора с добри идеи или мечта, които просто не успяваха да извървят целия път. Разпознавах себе си – особено в младите си години, когато вярвах, че „талант“ и „потенциал“ са големите тайни за успех. Но според Анджела само те не са достатъчни:

Фокусът върху таланта ни разсейва от нещо, което е поне толкова важно, а именно – усилията.“

А доказателствата са в изследвания на Дъкуърт или в завладяващи истински истории. Плюс, ще откриете и предложения как да развиете своята воля – или как бихте могли да помогнете на други (например на децата си) да го направят.

Ако вярвате в shortcuts към успеха, тази книга би ви замислила. Ако вярвате в добрата old school работна етика – ще ви хареса. А ако търсите кратичко определение какво е устойчивост по пътя към Големите цели:

Хъс е да правиш това, което обичаш, но не просто да се влюбиш – а да останеш влюбен.

Goodreads оценка: 4.06/5.0 при над 90 000 отзива.

„Помисли пак“ на Адам Грант би била и сред вашите топ книги

Може би вече виждате модела на моите топ книги…

Всяка успя да ме провокира да си задавам въпроси, вместо да ми дават готови отговори. Хронологично – сред последните книги за годината, но по важност?

Може би сред водещите!

Най-вече заради качеството и посоката на въпросите, които породи в мен. Част от тези въпроси имах удоволствието да обсъдя като гост на фантастичния Алекс Кръстев и можете да видите във видеото.

За себе си големия въпрос, който взимам от книгата, е „Кои свои позиции е нужно да преосмисля?“ – и в професионален, и в личен план.

Какво в живота си приемам за „чиста монета“ и от кои източници – след личния си „Аха!“ момент по страниците на осма глава. И какви доказателства биха ме подтикнали да си променя мнението – независимо от темата?

Goodreads оценка: 4.26/5 при близо 37 000 отзива.

Напред към 2022

Надявам се тези няколко предложения да ви допаднат и сред тях да срещнете следващата си любима книга.

А още повече бих се радвал да върнете жеста. Към момента, списъкът ми за 2022 изглежда така:

  1. Дейвид Епстийн – „Размах“
  2. Рей Далио – „Принципи“
  3. Amy Edmondson – „The Fearless Organization“
  4. ……..
  5. ……..

Все по препоръки от приятели – към които бих се радвал да добавите и вашите собствени – в коментар под поста, на лично съобщение или на rosen@rosenrashkov.com – защото вярвам, че добрите книги и идеи си заслужава да бъдат споделяни.

Приятно четене!

0 коментара

Подобни публикации