Безплатен коучинг инструмент

Представи си, че жонглираш с две топки. Дори без много опит е лесно да се справиш.

И сега си представи, че постоянно се появяват нови топки, с които ТРЯБВА да жонглираш. Трета, четвърта, пета, шеста… Неизбежно, някои от топките падат и забравяш за тях, докато следиш тези, с които все още жонглираш.

Това е чудесна метафора за съвременния живот – високото темпо, което ни налага, докато жонглираме с различни приоритети, понякога води до това, че губим фокус върху нещата, които биха имали най-голямо значение за нас, ако само им обърнехме внимание.

Коучинг инструмент за по-добър личен фокус

Така, вместо да вложим усилия в области, които биха ни донесли най-голямо влияние и положително развитие, ние често се оказваме заети с неподходящи неща, заради самата заетост…

А как би изглеждал живота ти, ако насочиш СЪЗНАТЕЛНО усилия в най-важните за теб теми? И кои са те?

За да ти помогна да си отговориш на тези въпроси, днес ти представям една от „картите“ на Майкъл Станиър – чудесен коучинг инструмент, с който да погледнеш по различен начин на живота си и да избереш върху какво е важно да се концентрираш в следващите месеци.

Как работи този коучинг инструмент?

Той се състои от две отделни карти. Първата е много близка до друг популярен инструмент – колелото на живота – и отразява различни сфери от твоя житейски фокус. Втората, на страница 3, е насочена повече към твоята професионална страна.

Избери по коя карта да работиш. Обикновено добро решение е да започнеш от по-общата карта на живота. Разбира се, ако имаш нужда да внесеш подобрения в работата си, можеш да започнеш от професионалната карта.

Алгоритъмът е еднакъв – вътрешен кръг с по-общи теми и външен – с по-конкретни точки на фокус. Ще забележиш, че има дори „???“ – област. Това е покана към теб да формулираш собствени теми, върху които да работиш.

Focus coaching tool

Също така, ако някои от темите не са релевантни за теб, просто ги задраскай и разпиши това, което е истински важно за теб сега.

Какво още е важно да знаеш?

Този коучинг инструмент предлага само две нива – без да те ограничава да добавиш свое, трето. Например – в лично развитие имаш тема „майсторство“ – която за теб може да продължи в „чужд език“ или „рисуване“ – например.

Окуражавам те да работиш с картите по такъв начин, че да създадеш максимално близка картина до твоята сегашна ситуация.

Дай си време и внимателно помисли в кои области ( избери максимум 5) в момента имаш най-голяма нужда да работиш и при това да свършиш страхотна работа.

Задавай си въпроси…

Ще забележиш, че някои области интуитивно те привличат повече от други. Може би там имаш най-голяма нужда от внимание в живота си. За да добиеш повече яснота, задай си някои въпроси, например:

Има ли очевидни неща, които искаш да направите от известно време и какви са причините да ги отлагаш?

Коя част от картата те „дърпа“ най-силно“ и какво ти казва това?

Къде действията ти ще имат най-голямо влияние и върху други области?

Къде можеш да започнеш нещо ново или да опиташ нещо различно?

От коя област сякаш бягаш? Какво те държи надалеч от нея – хора, страхове, минал опит, вярвания?

А сега – на работа!

Можеш да изтеглиш и да разпечаташ този коучинг инструмент от линка по-долу. В него има инструкции (страница 1) и допълнителни въпроси, по които да работиш (страница 4).

Свали безплатно своя фокус коучинг инструмент от тук:

0 коментара

Подобни публикации