Мария и Яна са мениджъри от средно ниво в един и същ отдел на голяма компания. Получават сходни цели, имат еднаква визия как да си свършат работата добре и ръководят екипи от способни, опитни хора.

Това, което Мария не разбира: сякаш тя влага повече енергия, генерира повече идеи, работи повече с хората си и… Постига по-малко от наглед пестеливата в усилията си Яна.

Макар да не си го признава, Мария напоследък се сравнява с Яна. И все по-често се фрустрира. Изглежда сякаш дава повече, а резултатите и не помръдват. Чувства се изтощена.

Това, което Мария не вижда? Яна владее тайната суперсила на заетите мениджъри – правилното проследяване.

Какво споделиха над 300 мениджъри…

През изминалата година, в компании из цяла България обучавах ръководители от различни нива в „Ефективност за мениджъри“ и едно от прозренията ми след модулите за делегиране бе:

Някои мениджъри проследяват по-успешно от други
Фокус върху резултата, а не върху намерението!

Защото, за голямата част от ръководителите, с които разговарях, това бе истинското предизвикателство. След като разхвърляш задачите на хората си, да разбереш навреме какво се случва.

Какво прави проследяването трудно?

Нарекох го „тайната суперсила за заетите мениджъри“ неслучайно. В бързеите на всекидневието с постоянно променящи се приоритети е лесно да забравиш къде, какво, на кого и кога.

Какво забелязах в тренинг зала?

След няколко часа практика в трите инструмента за делегиране, хората усвояваха лесно основните принципи, които бих искал да им преподам. След няколко седмици, в следващия тренинг модул се оказваше, че ръководителите ги прилагат и са постигнали ръстове в представянето си.

От къде дойде голямата разлика в резултатите?

Там, където проследяването се беше случило. Мениджъри, които мислят за него като нещо отделно от делегирането, бяха в беда. Защото са две неразделни стъпки в един процес…

Кога да започнеш с проследяването?

Още при самото делегиране! Решете кога и как ще проследявате какво трябва да се случи.

Във времето между делегиране и изпълнение други задачи ще се появят, приоритети ще се променят, ситуации ще се развият… А може и просто да забравиш, за да сетиш, когато вече е твърде късно.

В статията следващата седмица ще ви поканя да помислите за спектъра „Микроменджмънт – Абдикиране“ при проследяване, а сега ще се фокусираме върху три точки, през които да погледнете към своите навици при процеса.

За какво да помислите?

Когато избирате честотата и вида на проследяването, което ще използвате, си задайте въпроси в три категории:

Проследяване за мениджъри
При проследяване помислете за…

Ако задачата е рискована (лоши последици при неточно изпълнение), или е дадена на човек, на когото нямате доверие (нов служител), проследяването би било по-ритмично. Ако задачата е рутинна и е дадена на „старо куче“, можете да делегирате дори инициативата за follow-up.

Освен темпо, формата също има значение. Някои проекти можеш да вместиш в обичайните срещи (кои са те за теб?). Други задачи изискват да им отделиш специално време и място в календара си (една такава задача за теб сега е?). При трети, не е толкова въпрос на време, а на събитие.

Например: когато стоката влезе в склада, дай ми предложение как да я разпределим по магазините ни.

След всичко казано до тук, драги мениджъри…

Започнете да делегирате с мисълта за проследяване. НЕ делегирайте, каквото не можете да проследите, особено ако резултатът е важен за вас.

Да се върнем към Мария…

Мария и Яна са действителни хора, които срещнах в тренинг зала, макар и да ви ги представям под различни имена.

По време на обучението Мария стигна до прозрението, че по скалата от 1 до 10 проследява „може би към 4„. В последващи лични коучинг сесии, тя си постави цел да стигне до 8 и работихме заедно за целта. Резултатът?

Успешно намали броя идеи и задачи, които изсипва към хората си и въведе правилата за риск, доверие и компетентност. Резултатите бавно се покачват вече няколко месеца, а тя се чувства по-уверена и ангажирана, вместо предишното „изтощена“.

А може би вие също искате да подобрите умения за делегиране и проследяване – своите или в екипа си? Сега тренинг програмите ми са достъпни вече и онлайн в Zoom. Поискайте оферта на rosen@rosenrashkov.com за обучение или персонален коучинг и делегирайте/проследявайте по-добре!

0 коментара

Подобни публикации