Плащате ли данък недоверие?

Доверието е един от най-важните нематериални активи на всеки безнес екип или организация.

Но макар и абстрактно понятие, неговото наличие (или липса) бихме могли да почувстваме и видим в динамиката на няколко съвсем очевидни измерителя. Днес ще ви представя два от тях: скорост и цена.

Скорост

Когато доверието между ръководителя и хората му спада, спада и скоростта на действие в екипа. 

Всичко започва да става по-бавно и по-трудно, защото хората не се доверяват един на друг – или се разделят на групички и фракции. Не споделят, защото си пазят гърбовете, не разкриват докрай намеренията си и това има незабавен ефект върху изпълнението. 

Неизказаните неща създават неяснота и несигурност, хората губят време в повторни проверки, включително да питат по няколко пъти за едно и също нещо, просто за да се застраховат при евентуални грешки с класическото „Ами нали ти ми каза така!“

Цена

Освен че всичко става по-бавно, вдига се и „цената“ на изпълнението. 

С какви емоции свързвате думата „недоверие“?

Тревожност, съмнение, колебание, страх дори – с тях плащате емоционалната цена. А защото тя е в ниските нива на енергия, влияе и на

Защото изпълнението се забавя, пропускате крайни срокове, генерирате извънреден труд – а ако недоверието и недобрата комуникация са довели до лошо свършена работа – ами може да ви се наложи отново да правите същото нещо. 

Наскоро Марин, директор в производствена компания ми сподели, че цената, която са платили за недоверието между отделите „Производство“ и „Доставки“ при тях е в 4 допълнителни, нервни срещи – и то само през ноември!

Плащате ли данък „недоверие“? 

Помислете с кои хора нещата ви се случват по-бавно от нормалното? С кои хора ви е по-трудно да си сътрудничите и изпитвате неприятни за вас емоции?

Кои отдели в компанията ви се движат на различна скорост, по-ниска от средната? Къде хората са подозрителни, а резултатите незадоволителни?

Вероятно там имате работа за създаване на повече доверие.

p.s. Вдъхновяващ разговор за ролята на доверието ще откриете в подкаста на Райън Хоук – със специален гост Стивън Кови, автор на идеята „low trust tax“.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни публикации