Възходи и падения бележат кариерното развитие. Покоряваме върхове, преодолявайки множество дребни несполуки. Затова в интервюта и книги успешните професионалисти често говорят за важността на своя професионален неуспех. 

Нужно е да се провалим, за да научим най-важните уроци в бизнеса и живота. Нужно е да изживеем и осъзнаем професионален неуспех, за да се осъществим като хора. И да продължим напред към следващата цел. 

А ако не успеем да приемем провала, го превръщаме в тежък камък, който носим със себе си. Превръща се в призмата, през която гледаме към себе си. Огледай се около себе си – ще забележиш поне един такъв човек, „замръзнал“ в развитието си. 

Как да подходиш към професионален неуспех?

1 – очаквай го. Приеми го като възможен резултат. Което е различно от нагласата, че няма да успееш. Едното е песимизъм, другото – реализъм. В книгата „Лидерът“ Сър Алекс казва, че важна част от развитието на организация до високи резултати е да внимаваш как определяш успеха. Затова е много важно да си предпазлив в поставянето на очаквания. 

Неговият начин – вместо „Тази година очакваме да спечелим Лигата и още две купи“, той избира „Ние в Юнайтед очакваме да печелим във всеки мач“. Първо – премахва лошото послание за категоричност, второ – не създава допълнително напрежение, трето – премахва опасността от разочарование с дълготраен ефект в края на надпреварата.

Начини за справяне с професионален неуспех от коуч Росен Рашков

Alexander Lam photo

В конкурентна среда – спорт или бизнес, професионален неуспех е възможен и логичен. Залозите са големи и световна титла или директорска позиция ще спечели само един. Конкуренцията се готви много упорито, за да те победи. И ако се изненадаш, че това се случва от време на време, или си твърде арогантен, или мечтател. А в бизнеса те не оцеляват дълго време – говоря от личен опит на неуспешен мечтател. 

Нужната нагласа…

2 – В американските спортове казват, че великите развиват „загуба на краткосрочна памет“. Това е силата да спреш да гледаш към току-що случил се професионален неуспех отново и отново.

И в „The Replacements“ запитан за страховете си на терена, героят на Киану Рийвс отговоря без колебание – „плаващи пясъци“. Метафора за превръщането на една грешка в мисловна основа на всичко, което правиш занапред – създаваш си несигурност и стабилност. 

Коуч Росен Рашков споделя опит за преодоляване на  професионален неуспех

Jon Tyson photo

3 – След неуспех, дай си малко време да скърбиш. Да, скръбта е естествена емоционална реакция, която те предпазва психически. Времето на тъга е времето ти за рефлексия, в което да анализираш ситуацията и да извлечеш ползите от нея.

Ключовата дума е „малко“ – за да не останеш заседнал в самосъжаление. И да, малко, но да го има! Защото под натиска на бизнес средата, ние често крием емоциите си и просто продължаваме напред. Така се раждат повтаряемите грешки, които прерастват в неработещи лични модели. 

… е позитивната нагласа 

4 – Окуражавай себе си! След пропусната дузпа, големите футболисти отново застават на бялата точка. Те вярват, че едно погрешно действие не определя кои сме ние като личности. Това им дава силата да продължат.

Photo by Kristopher Roller

Един месец с изпуснати цели също носи своите уроци. И бизнесът е пълен с подобни примери – отхвърлени проекти и хора на едно място, стават легенди на друго.  В коучинг работя с хора – собственици на малък бизнес или нови мениджъри, които имат казус точно тук – натрупването на грешките на растежа се превръща във всичко, което виждат. 

И когато губиш от поглед целта, започват съмненията. Изследвайки резултатите и нагласите зад тях, лесно можем да внесем корекции, нужни да продължиш напред. И свързано с това… 

5 – Започни да планираш следващите си сериозни начинания. Малките планове те фокусират отново върху големите цели и ускоряват възстановяването от преживения неуспех.  Съсредоточи се върху това, което реално можеш да поправиш – настоящето и бъдещето.

0 коментара

Подобни публикации