VUCA - какво е?

Концепцията VUCA се появява през 1987-ма година в теориите на Уорън Бенис.

Остава някак незабелязана в Края на Студената война и развитието на западната икономика, за да… намери неочакван прием в Уест Пойнт, елитно американско военно училище.

Скот Снук харесва идеята и я развива постепенно за нуждите на американската армия. В новата реалност, където войната е поредица от внезапни ситуационни конфликти, отколкото масирана кампания на широк фронт, VUCA се превръща от теория в действителност. А след атаките на 11.09.2001-ва, светът на бизнеса също я приема.

И как иначе?

Няма друг модел, който да опише по-добре непостоянния, несигурен, сложен и двусмислено многостранен свят, в който „внезапно“ сме се оказали. В кавички, защото е по-скоро отваряне на очите, отколкото изцяло нова ситуация.

И така, какво е VUCA?

Непостоянен – защото промените около нас са чести и внезапни. С бурното технологично развитие се появяват изцяло нови бизнеси, които разрушават съществуващи бизнес модели. Най-голямата таксиметрова компания UBER няма свои коли. Един от най-големите туроператори – AIRbnb няма собствени хотели. Най-големият търговец на света – Amazon – отваря магазини без персонал.

Когато мислиш за своята бизнес ситуация, как би изглеждало внезапното?

Несигурен – неясното настояще и несигурното бъдеще крият в себе си и възможности. За да стигнем до тях обаче, първо трябва да преодолеем страховете, които несигурността поражда. Индикатор за несигурност е парализата пред вземане на решения заради страха да не вземеш решение. В толкова динамичен свят, да останеш твърде дълго на едно място може да означава да излезеш извън бизнеса!

Когато мислиш за външната несигурност в твоята бизнес ситуация, как я превръщаш в своя вътрешна несигурност? И как я предаваш нататък? – в своя екип и на хората около себе си?

Сложен свят

Много различни, взаимосвързани фактори влияят, с потенциал да предизвикат хаос и объркване. Когато един лидер не вижда връзките между причина и следствие, той започва да създава заключения, свързани с предишен опит и понякога тези заключения са прибързани и игнорират части от информацията.

За да се справи успешно със сложността на пазара и процесите в организацията, едно нещо, което лидерът би могъл да направи?

Например – да създаде острови на спокойствието – стъпвайки на това, което знае със сигурност. И задавайки правилните въпроси, да продължи да разплита VUCA възлите около себе си. Кои са днес източниците на несигурност лично за мен, за екипа ми и за организацията?

И какво мога да направя за всеки от тях?

VUCA е и двусмислие

Двусмислен – в потока от информация, която ни залива всеки ден, е трудно да отсеем ясните и категорични информации. Огромната част е сиво пространство, в което, за да решим как да оперираме, е нужно да си го разтълкуваме сами.

Спомнете си какво се случи с въвеждането на GDPR например. За около месец се появиха над 50 различни тълкувания за начините, по които да приложим новите правила. Двусмислието доведе до бездействие в очакване на яснота.

А тълкуването на двусмислена информация, което лидерите и организациите традиционно се опитват да избягват, би могло да бъде и полза. Във VUCA среда, тълкуването е и начин да създадеш стойност и да растеш, виждайки възможности, останали скрити за другите.

Как?

Ако темата за VUCA свят ви е провокирала до тук, можете да продължите с 83 минутен webinar по темата, който водих на 22.04 като част от програмата на International Coaching Federation.

„Лидерство в един променен свят“ можете да видите на моята страница: https://www.facebook.com/RashkovCoaching/
като последвате линка: https://www.facebook.com/watch/live/?v=3069241823183556 и харесайте страницата за ежедневни coaching & management skills ъпдейти!

А можете да свалите и презентацията от уебинара БЕЗПЛАТНО

И ако темата „лидерство“ ви вълнува, вижте и тези статии:
Малко познат коучинг принцип прави мениджърите по-успешни
FORMULA на промяната

0 коментара

Подобни публикации