Един ден през 1948-ма, скучаещият Ричард Файнман, носител на Нобелова награда за физика, си казва: „Вместо да ходя на екскурзии до нови места, това лято ще ида на екскурзия до някоя научна област.

Така, той се захваща с микробиология, първо в Калтех и после в Харвард. Не постига забележителни резултати, но научава много нови лабораторни техники и трикове. И после ги използва успешно в основната си научна област.

А през 2014-та година, прочитайки забавната му биография „Сигурно се шегувате, г-н Файнман!„, се натъкнах на тази идея и я харесах много. От тогава се старая в свободното си време да се развивам успоредно в нови за мен области. Как? Чрез книги, видеоуроци, посещения на нови места и контакти с нови хора от различни на моята професия.

И днес, разговаряйки с няколко приятели за принудителния престой, който ни е наложен, реших да споделя някои книги, които харесвам. Може би са непознати за вас и тъкмо защото са различни от обичайните ви четива, биха ви харесали и замислили.

Разбира се, от всяка от тях можете да си откраднете по нещо, което да приложите и в работата си…

„Изкуството на правилното мислене“

Авторът: Ролф Добели е автор със солиден мениджърски опит (включително СЕО) в различни швейцарски компании и създател на годишния форум World Minds, който да обедини мислители от различни области за по-добро свързване между бизнеса и обществото.

3+1 книги, които ще ви обогатят и разведрят

Книгата: „Изкуството на правилното мислене“ е добро начално ниво към разбирането на всекидневните поведенчески заблуди, в които изпадаме при вземането на решения. Кратичко и разбираемо, чрез популярни истории и лични примери са изведени 52!!! мисловни грешки – като заблудата на комарджията, на оцеляването, парадокса на избора, грешката на нулевия риск, социалната леност…

А ако искате да се задълбочите в темата? Имате сериозен списък с използваната литература.
За кого е подходяща? За всеки, който иска да научи повече за невидимите механизми зад човешките поведения.

„Давид и Голиат“

Авторът: Малкълм Гладуел е журналист, изследовател и автор на някои от най-четените книги в областта на популярната социална психология. И ако повечето хора са чели/чували за „Повратната точка“, „Проблясък“ или „Изключителните“, то предложеното от мен изследване често е оставало някак встрани…

Книгата: „Давид и Голиат“ е за борбата на обикновените хора срещу „великаните“ в живота и бизнеса или онези необикновени предизвикателства, които ни принуждават да покажем най-доброто от себе си в борбата с тях.

Две са ключовите концепции – че изправянето срещу неравностойни противници ни изгражда като характер И че позицията на „аутсайдер“ често създава възможности и ни образова.

Полезно четиво за свободното време

За кого е подходяща? За хора в началото на кариерата си, за собственици на стартиращи компании и всички онези, които в настоящата ситуация по някаква причина са влезли в ролята на Давид пред „великанските“ последици от кризата.

„Общуване без агресия“

Авторът: Маршал Розенберг създава Nonviolent Communication още в началото на 60-те години на миналия век. По своята същност, това е основана на емпатия система за справяне с конфликти и създаване на партньорства. И това не е просто теория, а „изпитана в бой“ практика, която помага на индивидуални пациенти, работа с обществено опасни групи и дори като медиатор при враждуващи държави.

Препоръка за книги от коуч Росен Рашков

Книгата: „Общуване без агресия“ представя системата на общуване чрез поглед към себе си и към другите при процес на осъзнато изразяване на наблюдения, чувства, нужди и молбата. Подходяща за ежедневието, още по-ценна е техниката в трудни времена, когато емоциите се натрупват и търсят проявление.

За кого е подходяща? За всички, които интензивно работят с хора и за онези, които желаят да развият повече емпатия в общуването си.

Четвъртата книга…

Е тази, с която започнах. Разказът за живота на Ричард Файнман преминава през любопитни истории за велики учени като Айнщайн, Бор и Опенхаймер, трудната задача да научиш бразилски само заради една лекция и страстите, които произтичат от това…

Някога бях попаднал на мисъл от Джет Ли, който казва, че ако си позволиш, всеки човек би могъл да бъде твой учител. Биографията на Файнман е сред онези книги, които доказват тази мисъл , като я надграждат с важното чувство, че истинската свобода на човека започва вътре в него и не зависи от наложени отвън ограничения.

Така че, бъдете здрави, бъдете свободни и пътувайте – ако не до нови географски дестинации, то поне до нови измерения на духа!

p.s. Ще бъда благодарен, ако споделите своя любима книга в коментарите или да споделите тази статия и така да помогнете на още някой.
Поздрави, Росен!

3+1 книги, които ще ви обогатят и разведрят
%d bloggers like this: