Как да направите по-ясна своята обратна връзка?

Интересен парадокс: ако попиташ произволно избрани ръководители каква би трябвало да е обратната връзка, те с готовност ще ти отговорят: конкретна, ясна и затова – полезна!

Но е много вероятно същите тези мениджъри, в действителност, да дадат обратна връзка, която изглежда приблизително така: 

No alt text provided for this image

Все едно е на объркан чужд език.

Или поне такъв ефект оставят върху човека, за когото е предназначена. Разбира се, ако отново попитате ръководителите, те също биха признали очевидното: хората не ги разбират. Само че…

По-често виждат причината в неразбиращия и забравят да погледнат в своя „двор“.

А ето какво биха могли да видят там: понякога обратната връзка е плод на връзки, заключения, предубеждения и идеи, които са много ясни в нашата глава.

Но не и за другите!

За да не давате неясна обратна връзка…

Бихте могли да си зададете въпроса:

  • Доколко точно е формулирана обратната ми връзка?

Целта на всяка обратна връзка е да укаже какво точно очаквате да промени човекът от другата страна. Неясна е, когато липсва това указание. Например:

Неясно: Искам да бъдеш по-мотивиран/а в срещите на екипа.

Ясно: Искам да изразяваш мнението си в срещите на екипа.

Забелязвате ли разликата?

Правилото на глагола

За да бъде наистина ясна обратната връзка, не искайте от хората „да бъдат“ – защото така се опитвате да промените човека, а това рядко е възможно.

Вместо това, изяснете първо за себе си какво действие очаквате от хората – да почнат или да спрат да правят (при позитивна обратна връзка – и да продължат).

Какво искате човекът да прави различно? – и ги насочете към него с използване на най-точниия глагол – за да не остане в тях съмнение как да тълкуват казаното от вас.

А вие как се справяте?

Ето начин да разберете: в следващия си разговор за обратна връзка, помолете човека да резюмира какво очаквате от нея/него като промени. При разминавания в разбирането, признайте очевидното и поискайте съвет:

Как да направя още по-ясна за теб обратната връзка, която ти давам?

Така, след едва няколко разговора, неяснотите между вас биха намалели.

п.с. А за тренинг „Комуникация за ръководители“, свържете се с нас на rosen@rosenrashkov.com – Росен Рашков или вижте други ключови теми в нашата лидерска тренинг програма, създадена за компании, които вярват, че пътят към устойчиви резултати минава през развитието на хората им.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни публикации