„Не знам, шефе!“

Чувате го и неволно се намръщвате или завъртате уморено очи. Ето че сме стигнали до онзи момент в разговорите на ръководителя, където човекът от другата страна просто спира. И от стратегията, която ще изберете, за да им помогнете да продължат напред, зависи дали ще успеете, или ще имате един труден мениджърски разговор.

Едно важно уточнение!

Тази статия не е за ръководители тип „прокурор“, които превръщат разговора в разследване. Те вкарват хората си в глуха защита, където „не знам, шефе!“ е опит да избегнеш обвиненията и въпросите. В такива случаи „не знам“ е дори търсен ефект, защото дава възможност на мениджъра да влезе в позиция на превъзходство „Ок, щом не знаеш, аз ще ти кажа какво да направиш (отново)!“

Тази статия е за ръководители, които искат да създадат истински диалог.

И когато в този диалог се появи „Не знам“… Това означава, че човекът е стигнал до някаква преграда в мисленето си, не вижда позитивна възможност за момента или просто се бори с някакви свои по-дълбоки съпротиви, често несъзнавани. Каквато и да е ситуацията, приемете „Не знам“ като възможност да свършите чудесна мениджърска работа.

Защото отвъд „не знам“ са някои от най-ценните прозрения.

Как да стигнете до тях?

Може би първата, спонтанна реакция на ръководителя е да даде отговора.

Но това не е най-добрата възможност, освен ако събеседникът ви изрично не го поиска. И работи добре само когато става дума за конкретни факти. Задайте си този въпрос за ситуацията: човекът от „парола“ ли се нуждае, за да продължи напред? За да се логнете в компютъра си, вие трябва да въведете последователност от символи. И има само една възможност. По същия начин в разговора човекът може да се нуждае от данни, например. Ако е така, дайте му отговора.

Във всички останали случаи…

Най-вероятно очаквате от човека да открие сам свой начин, да оформи своя цел, да види къде неговите поведения и приоритети се разминават с тези на компанията и екипа. Това са разговорите за развитие. И когато в тях чуете „не знам“, моля ви, не бързайте да дадете отговора.

Вместо това, помогнете на човека да го създаде сам.

НЕ ЗНАМ е възможност.

Как да минете покрай „не знам“?

Ето ви някои творчески идеи, които биха ви помогнали.

Тишина. Знам, че звучи странно. Но след като човекът ви е отговорил, че не знае, кимнете и запазете тишина. Това е мощен знак, че е съвсем ОК тя/той да няма отговора в момента. И запазвайки мълчание, им давате пространството да помислят и експериментират. Давате ясен знак, че очаквате отговор да се появи.

Можете да помогнете и с въпрос.

Ако човекът все пак е блокирал, можем да му помогнем да тръгне напред. Ето някои добри въпроси, които можете да зададете:

На коя стъпка от решението/задачата блокираш? Така насочвате светлината на прожектора към истинския проблем. Много по-често хората ще имат проблем с конкретна част от проекта, а не с проекта като цяло. Разбирайки коя е тя, ще се фокусирате по-бързо върху нея.

Според теб, какво бих направил/а аз? Златен въпрос, който работи добре на няколко нива. Първо, провокира човека да мисли творчески и от позицията на някой с повече власт. И обикновено се появява поне едно възможно решение. Второ, виждате как човекът предполага че мислите и бихте действали, което дава материал за последваща лидерска работа, освен че сте минали незабележимо през плашещото „не знам!“

И така, скъпи хора, имате три добри начина да работите с „не знам“ във вашите лидерски разговори. Така че, когато се появи в следващия разговор, надявам се да не мислите за него като дразнител, а за възможност, с която ра работите. Защото „не знам“ е точно това – възможност да създадете уроци и начини да работите по-ефективно!

Как да бъдем по-емпатични лидери е тема от тренинг програми Ефективност за мениджъри и Резултатно-ориентирана комуникация, в които развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Програмите са достъпни присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете оферта на 0878921000 – Росен Рашков

Отговорът „Не знам, шефе!“ Как да го преодолееш?
%d bloggers like this: