три вида провал, които можете да откриете в организациите

Гореща тема за бизнеса е създаването на култура на грешките и способността на организациите да учат от своите провали. И защо не?

Когато анализирате неуспеха, вие намалявате рисковете пред по-добро бъдещо представяне. А когато приемете, че грешките са част от изследването на нови перспективи, бихте могли да създадете възможности за растеж и предимства.

Само че…

Рядко ще откриете организации, които:

1. Полагат последователни усилия да въведат култура на учене от грешките и

2. Успяват да развият работещ модел.

Мисля си, че има две големи причини за това:

1. Историческа – хората са събрали силна негативна гравитация от преживявания, когато признаване на грешки е свързано с обвинения и осъждане.

2. Историята създава мислене за провала в едно измерение – като нещо лошо и нежелано, свързано с неприятни емоционални и кариерни последици.

Подобно мислене тласка хората да крият грешките си или да прехвърлят отговорността за тях. Не позволява да видим, че има разлика от провал до провал. А без тази осъзнатост, не бихме могли да променим отношението си към грешките и работата с тях.

И днес, моята цел е да ви провокирам да мислите за…

Предотвратим провал

Това са отклоненията от стандарти и процеси, които създават проблем и нежелани резултати в рутинната ви работа.

Пример за предотвратими провали е пропускането на стъпка в производството, която води до дефектен продукт. Или мениджър, който не изслушва хората си и взема зле информирано и погрешно решение.

Тоест, това са, според Ейми Едмондсън, типичните „лоши провали“ – те водят до сериозни проблеми, които е можело да бъдат избегнати. Те се дължат на отклонения в поведението или недостатъчна компетентност.

Обикновено, лидерите ги осъждат и преследват. Затова и служителите са ного по-склонни да ги крият и премълчават.

Урокът тук означава да откриете подобрения в процесите и проследяването им.

Ако не учите от тях обаче?

Гарантират ви повтарящи се проблеми с висока емоционална и организационна цена.

Сложни провали

При тях има уникални и качествено нови комбинации от събития и действия, които водят до нежелани резултати.

Например глобалната COVID пандемия, в която рискове за здравето се съчетаха с лавина от фалшиви новини, липса на ясна управленска стратегия и яростни спорове за основни човешки права. Всичко това рефлектира по изцяло нов начин върху бизнеса.

Как учим от сложните провали?

Изследваме новите взаимовръзки и системи, откриваме празнини в съществуващи процеси и създаваме решения за тях. Искаме помощ и намираме съюзници, понякога от съвсем различна сфера.

Интелигентни провали

Томас Едисон заявява за многобройните си неуспехи като изобретател:

„Аз не съм се провалял. Просто открих 10 000 начина, по които не може да стане.“

Тоест, това са „добри“ провали на принципа „проба/грешка“. Вие ги създавате целенасочено, когато е необходимо експериментиране: знаете, че има по-добро решение. Просто не знаете какво е то и търсите възможности.

А колкото по-бързо разберете какво не работи, толкова по-бързо ще насочите усилия в по-правилна посока.

И ако се отнесете точно към този вид провал като към нещо лошо? Рискувате да убиете инициативата на хората да опитват нови неща.

Обратно, ако ги окуражите, отключвате два от най-мощните вътрешни мотиватори, според Дан Пинк: автономията да намираш най-добрите решения според теб и майсторството, което придобивате, докато учите от опита си.

За финал, предлагам ви бърза самооценка: помислете за последните три неуспеха на вашия екип: в коя от трите групи попадат? 

Как да изградите култура на позитивно учене от грешките е сред важните теми в нашата лидерска тренинг програма. Създадохме я за компании, които вярват, че пътят към устойчиви резултати минава през развитието на хората им. Поискайте оферта на rosen@rosenrashkov.com – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации