Какво представлява планирането на живота ти?

Най-просто казано, това е рамка за всичко, което искаш да постигнеш някой ден. И имайки визията постоянно пред очите си, да започнеш да изграждаш случването и.

Добрият план акцентира върху всичко, което правиш. Помага ти да вземаш по-добри решения, основани на личните ти цели и представа за успех.

Как личният план за развитие ти помага да вървиш напред към професионалните си цели - статия от коуч Росен Рашков

Предпазва те в пътуването на живота ти от грешни стъпки – най-често когато следваш чужди планове. Или, ако се отклониш временно, е ориентир, връщащ те на правилния за теб път.

Още причини да имаш личен план за развитие

1. Личният план за развитие ти дава възможност да градиш върху своите таланти и силни страни. Да учиш нови умения, които ги допълват. Така увеличаваш личната си увереност.

2. Личният план за развитие означава много по-малко стрес и несигурност пред теб. Действаш обмислено и избираш от възможностите решение, което те доближава най-много до целите ти.

Допускаш много по-малко грешки, отколкото в режим на автопилот, където действаш първосигнално.

Статия и безплатен инструмент за планиране на личното развитие от коуч Росен Рашков

3.  Спестяваш време – вършиш значимата за теб работа и отпада излишното. При план с ясни цели подреждаш приоритетите си по-лесно.

Какво включва твоя план за развитие?

Въпреки че конкретното съдържание ще определиш ти, има няколко точки, без които планът не може да мине. В края на статията ще намериш подарък за теб – шаблон, който да ползваш, ако желаш да започнеш работа сега.

Създаване на визията

Също както при пътуване към непозната дестинация, преди да тръгнеш, включваш GPS – и посочваш къде искаш да стигнеш. Визията ти относно целта ще определи посоката и по какви начини да стигнеш до нея.

В книгата си Едноминутен мениджър, Кен Бланчард дава съвет всяка цел да бъде записвана на отделен лист, с не повече от 250 думи.

План за лично развитие - какво, защо и как? Статия и шаблон от коуч Росен Рашков.

Бих препоръчал да направиш същото. Упражнението те провокира да бъдеш конкретен за целта си, описвайки я ясно и детайлно.

Например: до 01.06.2020 искам да съм на позиция Senior manager в международна компания с минумум 2000 служители и възможност за продължаване на кариера в чужбина. Искам да отговарям за екип не по-голям от 50 души, да получавам заплата Х … лв и следните социални придобивки…. Културата, която търся, е…

Изследване на ресурсите

В следващите 3 полета търсим ресурсите, с които разполагаш или трябва да придобиеш по пътя към целта.

  1. С какво вече разполагам
  2. Какво е нужно да придобия
  3. Какво да спра да правя

Първо, опиши всички свои умения и знания, с които вече разполагаш за постигането на целта. Това е солидната основа, на която искаш да стъпиш.

За приерната цел – Senior manager – вече притежаваш МВА и 5 години мениджърски опит в национална компания.

Какво още ти е нужно?

Например – езикови компетенции, сертификация за софтуер или обучение за умение, което да подобриш…

За да планираш успешно кариерата си, е необходимо само да отделиш 1 час...

Едно поле изисква много саморефлексия. С какви свои поведения, нагласи и странични занимания трябва да спреш, за да вървиш уверено към целта?

Например – на какво ще кажеш не, за да освободиш четири часа седмично за езикови курсове? Какви лични поведения и слепи петна трябва да премахнеш, за да си успешен в новата роля? Може би е нужна специфична работа – например с коуч или ментор.

Линия на времето

Следващите стъпки са много важни.

  1. Да разбереш от какво е съставена голямата цел – добре свършената работа по визията помага много!
  2. Да изградиш веригата от постижения, които ще те приближат от целта – както в линия на времето, така и с ясен краен срок за всяка малка цел.

Какво ще ти дадат тези две стъпки?

Мотивация – малките цели изглеждат много по-постижими.
Няма стрес – планирането ти дава сигурност и устойчивост. Стабилност – на твоя личен график и финанси, ако предвиждаш инвестиции в себе си.

Коуч Росен Рашков с безплатен шаблон на план за развитие и статия по темата.

Преминаваме към действие…

Вълнуващо е да преминеш от думи към дела.

В книгата „Единственото нещо“ има един страхотен въпрос за определяне на първа стъпка. Препоръчвам ти я, а въпросът е:

Кое е това Единствено нещо, което мога да направя, така че, след като го направя, всичко останало да стане по-просто или ненужно?

Колкото и да е голяма целта ти, ВИНАГИ можеш да направиш нещо още днес. Например – да помислиш какви нагласи ще те изведат до успех и да ги свържеш с определени поведения.

Пример: Нужна нагласа – решителност и дисциплина. Поведения – За да успявам да стигна навреме от работа до езиковата школа, няма да поемам нови задачи след 16.00 и приключвам с e-mail и служебен телефон 15 минути преди края на работния ден. Правя постоянен reminder кога да тръгна.

Plan za razvitie - statia ot coach Rosen Rashkov
Успехът идва…

Поемеш ли отговорност за стъпките, успехът няма да закъснее. Дори и в началото да е непълен, е нужно да почетеш своите усилия и да се наградиш за тях подобаващо.

Може би е странно – често мениджърите забравят да се награждават. Или го отлагат до постигане на 100% от целта и резултатите.

Дали да ядеш по 1 парченце шоколад всеки ден или да изядеш килограм шоколад след месец?

Когато се случва редовно, след всяка малка цел, отпразнуването на успеха държи мотивацията жива. И гради устойчивост пред лицето на неуспеха.

И последно – определи си ясни критерии кога целта ти е изпълнена – на 75%, на 90% и на 100% – както и какво изпълнение ти е нужно да продължиш успешно напред.

Тази малка стъпка те пази от излишен перфекционизъм, тъпкане на едно място и спестява твоето време и енергия, които да вложиш в следващата си голяма стъпка.

ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО ШАБЛОН ЗА ПЛАН НА РАЗВИТИЕ ОТ ТУК

Надявам се, че намираш тази статия за полезна и ако е така – моля те да я споделиш с други мениджъри. Инструментът проектирах така, че да ти позволи задовлителна самостоятелна работа. А ако се нуждаеш от подкрепа за постигане на своите професионални и лични цели, свържи се с мен и ми разкажи повече на 0878921000 – Росен.

Личен план за развитие – защо, какво, как?
%d блогъра харесват това: