Кое е твоето трето място?

Трето място…

Може би вече сте чували от мен концепцията, ако сте присъствали на мой тренинг за мениджърска ефективност. Реших да я припомня днес, защото за нас, работещите възрастни, освен сезон за почивка, лятото може да бъде и най-изискващото време на годината.

С толкова много колеги в отпуск, с ваканция в детските градини и училища, изведнъж се оказваме изправени пред удвоен товар от отговорности и задачи. И двете седмици почивка на някой гръцки плаж може да не се окажат достатъчни.

Вместо това, излизаме от лятото изтощени и уморени.

И става важно да намерим ефективен начин за ментално възстановяване и филтриране на емоциите от работата, при това не от време на време.

А всеки ден.

Твоето трето място…

Е място или занимание между излизане от работа и прибиране у дома.

Идеята – ако сте имали труден ден в работата и се приберете директно вкъщи, повечето от негативните емоции се прибират с Вас. Всеки е имал такива дни и знаете добре какво се случва тогава. Да повишите тон на партньора или детето си, да си го изкарате незаслужено на приятел.

Не е приятно!

Всъщност така се роди идеята – от обратната връзка на приятелката ми, че не е ОК да се прибирам вкъщи като буреносен облак.

Обратно, имайки своето трето място, оставяте негативното там и се прибирате с филтрирани емоции, центрирани и позитивни. Нещо, което и вие, и важните за вас хора заслужават.

Някои добри идеи: на бира след работа с колега или приятел. В тренинг зала сред често срещаните отговори са фитнес, танци, четене на книга в метрото, слушане на музика и други.

Какво би могло да бъде твоето трето място?

Моето лично трето място – всеки ден, веднага след края на работния ден, разходка от 6000 крачки.

Ако работите от вкъщи?

Да намерите своето трето място става дори по-важно. И веднага ще ви кажа защо!

Неочаквани ползи от твоето трето място

Още една готина функция има третото място.

Освен да служи като емоционален буфер, то служи като ясна граница между работно и лично време – особено ако е свързана с организирани активности като танци и спорт.

Имайки съзнанието, че в 19.00 започва репетицията, вие не си позволявате да поемете още и още работа.

Моя клиентка, която имаше трудности с откъсването от потока на работа, се записа на езиков курс.

От една страна, той бе свързан пряко с развитието и като ръководител. А също изигра ролята на разделител – знаейки, че точно в 18.00 трябва да е в залата, за курс, който е сериозна инвестиция на пари и време, за нея беше по-лесно да каже „НЕ“ на десетките задачи, искащи вниманието и.

Ако работите от вкъщи, е много лесно да потънете в работата и да отделите два часа повече, отколкото сте планирали.

Тогава е дори по-важно да се откъснете от задачите. Не просто да вземете глътка въздух. Да си дадете възможност да се утаи натрупаната информация през деня. Да се подредят парчета от пъзела, чието място може би не откривате, докато сте уморени.

Ето какво се случи с друга моя клиентка, CSO в търговска компания.

Преминавайки към работа от вкъщи, забелязахме сериозен спад в нейната продуктивност. Тя го отдаваше най-вече на несигурността и страховете в началото на пандемията.

Но когато изследвахме проблема в дълбочина?

Оказа се, че причината е в загубата на двете 40-минутни пътувания всеки ден до и от работа, в които тя планира и осмисля деня си, взема някои важни решения. Когато просто станеш от компютъра и отидеш в другата стая при семейството си, тези моменти на размисъл и осъзнавания се губят.

И няколко изследвания в последните 18 месеца подкрепят опита на моите клиенти. Ако създадете (и поддържате) свое трето място, печелите енергия, спокойствие и продуктивност.

Пожелавам ви да си откриете едно!

Още много добри практики, техники и идеи за лична и екипна продуктивност има в тренинг програма Ефективност за мениджъри, в която развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Програмата е достъпна присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете оферта на 0878921000 – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации