Механика за мениджъри

Първи закон на Нютон: всяко тяло остава в състояние на покой или равномерно и праволинейно движение, докато външна сила не го изведе от това състояние.

Наричан още закон за инерцията, той би могъл съвсем спокойно да изглежда така:

Всеки човек и екипа като цяло, няма да поема отговорност или ще прави това, което е свикнал, докато лидерът не го мотивира към друг начин.

Защото всеки човек е (обез)движен от своя „сила“ – смес от работна етика, очаквания, лична мотивация, култура на екипа, навици, емоции и т.н.

„Външната сила“, която ще го изведе от неговите default settings, е лидерството, енергията (положителна или негативна) на ръководителя.

Още малко от г-н Нютън…

Един ден той се запитал се защо ябълката пада винаги перпендикулярно на земята, а не се отклонява настрани или нагоре? Защо винаги сочи центъра на Земята? А отговорът бил в земното притегляне.

Истинската работа на лидера е да създаде „гравитация“.

Така той ще подравни моментите на покой и посоката на движение на всеки в екипа и на екипа като цяло.

Гравитацията – това е лидерството, стандартите на представяне, които ръководителят реално отстоява. Те движат всеки в екипа в една и съща посока.

Определяна съзнателно, посоката е на цели и развитие.

Но… ако няма посока? Едни стоят на място, други са движени от свои цели и енергии, а екипът като цяло е хаос.

За финал…

Няколко въпроса, които да обмислите:

От какво [би трябвало да] се състои „гравитацията“ в екипа ви?

Колко силна е позитивната гравитация на този етап от развитието на екипа, ако я оцените по скалата от 1 (безтегловност) до 10 (непреодолима сила)?

п.с. Как се справят с „механиката“ ръководителите във вашата организация? Може би се нуждаят от лидерска тренинг програма, която да им помогне да създадат здравословна екипна гравитация и мотивация?

Rosen Rashkov е leadership trainer & coach на ръководители и екипи, лектор и автор на The Leadership Workshop – първият български newsletter за лидерство в LinkedIn, с над 3700 последователи в цял свят. От 2017 Росен си партнира с компании в развитието на автентични лидери и създаване на екипна култура, основана на комуникация и отговорност. За да работите с Росен в лидерско обучение или коучинг: rosen@rosenrashkov.com

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни публикации