Моите книги за лятото

Честит празник на буквите, скъпи хора!

Пожелавам ви вдъхновяващи пътувания с любимите книги, а тъй като лятото е вече зад ъгъла и може би вие, също като мен, очаквате седмиците на почивка, когато ще можете да потънете в някой шезлонг с добро четиво в ръка.

Вероятно си имате свой списък заглавия или куп литературни светове на нощното шкафче или в четеца, които търпеливо очакват да дойде и тяхното време.

Затова, бих се радвал да споделите вашия литературен избор, а ето на какво се спрях аз за лято 2024

#Шефката

Защо: Обичам биографиите и сред най-любимите ми книги са житейските истории на бизнес лидери, спортисти, исторически личности. И всяко лято се стремя да прочитам поне една, за живота на хора, за които не знам почти нищо.

Какво очаквам: Да се забавлявам с трансформацията на София Аморусо, която на 18 обикаля на автостоп по Западното крайбрежие на САЩ и се прехранва с дребни кражби и… ровене по кофите, а десет години по-късно е CEO на мултимилионна компания с десетки хиляди фенове по света.

Goodreads оценка: 3.64 от 5⭐ при над 75 200 отзива

Скрита дарба

Защо: Заради личната препоръка на човек, когото за съжаление не познавам лично, но следвам и ценя труда му като преводач и автор: Daniel Penev, благодаря!

Какво очаквам: Харесвам сборници с мъдростта на успешни хора, а когато сред тях са някои мои герои – Том Брейди, Сара Блейкли, Ник Сейбън, Шонда Раймс, Коби Брайънт и още много, много други, с които съвсем скоро ще се запозная благодарение на Полина Маринова Помплиано.

Goodreads оценка: 3.93 от 5⭐ при над 500 отзива (но все пак е на по-малко от година, а в България излезе преди няколко седмици).

Книги за лятото: Ask Iwata

Защо: Открих я благодарение на препоръки от хора тук в Linkedin за добра бизнес книга – и защото Сатору Ивата често е сочен като пример за смирение в лидерството.

Какво очаквам: Да разбера повече за нетрадиционната перспектива към лидерството на успял човек, който описва себе си така:

На моята визитна картичка аз съм корпоративен президент. В съзнанието си аз съм разработчик на игри. Но в сърцето си съм геймър.“

Goodreads оценка: 4.16 от 5⭐ при около 2740 отзива.

Right Kind of Wrong: The Science of Failing Well

Защо: Харесвам работата на Ейми Едмъндсън в областта на психологическата сигурност и чудесната „The Fearless Organization“ и очаквам книгата да е следваща стъпка по темата.

Какво очаквам: Да ме предизвика в някои мои нагласи към провала, а от описанието знам, че съдържа и рамка, чрез която да преднамерено да практикуваме (!!!) и се учим от грешките си.

Goodreads оценка: 3.98 от 5⭐ при над 1130 отзива, също сравнително нова книга, излязла в началото на септември 2023.

Още една, неочаквана книга за лятото?!

Очаквам да ми я предложите вие в коментарите 🙂

През годините, някои от любимите си четива открих благодарение на неочаквани препоръки от непознати хора в онлайн пространството.

И това лято, отново си оставям пространство за очарованието на неочакваните литературни открития.

Така че отворете коментарите и споделете вие какво сте си избрали за четене това лято!

Ще ви бъдем признателни, а се надявам и вие да намерите добра идея сред предложенията, които ще се появят.

Честит празник и приятно четене!

Още книжни препоръки от минали години вижте тук:
Моите ТОП 5 книги: 2023
Моите книги за лятото
Четири книги за лидерство (които всеки би трябвало да прочете)

0 коментара

Подобни публикации