feedback и обратна връзка

Днес бих искал да насоча вниманието ви към един от по-острите подводни камъни за даването и приемането на качествена обратна връзка: Преценки VS Наблюдения.

Каква е разликата?

Наблюдение е директното ни възприемане със сетивата: виждаме или чуваме нещо и го описваме, без да добавяме своите оценки към ситуацията.

Пример 1а: Имаш две грешки в презентацията – на слайд 7 и на слайд 11.

Пример 2а: В срещата ни днес с маркетинга прекъсна колегите, преди да развият идеята си.

Преценката включва субективно мнение за ситуацията: добро или лошо, правилно или грешно – и много често е резултат от сравнение с някакви очаквания или от предубеждения, бързи заключения и нагласата на „Съдник“ – тоест, вярването, че имате моралното право да давате оценки и присъди за други хора. 

Пример 1b: Презентацията ти е пълна с грешки.

Пример 2b: Днес се държа много грубо и неуважително на срещата с маркетинга

Тоест, ако наблюдението отговаря на въпроса „Какво се случва?„, преценката отговаря на въпроса „Каква история си разказвам за случващото се?

Защо е важно да ги различаваме?

Има огромна разлика в ефектите от обратната връзка, когато тя е основана на преценки и когато е основана на наблюдения.

Преценяващата обратна връзка има негативен емоционален заряд, както видяхме и от примерите по-горе.

А защото е субективна, може да предизвика несъгласие и защитна реакция от хората, на които се опитваме да я дадем: те или ще се оправдаят, или ще блокират разговора с мълчание или привидно съгласие – зависи от качеството на отношенията и разликите във властовата позиция.

Обратната връзка през наблюдение е с неутрален емоционален тон.

Има две грешки: на слайд 7 и на слайд 11 – това са факти, които всеки може да види. И защото са обективни, те ни правят любопитни, предизвикват търсене на отговори. Хората са много по-склонни да анализираме заедно ситуацията.

Как да ги различаваме?

Вече ви издадох един начин: проверете емоционалния заряд на обратната връзка. Ако ви се струва негативен, може би сте попаднали в капана на преценките.

Втори ефективен начин да „хванем“ преценяваща и осъждаща обратна връзка е скрит в езика ни: обърнете внимание на прилагателните, които използвате!

Дори в #обратнавръзка, която считате за неутрална, може да има скрита оценка: да вземем за пример любим на мениджърите въпрос: Какво можеше да направиш по-добре? (Значи нещо не е било достатъчно добре!) – и го сравнете с: Какви варианти за действие разгледа, преди да се спреш на този?

И последно – имате ли в обратната връзка „Защо“ като в „Защо си мислеше, че това е добро решение?“ – директно провокирате отговори с оправдания, извинения или бягане от отговорност.

No alt text provided for this image

p.s. А ако търсите тренинг програма за висококачествена обратна връзка за лидерите във вашата компания, разговаряйте с мен тук в LinkedIn: Rosen Rashkov или на rosen@rosenrashkov.com.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни публикации