за слуховете и лидерството

Преди около 10 години работех като регионален мениджър в компания за услуги. Там се случи тази история.

Беше четвъртък, малко преди обяд, когато ми звънна колега:

– Рашков, чу ли за новия?

– За новия какво?

– За новия регионален. На мястото на кого ще бъде?

– WTF?!!

Бях най-новия човек в екипа и доста далеч от Софийската централа. До мен рядко достигаха подобни новини, най-често със закъснение.

Не знаех нищо, а ето че питаха мен?

Това беше само първото от няколко подобни обаждания, от които стана ясно: днес колега от софийски регион обикаля с неизвестен мъж по магазините.

И очевидно го обучава за регионален мениджър.

За чие място обаче?

Никак не помогна, че софийският колега не си вдигаше телефона.

В следващите часове между нас полетяха всякакви слухове: че ще сменят колега от Пловдив, на когото напоследък му куцат резултатите; че друг от софийските мениджъри е пуснал молба за напускане заради нечовешкия натиск.

И дори, че… предстои създаване на регион за „новия мениджър“ – а от там и вълна предположения и догадки: на кого какви магазини ще вземат и дали промяната ще засегне и провинцията?

Нямах причини да се притеснявам… но се притесних. И то сериозно!

А в осем вечерта, когато колегата най-после върна обажданията… Разбрахме, че тайнственият му спътник е обучител> Бил нает от компанията да прекара два дни в нашата действителност, преди да ни организира тренинг.

За слуховете

Вие сигурно се смеете, но историята е много показателна за тогавашната ни среда. От нея ми остана и този урок:

Когато се случва нещо (в екипа или компанията) и сред хората няма яснота, тръгват слуховете.

За слуховете

Независимо дали става дума за тайнствен колега, за трескава поредица от срещи на топ мениджърите, определена стока е изчезнала от справките с наличности – каквото и да е – хората винаги забелязват, че нещо става.

И нямайки яснота, ще се опитат да навържат точките, които виждат, чрез информацията, с която разполагат.

Ще вплетат – съзнателно или не – своите притеснения и несигурност. Затова и слуховете по-често са с негативен емоционален оттенък и създават токсична работна среда.

А количеството и качеството им са както следствие, така и индикатор за културата ви – защото освен като знак за неяснота, можем да видим слуховете и като сигнал, че хората просто не се доверяват на официалните канали за фирмена комуникация.

Или се притесняват да питат директно.

Как да работите със слуховете?

Започнете с човека в огледалото.

Понякога самите ръководители на екипи задържат (или дори скриват) информация. Причините са различни – страх от реакциите на хората, притеснение да поднесеш лоши новини или защото самият мениджър не е разбрал и изчаква разяснения.

Може би това е грешка, защото първата мисъл на хората би била, че криете нещо от тях, а това ще рефлектира върху доверието и взаимоотношенията ви.

Друга често срещана причина се крие в лошите комуникационни умения на ръководителя.

Посланията са двусмислени и неясни, което води до неразбиране. Хората започват да тълкуват думите на шефа помежду си и информацията се изкривява. Например:

Вие казвате, че целта ви през годината е да намалите разходите и да повишите печалбата. Според личния си опит, едни от хората ви ще чуят „Внимание! Съкращения на хоризонта!“, за други посланието ще бъде „О, не! Пак ще вдигат целите!“

Работещата стратегия?

Където има яснота, няма слухове. В „Лидерство: стратегия и тактики“ Джоко Уилинк дава този съвет:

„Кажете на екипа си какво става. Бъдете искрени, директни и навременни. Колкото повече чакате, толкова повече растат слуховете и толкова по-трудно е да си върнете контрола.“

Дори и да не знаете цялата информация или сте длъжни да запазите част от нея за себе си, бъдете откровени с хората какво можете да споделите с тях – и какво не. Отново Джоко:

Колкото по-навреме споделите истината за ставащото, толкова по-добре ще бъде приета тя и толкова по-малко проблеми ще имате със слуховете.“ 

=-=-=

Rosen Rashkov е leadership trainer & coach на ръководители и екипи, лектор и автор на The Leadership Workshop – първият newsletter на български език за лидерство в LinkedIn, с над 3900 последователи в цял свят.

От 2017 Росен си партнира чрез мениджърски обучения и коучинг с водещи български и международни компании – за развитието на автентични лидери и създаване на екипна култура, основана на комуникация и отговорност.

Вижте още за Росен на rosenrashkov.com

0 коментара

Подобни публикации