Подравняване: малка тайна за успешни разговори

Кога за последно се оказахте „хванати“ в разговор, който се е отклонил твърде много от началната си цел?

Ако отговорът ви е „Тази седмица“ или дори „Днес!“ – имам за вас чудесна малка техника, която ще ви помогне да говорите с повече фокус и да постигате по-добри резултати в комуникацията си.

Подравняване.

Отнема по-малко от минута (всъщност може да е дори само един въпрос). Но… би могла да ви спести буквално часове от повторни срещи за доизясняване на теми и задачи.

Подравняване – философията

Какво означава „подравняване“?

Това е вашето съзнателно усилие да насочите посоката на разговора към целта, която сте си поставили, и да я поддържате. Когато изяснявате ролите, съдържанието и времето, вие създавате психологическа сигурност за събеседника си. А тя е важна, за да го окуражите да споделя своите идеи.

Мислете за подравняването като за карта на разговора. И тя би могла да изглежда така:

„Разговорът ни има за цел да ти помогне да планираш развитието си в компанията през следващата година. Затова, днес аз не съм в ролята на твой мениджър, а на твой ментор. Затова няма да ти давам готови решения, а очаквам основните точки в плана да дойдат от теб. Имаме 45 минути да обсъдим идеите ти и да набележим стъпки за действие в това тримесечие. На какво още би трябвало да обърнем внимание, за да създадеш своя план?“

В подобна рамка е много по-вероятно да създадете качествен диалог. А промените в скоростта и мотивацията, с които достигате до по-добри решения, са очевидни.

Кога да го използвате?

Можете да използвате подравняване във всички етапи на разговора.

Преди началото. Един от капаните, в които попадат много ръководители, е да започнат разговора си с някаква форма на small talk, от която често излизат off-topic теми. А те изразходват времето ви и променят енергията на разговора.

Вместо това, отделете минута и кажете на хората каква е целта на разговора, какви са изходните ви позиции и ролите, с колко време разполагате да стигнете до решение.

По време на разговора – ако усетите, че се отдалечавате от целта.

„Виждам, че насочи разговора към отношенията си с човек ототдел „Маркетинг“. Как това се отнася към целта ни да създадем план за развитието ти?“

В края. Ако вие сте направили качествено подравняване в началото или средата на разговора, съветвам ви да поканите събеседника да направи финалното подравняване. Когато завършите с яснота кой какви отговорности поема и в какъв срок, ще намалите риска от „Ама аз не разбрах!“ и несвършената работа до минимум.

А „подравняване“ е само една от петте техники за подобряване на резултати и избягване на ненужни разговори в тренинг модела ПОВИК.

Той е част от нашите тренинг програми Ефективност за мениджъри и Резултатно-ориентирана комуникация, в които развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Програмите са достъпни присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете оферта на rosen@rosenrashkov.com  – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации