5 съставки на успешните екипи

В интернет ще откриете хиляди списъци с качества, навици и умения, които изграждат успешните екипи.

Тогава, защо да отделите време точно за този тук?

Защото негов автор е Джон Уудън – най-великият треньор в историята на баскетбола. Тайната зад успехите му, ненадминати и до днес? Сезон след сезон, Джон успява да превърне групи от играчи с различни способности, потенциал и произход в сплотен отбор, готов да победи всеки.

И ето кои са неговите съставки:

Трудолюбие

Звучи някак наивно, нали?

И все пак желанието да си свършиш работата е на първо място. Не просто да отметнеш задачите в списъка си, а да направиш и онези екстра усилия, които са възможни само когато наистина обичаш това, което правиш.

За Джон трудолюбието е инвестиция! То е способността да насочим усилията си там, където е нужно – за да печели екипа и да се развиваш ти.

Например да тренираш допълнително, за да натрупаш издръжливост за дългия сезон. В бизнеса – това е два месеца да посещаваш вечерен курс по Excel, който на този етап никой не изисква от теб.

То е как избираш да работиш, когато никой не те гледа.

А когато всеки прави повече, екипът прави повече! И за успешните екипи на Джон, трудолюбието генерира натрупвания, които се отплащат, когато са най-нужни – в десетките мачове за титлата.

Ентусиазъм

Това е желанието да свършиш нужното за успеха на тима.

Особено неблагодарните, нежелани от никой задачи. Всеки иска да вкарва решителните попадения, но много малко играчи искат да се борят, за да отнемат топката и да сложат началото на атаката.

Замислете се колко често сте чували „Това не е моя работа!“ – като служители или клиенти на някоя компания.

В неуспешните екипи – спортни или бизнес – има прехвърляне на отговорност. В успешните екипи, дори и когато нещо не е лично твое задължение, ти ще поемеш отговорността за него, защото от това би спечелил отборът.

Успешните екипи и тяхната „форма“

Важна е формата на играчите в отбора, и то не само физическата!

Дълги години учител, за Джон Уудън еднакво важни са моралната и умствената форма на играчите му. За разлика от много други треньори, той инвестира време в развитието на своите играчи не само като спортисти, но и като хора. И в своята книга „Наблюдения и разсъждения“ той споделя, че често е бил по-горд с успехите на някои от своите играчи извън терена.

Независимо че са били и национални шампиони.

Ако пренебрегнете частта от тялото си между ушите, винаги ще има огромна дупка в играта ви, без значение каква е вашата игра.“ вярва той.

Основите на играта

Фундаментите, с които започвате в самото начало.

Правилата на играта, ако щете. Особено неписаните! Според Джон, никой не е твърде голям, за да пренебрегне дребните, но важни неща, които определят успеха – в тренировките преди мача, по време на самата игра и след нея.

В баскетбола това е правилото за крачките или позицията на ръцете при отскок. В бизнеса – да си планираш деня или да знаеш къде се намира нужната информация.

Без да познавате „основите“ на своята игра, колко далеч бихте стигнали?

Отговорът можете да видите сами всеки уикенд, ако гледате спорт. Или да почувствате като клиенти на десетки организации всеки ден.

Екипен дух

A champion team will always beat a team of champions! 

И шампионските отбори на Джон Уудън побеждават отбори от много по-талантливи, по-високи, по-бързи състезатели. Защото Джон обича „отборни играчи“ и съзнателно възпитава такива.

Ценя играчите, които са загрижени за съотборниците си и са готови да се жертват за успеха на отбора!

Но в спорта и бизнеса редовно можеш да видиш и обратното – играчи, които поставят своя личен успех пред екипния. И защото са загрижени на първо място за своите резултати, биха могли да навредят на отбора с решенията и поведението си.

p.s. А през 1997-ма година, в споменатата вече книга, Джон Уудън добавя и шесто качество – внимание към детайла. Но за него ще говорим в отделен пост, съвсем скоро.

За финал, каня ви да помислите: кои от тези принципи може би липсват във вашия екип? Как биха изглеждали за екипа ви, ако ги въведете? И какъв би бил ефекта за екипа ви от това?

Уменията за изграждане на успешни екипи са важна част от тренинг програма Ефективност за мениджъри, в която развиваме умения за основано на овластяване лидерство. Програмата е достъпна присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете оферта на rosen@rosenrashkov.com – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации