Лично развитие

Ще познаете ли мъжа на снимката?

No alt text provided for this image

Вероятно, повечето от вас ще се вгледат с учудване в лицето на тъжен скитник и след миг ще поклатят глава – не, не го знам този. Въпреки че, ако сте около моята възраст, е напълно възможно да сте танцували първия си блус на негова музика.

А ще има и хора, които гледайки снимката, ще се усмихнат невярващо.

– Боже, та това е Кърк?!! Леелеее колко е остарял!

В последните няколко седмици големият фотограф Лий Джефрис изживява една от мечтите си. Той е на турне с Металика и в Instagram профила му можете да откриете купища снимки от концертите. Но преди турнето групата отдели няколко дни за Лий и неговата суперсила: чернобяла портретна фотография.

Признавам си, като видях толкова променени и остарели хората, с чиято музика съм израснал, ме заля вълна от носталгия. Пуснах си някои от старите им парчета, слушам ги и сега, докато пиша тези редове.

Тогава се сетих и за историята, която ще ви разкажа днес.

Нека се върнем назад във времето.

Денят е 16 април 1983 година. Кърк Хамет официално е новият соло-китарист на Metallica – млада и обещаваща група.

Успехите идват светкавично: през май групата издава „Kill ‘Em All“.

Считан за един от най-важните албуми в историята на рок музиката, той слага началото на стила траш метъл и носи на бандата световна слава, пари и признание.

No alt text provided for this image

Кърк Хамет е едва на 21, а за първи път хваща китара само шест години по-рано, в едно училищно мазе някъде в Ричмънд, Калифорния. Но редица музикални издания бързо го включват в класации от типа „Най-добър китарист“.  

Какво бихте направили вие на негово място в този момент?

Десетки бързо изгрели рок-звезди се давят в море от секс, алкохол и дрога. Всъщност, точно това се случва с Дейв Мъстейн – човекът, когото Кърк Хамет замества в групата. Дейв е изгонен, заради системната му злоупотреба с алкохол и наркотици – а с това и чести конфликти с останалите в Металика.

Но Кърк прави нещо различно…

Една будистка мантра гласи: „Когато стигнеш върха, продължи да се изкачваш.“

И Кърк Хамет продължава да се катери.

Във времената, когато групата е на върха и е лесно да развиеш самодоволството, че си успял и няма нужда да правиш повече, „най-добрият китарист на своето поколение“… си наема учител по китара.

Повтарям, наема си учител по китара!

И то не кой да е, а великият Джо Сатриани – което прави решението на Кърк Хамет толкова интересно. Джо свири много различен стил музика. И е много взискателен учител, който вече е работил с Кърк.

Ето какво си спомня Джо в интервю:

„Кърк беше толкова мотивиран млад ученик. Той свиреше доста добре, преди да го срещна за първи път – като соло-китарист в Exodus, когато започна да взима уроци. Но когато се получиха нещата с Metallica? Започна да взема уроци два пъти седмично.“

Wow!

Още малко от него:  

„Разликата между Кърк и всички останали? Готовността му да приема и прилага инструкциите, които другите не биха искали.“

Уроците на Кърк продължават близо 5 години – в които Metallica е вече утвърдена като най-добрата метъл група в света, а Кърк и Сатч остават близки и до ден днешен.

No alt text provided for this image

Какво един бизнес лидер може да си вземе от историята на Кърк Хамет?

1. Metallica не изисква Кърк да взема уроци по китара, също както хиляди компании и работодатели не изискват от ръководителите си да взимат уроци по лидерство. Решението дали да си осигуриш развитие е лично твое.

2. Понякога успехът идва по-бързо и по-мащабно, отколкото очакваш. Важно е да не забравяш, че играеш „безкрайна игра“ и да превърнеш развитието си в постоянен, целенасочен процес.  

3. Истинското учене изисква истинско предизвикателство – затова потърси хора извън твоята среда, които имат различни перспективи към твоята дейност (китара, водене на хора и т.н).

4. Напредваш заради способността си да приемеш и използваш обратната връзка – това може да бъде изсвирено по-добре, това е излишно „перчене“, а тук опитай да измислиш нещо различно. Което никога не би се случило, ако си мислиш „вече знам достатъчно“.

5. Смирение – думата, която обединява всичко до тук и прави възможно вашето развитие.

=-=-=

Ключовата дума в този текст е „Развитие“ и Rosen Rashkov  leadership trainer & coach на ръководители и екипи, от 2017 Росен си партнира с над 30 водещи български и международни компании в мениджърски тренинг програми и екипен/индивидуален coaching – за развитието на модерно мислещи лидери и екипна култура, основана на комуникация и отговорност.

Говорете с Росен за лидерски тренинг програми и коучинг на rosen@rosenrashkov.com и/или 0878921000 

0 коментара

Подобни публикации