5 грешни причини да дадеш обратна връзка

5 погрешни причини да дадеш обратна връзка са:

1. За да защитиш или оправдаеш свое поведение: тогава обратната връзка е по-скоро агресивна и много често изнася отговорността за ситуацията извън даващия я. Пример:

„Това стана/аз направих така, защото…

2. Да осъдиш човека: #feedback в този случай е просто етикет, който залепяме на човека и по никакъв начин не им помага за позитивна промяна. Пример:

„Ти си ненадежден. Ти си безотговорна.“

3. Да си го изкараш на някой: по своята същност – разговор, в който някой намира свой емоционален отдушник. Пример:

„На мен ми писна да идваш постоянно при мен и да ми задаваш едни и същи въпроси, дори и за дребните неща!“

4. Заради трета страна: коварна, политикантска обратна връзка, при която вие не сте убедени, че нещо е така, но все пак говорите с човека, заради някой друг – властова фигура, приятел и т.н. Пример:

„Според някои хора, ти допускаш твърде много грешки и това ми казва, че не подхождаш сериозно към своята #работа.“

5. Заради собственото ЕГО: с нея изпращате опаковано в покровителствен или снизходителен тон послание към другия човек „Аз съм по-добра от теб/ аз знам/мога повече от теб“. Пример:

„Иване, Иване, виж моето момче, нека да ти кажа как ще стане най-добре.“

Всяка една от тези причини да дадете обратна връзка едва ли ще помогне на човека да се промени. Но със сигурност ще разруши доверието между вас.

Как да давате по-качествена обратна връзка? Тренинг програма „Ефективна обратна връзка“ е създадена за компании, които ценят комуникацията и насърчават развитието на своите ръководители. Програмата е налична присъствено и онлайн, а детайлите са на rosen@rosenrashkov.com.

0 коментара

Подобни публикации