АВТЕНТИЧНОСТ - защо е суперсила за лидери

Bring your whole self to work“ – няма как да сте пропуснали тази фраза в последните няколко години, освен ако не сте живели на друга планета.

В социални медии и блогове, подкасти и книги, усилено се говори за това колко е важно „да дойдеш на работа с цялото си Аз“ – модерен израз, който означава:

Бъди себе си! Бъди автентичен!

А това, поне според скромното ми мнение, е тема, която изобщо не би трябвало да бъде тема. В крайна сметка, ако ти не си себе си, кой ще бъде теб?

Но…

Живеем във време, когато все повече очаквания се стоварват върху нас, а динамиката на живота и кариерата ни сякаш става все по-трескава и изискваща. За да отговорим на различни ситуации, се налага да играем различни роли и да превключваме между тях.

Ако ежедневието ви е като моето, днес от сутринта ви се е наложило да бъдете професионалист, съпруг, майстор на бутер банички, загрижен брат, шофьор и редактор на чудесен newsletter – всичко това до 8.00.

Wow!

Автентичност

И какви части от себе си съм оставил скрити (или на пауза) някъде, за да отговоря на различните очаквания?

Струва си да се замислиш, нали?

Но сега по същество…

Защо „автентичност“ – че и суперсила за лидери?!

Защото всичко започва с доверието. Когато аз съм себе си – цялата съвкупност от мои ценности, несъвършенства, принципи, цели, мечти – ти си наясно с кого имаш работа.

И е много по-вероятно да ми се довериш.

Аз ще бъда един и същ в различните ситуации, ще взимам решения, основани на ценности и принципи, които познаваш и това ще ти даде чувство за сигурност.

Когато нося маска?

Ще се чувстваш объркан/а и несигурен/а, защото в сходни ситуации аз бих реагирал различно. Защото не разбираш какви са моите цели и мотиви, ще чувстваш напрежение и дори тревожност, особено ако съм твой ръководител.

Защото, преди всичко останало, „автентичност“ не е как аз мисля за себе си, а дали ти ме възприемаш като автентичен и как се се чувстваш около мен.

Автентичност = суперсила

За ръководителя да бъде себе си е ключова предпоставка за дългосрочен успех. Защото:

  • Вие познавате добре личната си история и знаете КОИ сте и ЗАЩО сте – а това ви прави устойчиви.
  • Когато сте автентични, вие не сте перфектни. Енергията ви отива не в това да криете недостатъците си, а да ги преодолеете – с лично развитие или чрез силните страни на хората около вас.
  • Защото сте наясно кое е вашето „ПРАВИЛНО НЕЩО“, много по-рядко ще ви се наложи да се тормозите с компромиси, които после се връщат като бумеранг към вас.
  • Прозрачни и честни отношения – най-вече защото вие лично демонстрирате поведенията, които искате да видите като култура в екипа си.
  • И заради всичко това: по-високи нива на доверие към вас от хората, които виждат истинското ви лице. През цялото време.

Пет добри причини, не мислите ли?

P.s.  И да, наясно съм, че има много критика на идеята за автентичност. Просто за 40+ години още не съм срещнал лидер, на когото да се възхищавам, защото е твърде добър в това да се преструва на нещо, което не е.

Rosen Rashkov е leadership trainer & coach на ръководители и екипи, лектор и автор на The Leadership Workshop – първият български newsletter за лидерство в LinkedIn, с над 3700 последователи в цял свят. От 2017 Росен си партнира с компании в развитието на автентични лидери и създаване на екипна култура, основана на комуникация и отговорност. За да работите с Росен в лидерско обучение или коучинг: rosen@rosenrashkov.com

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни публикации