Подобрете своето умение за слушане с тези няколко техники

Ето какво се случи в един от последните тренинги преди празниците:

Поканих присъстващите мениджъри да гласуват вярно или невярно е според тях твърдение относно обратната връзка. Очаквано, разделиха се на два, почти равни лагера. А защото умишлено направих твърдението по-полярно, те се хвърлиха в дискусия кой е прав и защо.

И само след две минути, едновременно говореха десет човека.

Соня, лидерът на екипа, се изправи.

„Точно това се случва и в нашите срещи, колеги. Всички искаме да говорим, но не желаем да слушаме.“

Качествената обратна връзка (а и почти всичко останало) за вас като ръководители би била невъзможна, ако не развиете своето умение да слушате. И ето две добри техники, които да ви отведат до следващото ниво.

Повторението

Учудващо лесна – и може би затова подценявана техника!

Имате няколко причини да я използвате. Когато повторите на глас ключовата част от посланието на събеседника си, вие показвате, че ги слушате внимателно и така създавате положителна нагласа в човека.

Второ, ако добавите въпросителна интонация, вие индиректно питате дали сте чули правилно техните думи. Човекът или ще потвърди и ще добави още малко контекст, или ще коригира казаното – особено ако в момента мисли на глас и тепърва подрежда теорията си.

Така показвате, че не само слушате, но и искате да ги разберете.

За какво да внимавате: преценете емоционалното състояние на човека и тона на вашето повторение. Ако човекът е под пара, лесно може да изтълкува повторението като „папагалстване“ и опит да го иронизирате. А това би имало обратен ефект.

Вашето умение да слушате включва и онова, което НЕ чувате

Понякога е трудно да разберем другите, защото те ни говорят от позицията на това, което те вече знаят.

Но може би част от информацията не е известна за нас и така сме оставени пред два избора – да гадаем или да попитаме за липсващата ни информация.

По-често, хората избират да замълчат и причините са най-различни. Например – разлики в позицията (мениджър-служител), страх как ще бъдете възприети или от предположението за емоционална реакция на другите.

Цената, която обаче плащате, ако не потърсите веднага липсващата информация?

Принудени сте да търсите обяснения след разговора (например от други колеги) и рискувате да разтълкувате погрешно какво се очаква от вас. А и сте си загубили времето в разговора с човека, „спестил“ ви информация.

Pro tip: как „безопасно“ да посочите, че може би ви спестяват информация? Когато попаднете на „дупка“ в разговора, учтиво сложете пауза и поемете отговорността да разберете: „Извини ме, от думите ти разбирам, че явно има информация, която не е стигнала до мен. Моля те, разкажи ми повече за…

Най-вероятно, човекът веднага ще запълни пропуските и ще продължите по-уверено напред.

Следващата стъпка

Има още няколко ключови техники, които незабавно подобряват вашето умение да слушате.

Те са включени в нашите тренинг програми Ефективност за мениджъри и Резултатно-ориентирана комуникация, в които развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Програмите са достъпни присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете оферта на rosen@rosenrashkov.com  – Росен Рашков

А защо слушането е СУПЕРСИЛА за ръководителите вижте в тази статия.

0 коментара

Подобни публикации