И днес бих искал да споделя с вас някои книги, които през 2023 ме заредиха с идеи, провокираха ме да мисля различно и помогнаха да направя следваща стъпка в развитието си.

Обичам книгите.

Те са важна част от работата ми – за да съм в крак с горещите лидерски и коучинг тенденции. Книгите са и развлечение за мен – докато почивам, обичам да откривам нови светове и истории.

И днес бих искал да споделя с вас някои книги, които през 2023 ме заредиха с идеи, провокираха ме да мисля различно и помогнаха да направя следваща стъпка в развитието си.

Джоко Уилинк – Лидерство: Стратегия и тактики

Е книгата, която ми донесе професионална стойност.

Нещо като продължение на „Екстремна отговорност“, която ми е любима и навлиза в дълбочина на принципите от основната книга. Включва множество практически ситуации и лидерските перспективи към тях, както и конкретни стратегии как да бихте могли да действате.

За кого е подходяща: за вас, ако сте в началото на своята мениджърска кариера – като своеобразно ръководство. За опитни мениджъри – като напомняне за основни принципи на това да водиш хора и екипи.

„И така, как един лидер може да стане велик, ако му липсват естествените качества, необходими да ръководи? Отговорът е прост: добрият лидер изгражда страхотен екип, който уравновесява техните слабости.”

Goodreads оценка: 4.43/5 от 6500+ ревюта

Арнолд Шварценегер – Зов за завръщане

Се оказа най-вдъхновяващата книга за мен през годината.

Като някой, който е пораснал с филмите му, всъщност никога не съм знаел за детайлите от невероятното му пътешествие. Синоним на дисциплина и развитие, Арнолд споделя своите уроци откровено и с щипка самоирония.

Беше вълнуващо да науча историята зад един от любимите ми филми

Тайната на успеха за Арнолд можем да съберем и в само три думи: „Повторения, повторения, повторения!“ – а до какво водят те, ще разберете в около 600 страници, които се четат бързо и с усмивка.

Goodreads оценка: 4.15/5 от над 21 000 ревюта

Лиз и Моли – Над нещата

Е книгата, която ме замисли най-дълбоко.

„Над нещата“ не е Бизнес книга. Тя е Човешка книга. И в нея се говори открито, чистосърдечно и с много състрадание не за онези, работните предизвикателства, с които така успешно се справяме.

https://www.instagram.com/lizandmollie/

„Над нещата“ е откровен разговор за личните предизвикателства, пред които някак все не намираме време, смелост и мотивация да се изправим.

Това е и книгата на фокус в декемврийското издание на Read & Lead Book Club, към което ви каним да се присъедините, ако и вие като нас харесвате забавния, проникновен стил на Лиз и Моли.

Goodreads оценка: 4.23/5 от над 1680 отзива

Phil Jackson – Eleven rings

Смайващата история на един особняк, който настоява играчите да медитират в кръг по десет минути преди тренировка, пуска им редактирани от самия него видеа и говори за лидерство и екипност в доминирания от Его свят на NBA.

Както и очаквах, върна ми приятни спомени за вълнуващи мачове от моята младост и изпълненията на моите баскетболни герои, които да преживея отново с Youtube.

Фил по времето, когато и аз вярвах, че мога да летя 🏀

Най-голямата ми полза от книгата?

След твърде много години пауза, си купих отново баскетболна топка и се върнах на игрището. Благодарение на Фил Джаксън, преоткрих страстта си към играта.

p.s. Дори и да не сте баскетболни фенове, има безценни уроци в изграждането на успешни екипи.

Goodreads оценка: 4.18/5 при 14 400+ ревюта

Чип и Дан Хийт – Направено да се запомни

Най-прясната книга, която дочетох преди броени часове.

Братя Хийт са ми нещо като любимци и много харесвам техните книги „Промяната“ и „Upstream“. Тази тук ми грабна вниманието първо с обяснението, че е вдъхновена от друг любимец – Малкълм Гладуел.

А после, още с първата история ми прикова вниманието и ме тласна в размисли как и дали използвам техните 6 принципа.

Принципи за какво, ще попитате вие.

За решаването на един фундаментален проблем в наши дни – как да привлечем и задържим вниманието на хората в свят, пълен с разсейвания.

Макар и писана през 2008-ма, когато зависимостта от смартфоните тъкмо започваше, вярвам, че книгата е актуална дори и днес и би била ценна на всеки, който създава свое съдържание.

За мен беше със сигурност 🙂, както и за над 91 000 читатели в Goodreads, където средната оценка е 3.98/5.

Напред към 2024

Надявам се тези няколко предложения да ви допаднат и сред тях да срещнете следващата си любима книга.

А още повече бих се радвал да върнете жеста.

Към момента, списъкът ми за 2024 изглежда така:

  1. Рей Далио – „Принципи“ – книгата, до която все не стигам 😕
  2. Силвия Аздреева – „Да покориш себе си“
  3. Brene Brown -„Dare to lead“
  4. ……..
  5. ……..

Повечето – по препоръки от приятели – към които бих се радвал да добавите и вашите собствени – в коментар под поста – защото вярвам, че добрите книги и идеи си заслужава да бъдат споделяни.

Приятно четене!

0 коментара

Подобни публикации