Тестът на Райх

През 1993-та година, професор Робърт Райх, от скоро министър на труда, посетил някои от големите компании в САЩ, за да наблюдава как прилагат разработената от него политика „Putting people first“.

Търсел добрите практики, изследвал отклонения в процесите и задавал десетки въпроси – най-вече на хората на първа линия в тези компании: производство на автомобили и храни, транспортни и куриерски услуги, търговски гиганти като „Walmart“ и дори известни спортни отбори.

И докато слушал, осъзнал, че е стигнал до изненадващо откритие.

Когато питал работниците на първа линия някои общи въпроси за компанията. получавал два типа отговори:

  1. Ако отговорите им описвали компанията с изрази като „те“ или „тях“, това било един вид компания.
  2. Ако отговорите им били „НИЕ“ или „Нас“, Райх виждал различен вид компания.

Дори там, където работниците рецитирали силните думи на организационната мисия като нещо абстрактно, Райх виждал работно място, което е все още далеч от високи стандарти на представяне, обслужване и отношения в екипа.

 Само в „НИЕ“- компаниите тези неща били факт.

ЗАЩО?

Професорът усетил, че е напипал нещо значимо и задълбал в случайното си откритие, което по-късно нарекли „Тестът на Райх“.

И установил, че в различните организации, „НИЕ“ показва принадлежност. Че хората им се чувстват от нещо значимо и смислено, от някаква кауза. А в „ТЕ“- компаниите преобладавало мисленето, че има осезаемо разделение в самата компания, резултат от различни ценности и мислене.

Как тази история се отнася до вас?

Едно от най-големите прозрения на Райх било това: за голяма част от хората, „ТЕ“ били мениджърите на компанията им.

Затова, ако сте на ръководна позиция, послушайте няколко дни разговорите около себе си с ушите на г-н Райх – особено в местата за почивка, в срещите и в 1-1 разговорите.

Каква е вашата организация (или екип) в момента – „НИЕ“ или „ТЕ“?

И ако случайно откриете, че клоните към тип 2, помислете къде в отношенията ви започва разделението и как може би вие допринасяте за него.

п.с. А ако имате нужда от по-сплотени екипи във вашата организация, Тестът на Райх е само началото. Добра следваща стъпка е лидерската ни тренинг програма, в която включихме практичен workshop за изграждане на ефективни екипи. Поискайте детайли и оферта на rosen@rosenrashkov.com – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации